Povežite se s nama

Kultura

U Muzeju planinarstva predstavljena karta Ivanečke mlinarske šetnice

Objavljeno:

- dana

U organizaciji Turističke zajednice grada Ivanca u subotu je, 24. veljače, u Muzeju planinarstva predstavljena karta Ivanečke mlinarske šetnice.

Riječ je o nastavku projekta tematski vezanog uz 20 mlinova koji su se nekad vrtjeli na cijelom toku potoka Bistrice, od Prigorca pa sve do ušća u Bednju.

Voditelj TZ-a i autor cijelog projekta Boris Jagetić Daraboš podsjetio je što je sve dosad napravljeno na projektu mlinova: na gotovo svim lokacijama postavljene su interpretacijske ploče s podacima i pričom koja ih prati, a njihove kontaktne površine uređene su građevinski i hortikulturno.

O mlinovima je izdana posebna knjiga i brošura. Postavljene su i ploče Ivanečke mlinarske šetnice, a sada je izrađena i dvojezična turistička karta šetnice koja sadrži lokacije i opise svih mlinova, servisne podatke za turiste te tehnički opis šetnice. Tiskana je i džepna karta šetnice.

– Budući da je mlinarska šetnica dio planinarske staze, slijedi nastavak ovog projekta i njegovo povezivanje s planinarstvom koje ove godine u Ivancu slavi 120. obljetnicu. Na pojedinim mjestima postavit ćemo klupe te ploču s kartom planinarskih putova, drvene putokaze u šumskom pojasu, smeđu turističku signalizaciju i dr. Na web stranici TZ-a dostupnim ćemo učiniti aplikacije za mlinove, šetnicu i virtualne šetnje – zaključio je Jagetić Daraboš.

Upućujući mu čestitke na upornom i dugogodišnjem radu kojim nekadašnju baštinu otima zaboravu, gradonačelnik Milorad Batinić pozdravio je namjeru revitalizacije pojedinih mlinova te izrazio potporu Grada takvim nastojanjima.

Skup je pozdravila i v. d. ravnateljice muzeja Marina Držaić. Nakon što je Vesna Štruklec, kći nekadašnjeg mlinara Antuna Levanića, odjevena u narodnu nošnju, iz mlinarske korpice nazočnima podijelila karte, druženje je nastavljeno uz specijalitete domaće kuhinje koje su pripremile članice Društva prijatelja narodnih običaja Maska.

Skupu su se pridružili učenici i građani koji su u dvosatnoj šetnji obišli nekoliko  lokacija mlinova. Vodič im je bila prof. Mirjana Bračko, licencirani turistički vodič, a time je ujedno Društvo turističkih vodiča i pratitelja Varaždin obilježilo Međunarodni dan turističkih vodiča. Vlasnici pojedinih mlinova svoje su goste ugodno iznenadili, počastivši ih zljevkom te domaćim kolinjskim specijalitetima.

Kultura

U srijedu u HNK-u smotra mladih pijanista: nastupit će više od 100 sudionika iz cijele Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Na Međunarodni dan klavira koji se obilježava 29. ožujka održat će se smotra mladih pijanista u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u organizaciji Međužupanijskog stručnog vijeća nastavnika klavira Republike Hrvatske te u suradnji s Glazbenom školom u Varaždinu i uz potporu Koncertnog ureda Varaždin i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Na smotri mladih pijanista predstavit će se više od 100 mladih pijanista iz cijele Hrvatske, a stručno predavanje u okviru stručnog vijeća održat će red. prof. art. Srđan Čaldarević s Muzičke akademije u Zagrebu.

Pet koncerata talentiranih mladih pijanista održat će se u 10, 12, 15, 17 i 19 sati u velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Međunarodni dan klavira obilježava se 88. dan u godini, što je podsjetnik da klavijatura ima 88 tipki. Iako je temeljni instrument europske glazbe još od druge polovice 18. stoljeća, klavir se u varaždinskoj Glazbenoj školi podučava tek od 1936. godine.

Umjetničko i pedagoško nasljeđe i iskustvo stvorilo je osnovu za međunarodno pijanističko natjecanje u Glazbenoj školi u Varaždinu – Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix, koji je u kratkom vremenu stekao veliki ugled te privukao velik broj natjecatelja iz cijelog svijeta.

Nastavite čitati

Kultura

Novi Marof: u Gradskoj knjižnici uskoro počinju radionice “Vesele stranice“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof na tjednoj se bazi provode participativne aktivnosti poticanja čitanja i podizanja javne svijesti o važnosti čitanja u sklopu projekta „Čitanje na kotačima“.

Radionice „Stranice sjećanja“ uskoro će biti završene, nakon čega slijede „Kreativno pisanje“ i „Vesele stranice“.

U udruzi „Sunce“ iz Novog Marofa koja okuplja djecu i osobe s poteškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom, stručnjaci će provesti 16 radionica „Vesele stranice“ koje su ritmičko-glazbene naravi. Izvođači će zajedničkom suradnjom izvesti autorsku interpretaciju priča i pjesama koje će se uz interaktivne zadatke i glazbu prezentirati polaznicima. U tome će im pomoći muzički instrumenti koje je knjižnica nabavila u siječnju ove godine.

Osim radionica „Vesele stranice“, uskoro će početi i radionice „Kreativno pisanje” namijenjene svima koji žele razviti svoj kreativni potencijal u pisanju priča i pjesama. Kroz 20 radionica polaznici će naučiti kako se izražavati u formi poezije i proze te izraziti svoje unutarnje osjećaje.

Radionice „Vesele stranice“ počinju 11. svibnja te će se održavati četvrtkom u poslijepodnevnim satima u prostorima udruge „Sunce“. O početku održavanja radionica „Kreativno pisanje“ knjižnica će obavijestiti sve zainteresirane putem web stranice i društvenih mreža.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje