Povežite se s nama

Međimurje

Na zabavan način učili o ljudima, događajima i znamenitostima Međimurja

Objavljeno:

- dana

Muzej Međimurja Čakovec prvi je put održao zanimljiv ljetni program za djecu pod nazivom „Ljetna muzeologajnica“. Riječ je o ciklusu od sedam radionica koje obrađuju različite teme, povijesne, etnografske, likovne, jezične…

Jedna je održana i u suradnji s Javnom ustanovom za zaštitu prirode Međimurske županije „Međimurska priroda“, te su djeca imala priliku u čakovečkom Perivoju Zrinskih istraživati biljni i životinjski svijet.

Vitezovi i dame

– Sustavno proširujemo našu edukativnu djelatnost, osmišljavamo programe za dječje vrtiće i škole koje prate kurikulum. Muzej tako postaje vrlo važna karika u edukaciji mladih naraštaja.

To je ujedno i idealan način da se populariziraju ljudi, događaji i povijesne znamenitosti Međimurja. Zahvaljujući našim radionicama nema više djeteta koje ne zna tko je tko u obitelji Zrinski, nije čulo legende o Pozoju i Grabancijašu dijaku ili nije naučilo sve o Luji Bezerediju, Starom gradu Zrinskih… Kod nas djeca lakše usvajaju nova znanja jer nema pritiska koji možda stvaraju škola i ocjenjivanje. U muzeju je ipak opuštenija atmosfera – pojašnjava Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica, viša kustosica i voditeljica kulturno-povijesnih zbirki Muzeja Međimurja Čakovec.

Program „Ljetne muzeologajnice“ otvorila je edukativno-kreativna radionica „Igrom u prapovijest“ voditeljice Branke Marciuš. Radionica je osmišljena kao program popularizacije arheologije s ciljem upoznavanja djece s najstarijom prošlošću kroz aktivno učenje i kreativnu aktivnost. Slijedile su interaktivno-kreativna radionica „Likovna kreativa – vitezovi i dame“ voditeljice Tajane Vidović i radionica „Priroda u srcu Čakovca“, koju su održale Mihaela Mesarić i Ivana Rojko, djelatnice „Međimurske prirode“.

Ana Šestak, kustosica Povijesnog odjela, održala je edukativno-kreativnu radionicu „Priča jednoga junaka“, na kojoj su djeca kroz priču o sigetskom junaku Nikoli IV. Zrinskom upoznala obitelj Zrinski u Međimurju i njihov obiteljski grb te usvojila osnovna znanja o heraldici, pomoćnoj povijesnoj znanosti koja proučava pravila za sastavljanje grbova. Veselo je bilo i na radionici „Budi kipar kao Lujo Bezeredi“, na kojoj je Erika Nađ-Jerković naučila djecu tko je bio kipar Lujo Bezeredi i gdje se nalaze njegove skulpture, nakon čega su od glinamola izrađivala vlastite minijaturne autoportrete.

Zavičajna povijest

Kustosica etnografskih zbirki Janja Kovač je kroz radionicu „Kaj skriva Stekljena gora?“ djecu upoznala s bajkama te stvarnim i mitskim likovima. U drugom dijelu radionice igrom „Pamtilica“ djeca su spajala značenja međimurskih kajkavskih riječi iz bajke sa slikama. Program „Ljetne muzeologajnice“ zatvorila je radionica „Iz mora riječi – kapljica na dlanu“ voditeljice Ines Virč.

– „Ljetna muzeologajnica“ je svojevrsna uvertira za program radionica koje smo osmislili za cjelokupnu predstojeću školsku godinu i s kojima krećemo od jeseni prema svim međimurskim školama i dječjim vrtićima. Imamo osmišljene programe za predškolsku djecu, učenike od 1. do 4. i od 5. do 8. razreda, kao i za srednjoškolce. Program prati sadržaj školskih udžbenika na temu zavičajne povijesti i kulturno-povijesne baštine Međimurja – zaključila je ravnateljica Hrustek Sobočan.

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Međimurje

Izložbom slika Gordane Špoljar Andrašić obilježeno 10 godina rada Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

U nedjelju, 19. ožujka, u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga otvorena je izložba slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Datum otvorenja izložbe nije odabran bez razloga.

Naime, to je jedan u nizu događaja kojima se obilježava 10 godina postojanja Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Preloški Muzej osnovan je 19. ožujka 2013. godine temeljem donacije prof. dr. sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav Muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva.

Temeljem tematskih izložbi, putem donacija i otkupa, tijekom godina su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Izložbu Gordane Špoljar Andrašić otvorio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, sve je pozdravila ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak, a o autorici i izložbi govorila je autorica predgovora Božica Jelušić.

Odnos prirode i čovjeka

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice koja je dosad priredila više od 60 samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji je prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom.

Božica Jelušić slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić „Arbor vitae“ bila je obogaćena i glazbenim programom u kojem je sudjelovala operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira na kojem je svirao Samuel Horvatek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje