Povežite se s nama

Život i društvo

Na 4 kvadrata uzgojila povrće za cijelu obitelj

Objavljeno:

- dana

NEOBIČAN VRT

Dok meteorolozi najavljuju prve pahulje snijega, a plodovi zlatne jeseni već su odavno obrani, Ljubica Bahat (61) iz Varaždinskih Toplica još uvijek uživa u svježim rajčicama i paprikama.

Nakon što su joj dojadile stalne borbe s puževima, vremenskim uvjetima i bolestima biljaka, svoj je vrt preselila u malu staklenu kućicu i tu je na četiri kvadrata uspjela uzgojiti dovoljno povrća za cijelu svoju poveću obitelj. I još k tome, sve posve ekološki i zdravo.

Kišnica i kopriva

– U polovici listopada ubrali smo zadnje krastavce, narasli su do plafona i cijeli je zid bio u njima. Sad još u teglama imam rajčice, paprike, luk, češnjak, peršin… Rajčica i paprika još cvatu, kako berem odmah rastu novi plodovi. I za Božić ću imati svježe povrće – ističe Ljubica.

Njezin je sin u toj staklenoj kućici pokušao akvaponski uzgoj koji se temelji na kombiniranom uzgoju riba i povrća. Taj, možemo reći, akvarij iz kojeg je rasla hrana funkcionirao je dobro, ali se Ljubičin sin odselio u Irsku pa je cijeli projekt stao. Tako je Ljubici ostala staklena kućica koju je ona odlučila iskoristiti najbolje što zna.

– Svoje biljčice zalijevam kišnicom i koprivom te prskam kamilicom, sve je potpuno prirodno. Ljeti su me mučile visoke temperature pa sam sve zasjenila i napravila propuh. Sada dolazi zima pa planiram zaštititi biljke i staviti im malu grijalicu preko noći – objašnjava Ljubica kojoj je u svemu dosta pomogao prijatelj Stjepan Prstec koji ima plastenike pa joj je dao mnogo korisnih savjeta.

– On toga ima puno, a ja imam tek par biljčica kojima se jako veselim, znam svaki njihov cvijet, svaki plod. Razgovaram s njima, dajem im puno ljubavi i truda i one mi to vraćaju – zaključuje. U svom vrtu provodi jako puno vremena, on joj služi i za opuštanje te odmor.

Pokraj povrća – kauč

Zato se pored tegli s biljkama našao i jedan – kauč. 

– Dođem s posla, skuham si kavu, uzmem knjigu i sjednem tu, čitam i uživam – smije se Ljubica koja nadodaje da je ljubav prema biljkama donijela iz svog rodnog kraja. – Ja sam dijete sela. Nisam rodom iz Varaždinskih Toplica, ovdje samo živim i radim. Jo sum vum z nujliepšega kemaučeka svieto šterega je Bog sečuval zase, iz Bednje, iz Rinkovca – otkriva Ljubica.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

DVD Čret pobjednik vatrogasnog Memorijala “Darko Komes”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Višnjici je, u organizaciji DVD-a Višnjica, održan Memorijal “Darko Komes”. Riječ je o vatrogasnome natjecanju operativnih vatrogasaca koje višnjički vatrogasci organiziraju u spomen na svoga preminuloga kolegu i člana DVD-a Višnjica Darka Komesa.

Ovogodišnje, peto izdanje Memorijala okupilo je u Višnjici vatrogasne ekipe iz pet vatrogasnih društava – DVD-a Lepoglava, DVD-a Kamenica, DVD-a Novi Marof, DVD-a Čret i DVD-a Mače.

Uoči početka natjecanja okupljene vatrogasce pozdravili su gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec, tajnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Videc, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave Marijo Canjuga te, u ime domaćina natjecanja, predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec.

Pripreme

– Vatrogasci čine veliku obitelj koja, potvrđuje i ovo natjecanje, ne zaboravlja svoje kolege. Ovakva natjecanja ujedno pomažu vatrogascima da se što bolje pripreme za intervencije koje ih u budućnosti očekuju. Također, pružaju im prigodu i da se što bolje upoznaju i razmijene iskustva. Sve to pomoći će im da uspješno odrade intervencije na koje će, kada bude potrebno, izaći – istaknuo je gradonačelnik Škvarić, zahvalivši vatrogascima na onome što čine štiteći živote i imovinu građana.

Pobjeda, i to treća zaredom, nakon višesatnog natjecanja pripala je ekipi DVD-a Čret, koja je tako u trajno vlasništvo osvojila prijelazni pehar. Drugo mjesto osvojila je ekipa DVD-a Mače, treće DVD-a Lepoglava, četvrto DVD-a Novi Marof, a peto DVD-a Kamenica.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert sastava ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak, 15. listopada, u dvorani Općine Vinica na kojem su nastupili akademski glazbenici s općinskog područja Mihael Hrgar i Marko Gerbus te drugi.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše šire glazbu i izvan granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju.

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda da bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara: „Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima!”

U sastavu Zagreb Brass Quinteta, predvođeni Mihaelom Hrgarom, sviraju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavlja Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama glazbenih djela Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih.

Na kraju koncerta obratio se načelnik Općine Vinica Branimir Štimec zahvalio se gostujućim glazbenicima te podijelio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje