Povežite se s nama

Međimurje

Muzej Međimurja Čakovec: premijerno prikazivanje filmova o nematerijalnoj baštini Međimurja

Objavljeno:

- dana

U sklopu Dana europske baštine u ponedjeljak, 23. rujna, u 10 sati, u Muzejsko-informativnom centru Muzeja Međimurja Čakovec premijerno će biti prikazana dva nova filma o nematerijalnoj baštini Međimurja: „Tradicijsko lončarstvo na području sjeverozapadne Hrvatske“ i „Medičarski obrt s područja sjeverozapadne Hrvatske i Slavonije“.

Medičarstvo i lončarstvo obrti su koji su dobro poznati Međimurcima. Oba su zaštićena kao nematerijalno dobro Republike Hrvatske, a medičarstvo je od 2010. godine upisano i na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva koju vodi UNESCO.

U fokusu ovih filmova u kratkoj formi su nositelji vještina s područja Međimurja koji ova dva zaštićena nematerijalna kulturna dobra održavaju živima. Uslijed opadanja broja obrtnika, u Međimurju djeluju tek dva lončarska i tri medičarska obrta.

Prije prikazivanja filmova uvodno će o nematerijalnoj baštini govoriti pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu dr. sc. Vesna Pascuttini-Juraga te kustosica MMČ-a Janja Kovač koja će predstaviti projekt „Dokumentiranje nematerijalne baštine Međimurja“ u sklopu kojeg je dosad snimljeno šest filmova.

Ova su dva umijeća vezana uz sajmove na kojima se uvijek ispreplitalo mnoštvo boja, mirisa i zvukova. U zabavnu atmosferu prirodnog okruženja ovih dvaju obrta odvest će nas Lea Šprajc (glas, gitara) i Neven Kolarić (cimbal) kolažom međimurskih popevki.

Događaj organiziraju Muzej Međimurja Čakovec i Konzervatorski odjel u Varaždinu, a snimanje filmova financijski su omogućili Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Čakovec i Međimurska županija. Oba filma su snimljena u suradnji s tvrtkom „Reci da“.

Ulaz je besplatan.

Međimurje

Općina Podturen od 8. do 11. lipnja priprema prigodni program povodom proslave Dana Općine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Dana Općine Podturen, iz Općine pozivaju sve mještane da svojom nazočnošću uveličaju obilježavanje ovoga dana.

Svečanost će se održati u petak, 9. lipnja 2023. godine, s početkom u 18 sati u Sportskoj dvorani u Podturnu, a u nastavku donosimo detaljni program proslave od 8. do 11. lipnja.

Program:

Četvrtak, 8. lipnja 2023.

– 7:00 – 13:00 Općinski ribički kup – Mura Podturen (organizator je ŠRD „Šaran“ Podturen)

– 10:00 Tijelovska misa s procesijom – Podturen    

Petak, 9. lipnja 2023.

– 18:00 Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Podturen – Sportska dvorana

Subota, 10. lipnja 2023.

– 17:00 – 20:00 STREET-ART FESTIVAL Udruge slobodnih umjetnika Mura Podturen – kod Osnovne škole Podturen

– 20:00 Koncert „U čast velikana“ – LGOP – Sportska dvorana

Nedjelja, 11. lipnja 2023.

– 10:00 Općinska biciklijada – Zdrav život uz Muru (Start kod ribičke kućice u Podturnu)

17:30 Nogometna utakmica – NK Budućnost – NK Mali Mihaljevec (Miklavec)

17:30 Nogometna utakmica – NK Dubrava – NK Borac (Sivica)

Nastavite čitati

Međimurje

Mladi međimurski inovatori osvojili četiri medalje u Zagrebu, Lovro Erdelji oduševio žiri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zagreb je bio domaćin 23. izložbe inovacija mladih „INOVA-MLADI 2023.“. Riječ je o izložbi inovacija učenika zagrebačkih osnovnih i srednjih škola te studenata s međunarodnim sudjelovanjem u organizaciji Saveza inovatora Zagreba, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Udruge inovatora Fakulteta strojarstva i brodogradnje i zagrebačkih udruga mladih inovatora.

Izložba je održana u Studentskom centru u Zagrebu, a izloženo je 250 radova mladih inovatora. Na izložbi je sudjelovalo i Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije koje su predstavljali učenici iz OŠ Sveti Martin na Muri Luka Jakopić s mentoricom Dubravkom Žignić-Resman i učenici OŠ Jože Horvata Kotoriba Lovro Erdelji, Sara Matulin i Maja Tomašić uz suradnju mentorice Jelene Tuksar, učiteljice tehničke kulture.

Lovro Erdelji predstavio se radom „Magic mirror“, Sara Matulin s „Don Quijote vjetrenjačom“, Maja Tomašić s „Un vento tranquillo vjetrenjačom“, a Luka Jakopić s pametnom kućom. Prezentacija rada je izazvala veliki interes među mnogobrojnim posjetiteljima izložbe.

Proglašenje rezultata održano je u srijedu, 24. svibnja, a kvaliteta rada potvrđena je dobivanjem zlatnih medalja za Lovru Erdelju i Luku Jakopića, srebrne medalje za Saru Matulin i brončane medalje za Maju Tomašić.

Posebna nagrada za najbolju inovaciju osnovnih škola dodijeljena je za rad „Magic mirror“ autora Lovre Erdelje s mentoricom Jelenom Tuksar.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje