Povežite se s nama

Kultura

Na 28. Susretu u Dugom Selu tamburaši iz Varaždinske županije osvojili čak četiri Zlatne plakete

Hrvatski sabor kulture

Objavljeno:

- dana

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture te suorganizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije, KUD-a „Preporod“ Dugo Selo i HDS ZAMP-a, u Dvorani „Preporod“ u Dugom Selu 13. i 14. studenoga 2021. održan je 28. Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava. 

Natjecalo se ukupno 12 tamburaških orkestara i sastava s 250 tamburaša, izabranih na županijskim smotrama i pojedinačnim preslušavanjima te evaluacijom video snimki od strane selektora.

U selekciji za ovogodišnji 28. Susret, koju su realizirali selektori Damir Butković, Krunoslav Dražić, Tihomir Ivanetić, Ivan Potočnik, Veljko Valentin Škorvaga i Dražen Varga, sudjelovala su 24 tamburaška orkestra i sastava iz 8 hrvatskih županija s više od 400 izvođača.

Stručno povjerenstvo, čiji su sastav činili predsjednik Ivan Potočnik, Veljko Valentin Škorvaga i Petar Varga, dodijelilo je nagrade Hrvatskog sabora kulture.

Varaždinska županija jedina je imala predstavnike u sve četiri kategorije te su se svi kući vratili sa Zlatnim plaketama, ostvarivši tako povijesni uspjeh kulturno-umjetničkog amaterizma u Varaždinskoj županiji.

Nagrađeni

Varaždinski tamburaški orkestar predstavljao je Županiju u kategoriji koncertnih orkestara te osvojio 96,67 bodova, dok se Folklorni tamburaški orkestar Centra tradicijske kulture Varaždin predstavio u kategoriji folklornih orkestara i osvojio 93 boda. Oba orkestra predvodio je dirigent Tibor Bün.

Koncertni tamburaški sastav KUD-a „Klaruš“ iz Maruševca pod vodstvom Franje Plantaka osvojio je Zlatnu plaketu u kategoriji koncertnih sastava s osvojenim 91 bodom, a Tamburaški sastav Varaždinskog folklornog ansambla briljirao je u kategoriji folklornih sastava s osvojenih 94,67 bodova te pod vodstvom Matije Aukera.

– Ova nagrada ima svoju „težinu“. Stigla je u vrijeme kada nam je bilo najteže vježbati, kada je svaka proba bila dogovarana u zadnji čas, kada nismo znali tko će doći na probu, a tko ne… Motivacija koju nam je davao naš voditelj Franjo te upornost i odricanje naših tamburaša urodili su plodom. Čestitke svima koji su „pikanjem po žicama“ doprinijeli ovoj nagradi. Čestitke i hvala Ivanu Brezniju koji je svojim glasom oplemenio našu izvedbu. Ponosno smo predstavljali svoj maruševečki kraj i sve naše vrijedne ljude – poručili su iz KUD-a „Klaruš“.

Dodajmo da je Grand Prix 28. Susreta dodijeljen Gradskom tamburaškom orkestru Križevci i Tamburaškom sastavu KUD-a „Sv. Juraj“ Draganić, no vrlo blizu ovom priznanju bili su Varaždinski tamburaški orkestar s drugim najvećim ukupnim brojem bodova u kategoriji orkestara te Tamburaški sastav VFA-a s trećim najvećim ukupnim brojem bodova u kategoriji sastava.

Pokrovitelj 28. Susreta bila je Zagrebačka županija. Materijalnu potporu osigurali su Ministarstvo kulture i medija, Grad Dugo Selo te Turistička zajednica Grada Dugo Selo.

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU izložba predmeta i fotografija restauratorskih radova Velimira Ivezića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 7. veljače, u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe predmeta i fotografija restauratorskih radova varaždinskog akademskog umjetnika Velimira Ivezića pod nazivom „PENTImENTO/POKaJANJE ili o likovima koji nisu bili vidljivi“.

Ovo je prva od 14 izložbi iz ovogodišnjeg programa Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin.

Izložba ostaje otvorena do 24. veljače.

O autoru

Velimir Ivezić je likovni umjetnik i konzervator-restaurator s dozvolom Ministarstva kulture i medija za polikromiranu drvenu pokretnu baštinu, skulpture i slike na drvu i platnu te zidno slikarstvo.  Samostalni je umjetnik, prezenter baštine i usporavatelj entropije.

Rođen je u Varaždinu, studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Kauzlarić-Atača i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, također u Zagrebu.

Specijalizaciju je pohađao u Bayerische Landesamt fur Denkmalpflege, Munchen.

Svoja likovna ostvarenja izlagao je na nekoliko desetaka samostalnih i skupnih izložbi, a kao restaurator je radio na mnogim objektima kulturne baštine oko nas, što se dijelom može vidjeti iz izložbe u Galeriji HDLU otvorenoj povodom 35 godina njegovog restauratorskog rada.

Član je HDLU-a Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u palači Sermage otvorenje izložbe Tomislava Buntaka, a nastavak u Galeriji „Zlati ajngel“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel započinje samostalnom izložbom Tomislava Buntaka, koja se u sklopu „Srijede u Muzeju“ otvara 8. veljače.  

– Buntak slika crtežom. Njegovi biblijski motivi pričaju o svijetu vizualizacije religioznih ili pak mitskih priča, utjelovljenih legendi, krajolicima božanskog ozračja i rajske atmosfere, životu Krista i svetaca, svemirskim putnicima… Čitljivo i vješto, pristupačno i direktno, slikarski slavi ljudski život i ljepotu postojanja, kao i ono što ga čini dostojnim imena Čovjek. Suzdržani kolorit prati raskoš linije i crtačku vještinu te ih gura u prvi plan. Tek je svojim ambijentalnim crtežima fluorescentnim flomasterima osvijetljenim UV rasvjetom (kao što je ciklus Hodočasnici – vizija mističnih putovanja izložen u Umjetničkom paviljonu) otvorio vrata agresivnosti boje koristeći tehnološka rješenja neonskog efekta akcentirajući to naše doba. Ovaj izlet u eksperimentalnu vizualnu senzaciju zaokružuje Buntakov interes spram suvremene komunikacije, spajajući ga s primarnim likovnim interesom i temom njegovih „klasičnih“ djela – opisao je stvaralaštvo Tomislava Buntaka voditelj Galerije „Zlati ajngel“ Darko Sačić.

Tomislav Buntak (r. 1971.), višestruko nagrađivani umjetnik, diplomirao je na Nastavničkom odsjeku ALU u Zagrebu slikarstvo u klasi prof. Miroslava Šuteja. Smatra ga se jednim od najvažnijih hrvatskih slikocrtača. Izlagao je na brojnim izložbama i sudjelovao u organizaciji različitih kulturnih i društvenih događanja. Predsjednik je HDLU-a i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Otvorenje izložbe počinje u 19 sati u palači Sermage, a nastavlja se u Galeriji“ Zlati ajngel“.

Izložba je za razgled postavljena do 5. ožujka ove godine.  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje