Povežite se s nama

Kultura

Na Badnjak u podne uživajte u Božićnom koncertu sjajnih učenika Glazbene škole u Varaždinu

Glazbena škola u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Glazbena škola u Varaždinu, već tradicionalno, svake godine završava kalendarsku godinu Božićnim koncertom učenika škole. S obzirom na postojeću situaciju, ove godine Božić će dočekati u drugačijim okolnostima, a ovogodišnji božićni koncert održat će se u novom formatu.

U vrijeme kada su uvedene restrikcijske mjere u državi, mnoge su se kulturne manifestacije ponovno otkazale ili odgodile. Učenici Glazbene škole u Varaždinu, koji su tijekom svog školovanja naviknuti na redovita nastupanja na koncertima i produkcijama, ove su godine ipak ostali uskraćeni za taj dio svog umjetničkog izražaja.

Ipak, vrijedni su učenici i nastavnici prepoznali priliku koju pružaju medijski alati te su odlučili pomoću njih pokazati što su kroz ovo vrijeme naučili.

Naime, ove godine svi će zainteresirani imati priliku uživati u online božićnoj produkciji učenika varaždinske Glazbene škole. Zajedno sa svojim božićnim video uradcima, u produkciji će sudjelovati učenici svih odjela Glazbene škole u Varaždinu. Svi su nam oni, od onih najmlađih koji pohađaju predškolske programe pa do maturanata, još jednom pokazali koliko su kreativni i u ovoj situaciji koja ih je na jedno duže razdoblje odvojila od svega na što su ranije bili naučeni.

Kako je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić istaknuo, zbog trenutne epidemiološke situacije morali su odgoditi mnoge projekte koje su planirali realizirati ove godine, ali su zato odlučili dati priliku nekim novim idejama i projektima koji su se tokom ovog perioda javili.

– Iznimno mi je drago da se rodila ideja Božićnog online koncerta te što su učenici i nastavnici Glazbene škole u Varaždinu odlučili sudjelovati u ovako velikom broju – napomenuo je ravnatelj Matačić te dodao kako je ponosan da su se projektu pridružili i dugogodišnji suradnici i prijatelji Glazbene škole u Varaždinu koji su bili dio nekih od najznačajnijih projekata škole.

Tako ćete uz mlade i talentirane učenike Glazbene škole u Varaždinu imati prilike čuti i prigodne pozdrave poznatog skladatelja i pijanista Zvjezdana Ružića, glumice Barbare Rocco, ravnateljice mariborskog Konservatorija za glasbo in balet kao i ravnatelja Glazbene škole Ravensburg iz Njemačke, ali i nekih bivših zaposlenika Škole.

Koncert će se emitirati na Facebook stranicama Glazbene škole u Varaždinu i Magic Neta, kao i na YouTube stranici Škole. Online Božićni koncert održava se na sam Badnjak, u četvrtak, 24. prosinca, s početkom u 12 sati.

Podržite vrijedne učenike i njihove nastavnike i nikako nemojte propustiti ovaj izvanredan događaj, poručuju iz Glazbene škole u Varaždinu.

Kultura

Krajem travnja humanitarni koncert uz promociju nosača zvuka vlč. Tihomira Kosca i suradnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije na čelu s predstojnikom vlč. Tihomirom Koscem najavljuje humanitarni koncert uz promociju nosača zvuka „U Sveti čas – vlč. Tihomir Kosec i suradnici“, koji će se održati u petak, 30. travnja u 19.30, u gledalištu Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Koncert će biti održan uz poštivanje svih epidemioloških mjera vezanih uz COVID-19 pandemiju. U nastanak ovog nosača zvuka uključen je cijeli niz mladih ali i već stasalih, renomiranih glazbenika, aranžera, likovnih umjetnika i dizajnera koji su mu, ugradivši u njih dio sebe, dali konačni identitet.

Dodajmo kako će sav novac prikupljen od prodaje ovog nosača zvuka ići u humanitarne svrhe za potrebe „Obitelji 5 plus“ (obitelji s petero i više djece Sisačke biskupije) pogođene nedavnim potresima o kojima skrbi Zaklada za obitelji Sisačke biskupije „Kardinal Franjo Kuharić“ i Ured za pastoral braka i obitelji, ističu iz Varaždinske biskupije.

Dodajmo da su gosti na koncertu vlč. Petar Mlakar, Alan Hržica i Zbor mladih Varaždinske biskupije.

Nastavite čitati

Kultura

KUD „Ljuba voda“ započeo projekt književnih, plesnih i tamburaških online radionica za djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva

Potpisivanjem ugovora s Ministarstvom kulture i medija te Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva, 24. ožujka 2021. godine započela je provedba projekta „Pjesmom i plesom protiv socijalne isključenosti“, čija je vrijednost 487.121,54 kuna i u cijelosti je financiran iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

Nositelj projekta je Kulturno-umjetničko društvo „Ljuba voda“, a provest će ga u partnerstvu s Hrvatskim društvom inženjera geotehnike.

Projekt će trajati godinu dana i njime se želi omogućiti sudjelovanje djece i mladih u online kulturno-umjetničkim sadržajima te na taj način povećati njihovu socijalnu uključenost u doba pandemije.

Osnovna ideja projekta proizašla je iz činjenice da kultura ima važnu ulogu u jačanju socijalne kohezije i izgradnji uključivog društva, a kulturna participacija značajno doprinosi osobnom razvoju pojedinca i poboljšanju ukupne kvalitete života.

Sudjelovanje u umjetničkim i kulturnim aktivnostima ima povoljan učinak na fizičko i mentalno zdravlje, stoga je poticanje pristupa kulturi ugrađeno u politike borbe protiv socijalne isključenosti i siromaštva, dok se osiguravanjem pretpostavki za jednakost pristupa i sudjelovanja u kulturi svih građana djeluje u pravcu povećanja socijalne uključenosti i podizanja razine životnih uvjeta.

Takvim je djelovanjem osobito važno obuhvatiti društvene skupine koje su najizloženije riziku od socijalne isključenosti, poput djece i mladih.

Njima je izvanrednim okolnostima uzrokovanim epidemijom bolesti COVID-19 onemogućen fizički pristup umjetničkim i kulturnim aktivnostima, što se može nepovoljno odraziti na održavanje društvenih veza, na razvoj vještina i znanja koja sprečavaju antisocijalno ponašanje te na njihovo ukupno psihofizičko stanje.

Slijedom navedenog, KUD „Ljuba voda“ prepoznao je potrebu organiziranja online aktivnosti koje će biti namijenjene djeci i mladima, kako članovima KUD-a, tako i svima zainteresiranima.

Putem projekta će se provoditi participativne kulturno-umjetničke aktivnosti u obliku književnih, plesnih i tamburaških radionica.

Radionice će biti prožete lokalnom kulturom i običajima, ali i folklorom šireg zavičaja. Na njima će se kod djece i mladih razvijati kreativne, komunikacijske, interkulturalne, interpersonalne, glazbene i ritmičke vještine te na taj način potaknuti njihov intelektualni i mentalni razvoj, povećati socijalna uključenost i održati društvene veze.

Nastavite čitati