Povežite se s nama

Kultura

Ne morate biti ljubitelj muzeja da biste voljeli Srijedu u Muzeju – na 100 programa tijekom tri sezone preko 10 tisuća posjetitelja

Objavljeno:

- dana

Srijeda u Muzeju

Kad je varaždinski Gradski muzej u siječnju 2014. prvi put organizirao program Srijeda u Muzeju – na kojoj je gostovao jedan od najvećih donatora GMV-a Vladimir Novak, rođak utemeljitelja Muzeja Krešimira Filića – čak ni oni koji su radili na programu nisu mogli predvidjeti da će njihov projekt niti tri godine kasnije biti nezaobilazno gradsko događanje.

Prije dva tjedna održana je 100. Srijeda u Muzeju. Na tih je stotinu Srijeda, kroz tri sezone, programe posjetilo/odslušalo/odgledalo više od deset tisuća ljudi. Ova je brojka respektabilna i za puno veće sredine, ali varaždinska Srijeda je u Muzej uspjela privući ljude koji inače u njega ne bi nogom kročili. Srijeda je tako uspjela postati kulturnim fenomenom Grada Varaždina. – Slične programe u sličnom obliku i dinamici nemaju ni drugi muzeji, pa su Srijede određeni kuriozum i u Hrvatskoj – kaže Miran Bojanić Morandini, ravnatelj GMV-a, koji je zajedno s Anitom Peričić zadužen za realizaciju Srijeda. 

Prije dva tjedna održana je jubilarna, 100. Srijeda u Muzeju. Prva je održana u siječnju 2014. godine. 

Posjetitelje privlači mozaičnost programa. Na rasporedu su otvorenja izložbi, tematska predavanja, koncerti, književne promocije, razgovori o varaždinskim obiteljima, slike iz gradske povijesti … – Srijede se ne vežu isključivo uz muzeološke i umjetničke teme, već se odabiru i sadržaji koji aktualiziraju brojne kulturološke i umjetničke fenomene, a dopiru i do „rubnih“ područja – veli Morandini. Publika je tako imala priliku čuti nešto i o manje poznatima, često i prešućivanima činjenicama o, primjerice, klimatskim promjenama i medijskoj manipulaciji, vješticama i vampirima… Tema je bila i priča iz života Edgara Alana Poea, i o tome zašto je bio „Čovjek koji se nije smijao“.

Na Srijedi se moglo saznati i što su jeli Habsburgovci, po čemu je tako poznat zagorski puran, kako je počela, razvijala se i završila velika ljubavna epizoda s kraja 19. stoljeća u Hrvatskom zagorju između belgijske princeze i lokalnog zavodnika, o zanimljivom boravku volonterke godine Vanje Matković u sirotištu  u Ugandi, kako rade Stipe Božić i Gorska služba spašavanja…

 Putovanje kroza Srijedu u Muzeju nastavlja se i u ovoj sezoni u istom terminu, s istom dinamikom, s novim programima i sadržajima, a kamo će Muzej i posjetitelje to odvesti, vidjet ćemo! – najavljuje Miran Bojanić Morandini.

Izvor:
Foto:

Kultura

Haiku pjesme Varaždinke Zlate Bogović objavljene u portugalskom časopisu „Eufeme“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U portugalskom časopisu za poeziju „Eufeme“ br. 22, siječanj-ožujak 2022. g., pod uredničkim perom Sérgia Ninguém, objavljeno je 12 haiku pjesama varaždinske pjesnikinje i književnice Zlate Bogović.

Haikui su prevedeni na engleski (Đ. V. Rožić) i portugalski jezik (Sérgio Ninguém) i objavljeni rame uz rame s poezijom sljedećih pjesnika: Ana Paula Inácio; António F. Rosário; Chad Norman (trad./versão de Sérgio Ninguém); Eduardo Bettencourt Pinto; Eduardo Quina; Guilherme Vilhena Martins; Luís A. Fernandes; Luís Aguiar; m. parissy; Maria Quintans; Rui S. Magalhães.

Zlata Bogović renomirana je hrvatska haiku pjesnikinja, uvrštena u antologije hrvatskoga haiku pjesništva Nepokošeno nebo/An Unmown Sky 1 (2011) i 2 (2018) te niz zbornika i časopisa u zemlji i inozemstvu.

Dobitnica je nekoliko prestižnih nagrada za haiku i tanku u Japanu kao i niza priznanja u Hrvatskoj.

Sudjeluje u radu recitala i susreta haiku-pjesnika diljem Lijepe naše.

Objavila je dvije zbirke haiku poezije „Pjesma slavuja / Nightingale’s song“ (2010) i „Sjaj i snovi  ̶  moj Varaždin“ (2018).

https://eufeme.weebly.com/

Nastavite čitati

Kultura

Muzej planinarstva i ove se godine uključuje u manifestaciju Noć muzeja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej planinarstva i ove se godine uključuje u nacionalnu manifestaciju Noć muzeja koja se odvija na temu „Muzeji – između stvarnog i digitalnog“.

Budući da će Muzej planinarstva u manifestaciji sudjelovati jubilarni peti put, prigoda je to za retrospektivu brojnih događaja, stvarnih i digitalnih, proteklih Noći muzeja u Ivancu.

Kroz „Vremeplov ivanečkih muzejskih noći“ uz videosnimke, fotografije i razgovore sa sudionicima prisjetit ćemo se planinarskih izložbi, učeničkih nastupa i druženja uz logorsku vatru, a novim sadržajima publici približiti ivanečku baštinu.

U programu sudjeluju arheologinja i povjesničarka umjetnosti Ivančica Peharda, koja će otkriti kako je tekla priprema prvih izložbi u Noći muzeja, potom Laura, Helena i Ares, učenici OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec, sa svojom mentoricom, učiteljicom povijesti Suzanom Jagić, koji su u manifestaciju uključeni u sklopu projekta „Moj grad u muzeju“ te Vesna Štruklec koja će u Noći muzeja oživjeti jedan zaboravljeni zimski običaj.

Za kraj programa čut ćemo stihove pjesnika Darka Fodera na izvornom ivanečkom govoru koje prate predivne slike Ivanca i Ivanščice.

Autorica programa je povjesničarka i kustosica Ana Škriljevečki, a video će pripremiti fotograf i snimatelj Zoran Stanko.

Program pratite na Facebook stranici i YouTube kanalu Muzeja planinarstva u petak, 28. siječnja od 18 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje