Povežite se s nama

Međimurje

Na akciji u Varaždinu upozoreno na “tajne bolesti” – anoreksiju, bulimiju i kompulzivno prejedanje

Objavljeno:

- dana

– Poremećaji hranjenja su “tajna bolest”, o kojoj se često ne govori zbog srama, straha od nerazumijevanja i osjećaja krivnje.

Procjenjuje se da trenutno u Hrvatskoj od poremećaja hranjenja boluje 35.000 do 45.000 osoba, a većina mladih žena i sve više mladih muškaraca ima ju poteškoća u prihvaćanju svog tijela i općenito sa samopoštovanjem – upozorila je dr. Irena Stipešević Rakamarić u petak na Franjevačkom trgu u Varaždinu, gdje je održana akcija povodom Tjedna poremećaja prehrane.
Akcija je organizirana u sklopu novog Nacionalnog programa “Živjeti zdravo”, kojemu je jedan od ciljeva i skretanje pozornosti na važnost pravilne prehrane. – Tri su osnovna tipa poremećaja hranjenja: anoreksija, bulimija i kompulzivno prejedanje, a ne mogu se prepoznati samo po tjelesnom izgledu. Tako su osobe koje imaju bulimiju najčešće neupadljive po tjelesnoj težini ili im je težina blago povećana, a osobe koje imaju kompulzivno prejedanje mogu, ali i ne moraju imati prekomjernu težinu – navela je dr. Stipešević Rakamarić.
Akciji su se pridružili učenici Medicinske škole, OŠ Ivanec i IV. OŠ i to izradom postera, dok je Gradska tržnica Varaždin donirala voće koje je podijeljeno građanima.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Mala Subotica: Tamburaški orkestar KUU „Zvon“ poziva na godišnji koncert

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 12. veljače, od 17 sati u Domu kulture u Maloj Subotici održat će se godišnji koncert Tamburaškog orkestra KUU „Zvon“ župne zajednice Mala Subotica. Kao gosti koncerta nastupit će Ženska vokalna skupina Erato KUD-a Petrijanec i Tino Jelenić.

– Provedite ugodno popodne uz topli zvuk tambure i milozvučnih glasova Ženske vokalne skupine i solista. Očekuje vas glazbeno putovanje Španjolskom i najveći hitovi velikih glazbenika koji više nisu s nama – poručuju organizatori.

U predvorju Doma kulture moći će se razgledati izložba posvećena dr. Vinku Žgancu pod nazivom „Knjiga koja je ispravila povijest (1916.)“.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mažoretkinje Nedelišća „prozujale“ karnevalskom povorkom u Crikvenici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon nekoliko godina Mažoretkinje Nedelišća ponovno su gostovale na karnevalskoj povorci u Crikvenici. Nedelišćanke već tradicionalno svake godine sudjeluju na barem jednom od većih karnevala u Hrvatskoj pa su tako nakon prošlogodišnjeg Samoborskog fašnika, ove godine odabrale destinaciju uz more, na Kvarneru.

Mažoretkinje Nedelišća su sa svim sastavima nastupile na Dječjoj maškaranoj povorci, koja je okupila čak 2000 maškara iz svih krajeva Lijepe Naše. Ove godine u novoj maski „mažoret zujalica“, velika grupa od 60 malih i velikih mažoretkinja rasplesala se crikveničkom rivom gdje su bile prava atrakcija.

Ovim gostovanjem mažoretkinje su otvorile ovogodišnju fašničku sezonu, a čekaju ih još dvije povorke i to u Nedelišću ove subote, 11. veljače, te u susjednoj slovenskoj općini Središče ob Dravi.

rpt

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje