Povežite se s nama

Događanja

Na 50. reviji u Zadru Vanimi dvije nagrade

Objavljeno:

- dana

PONOVO MEĐU NAJBOLJIMA

Od 4. do 7. listopada u Zadru je održana jubilarna 50. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece koju organizira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Hrvatski filmski savez u suradnji s klubom iz grada domaćina. Ove godine to je bila OŠ Stanovi iz Zadra,  a reviji je prisustvovalo ukupno 12 članova Vanime i dva voditelja.

– Revija je mjesto gdje se jednom godišnje, a svaki puta u drugom gradu, okupljaju mali filmaši iz cijele Hrvatske. Ujedno je to i mjesto gdje djeca upoznaju svoje istomišljenike te zajedno provedu četiri nezaboravna dana, ali i sklope nova prijateljstva. – rekao je Hrvoje Selec, voditelj Vanime. Podsjetimo da je 49. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece bila održana upravo u Varaždinu u suradnji s II. OŠ i Vanimom.

50. revija okupila je više od 20 filmskih klubova iz cijele Hrvatske čiji filmovi su ušli u konkurenciju. Tako se od 194 prijavljenih filmova u pet kategorija (igrani, dokumentarni, animirani, reportaža i otvorena vrsta) moglo vidjeti njih 96 od čega čak 51 animiranih.

Vanima se u Zadru predstavljala s najviše filmova – njih čak 16 od kojih su “Moje tajno mjesto” Viktorije Zlatar iz Ludbrega i “Uredski rendžer” Brune Borovca iz Varaždina (oboje su dogogodišnji članovi Vanime) osvojili treća mjesta – prvi film osvojio je žiri odraslih, dok je drugi to isto napravio sa žirijem djece.

– U doba hiperprodukcije animiranih filmova koji su činili više od pola filmova u konkurenciji, dobiti dvije od šest dodijeljenih nagrada u toj kategoriji velik je uspjeh. – rekla je Sandra Malenica, voditeljica Vanime.

Na reviji su i povodom ove velike obljetnice bili prikazani najbolji filmovi sa svih dosadašnjih revija gdje su se našli i film “Izlet” Kino kluba Radost iz Varaždina, čiji je voditelj bio nedavno preminuli Nino Birolla, a djelovali su 60-ih godina prošlog stoljeća i film nastao na samim počecima Vanime “Djecu ne donose rode”, koji ujedno pokupio najveći pljesak prisutnih te (ponovno) otvorio niz pitanja svojom provokativnošću.

Izvor:
Foto:

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje