Muzej planinarstva brojnim aktivnostima danas, 18. svibnja, obilježava Međunarodni dan muzeja, koji se ove godine iznimno održava na digitalnim platformama.

Ovogodišnja tema manifestacije je „Muzeji za jednakost: Različitost i uključivost“, a Muzej planinarstva pripremio je online sadržaje za djecu i mlade.

Kustosica Ana Škriljevečki kreirala je digitalni muzejski kviz na temu planinarstva, zavičajne povijesti ivanečkoga kraja te lokalne kulturne baštine. Poseban naglasak stavljen je na teme i događanja koja su obilježila prethodnu muzejsku godinu u Ivancu, izložbe „Život Pod Belom“ i „Od stare škole do suvremenog muzeja“.

Ujedno se na Međunarodni dan muzeja tradicionalno odvija završnica projekta „Moj grad u muzeju“, koji već drugu godinu provodi ivanečka Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog u suradnji s Muzejom planinarstva.

Sve muzejske aktivnosti u kojima su sudjelovali tijekom ove školske godine ivanečki osnovnoškolci predstavili su vlastitim plakatima i videozapisima pod mentorstvom učiteljice povijesti Suzane Jagić, voditeljice projekta.

Učenica Laura Vuđan u svojem kratkom filmu prisjetila se posjeta Muzeju planinarstva te izrade njegove makete.

Učenik Marino Bruža Habek složio je digitalnu prezentaciju u kojoj je prošao kroz svoj zavičaj u prošlosti. Uz fotografije prikazao je i kratki videozapis snimljen u Noći muzeja 2020.

Kreativne plakate koji se odlikuju zavidnim dizajnerskim vještinama također su kreirali učenici Tena Ćorko, Dan Lepoglavec, Rebeka Marković i Elena Draganić, dok je učenica Darija Strugar svojim umjetničkim filmom sačuvala uspomenu na posjet malih povjesničarki Muzeju planinarstva.

Digitalni muzejski kviz, kratki film te digitalna prezentacija dostupni su klikom na OVDJE.

Komentari

Komentara