Povežite se s nama

Međimurje

Na “Brdočov brijeg“ stiže novi HT-ov antenski stup

Objavljeno:

- dana

Mursko Središće

Grad Mursko Središće obavještava zainteresiranu javnost i Vijeće Mjesnog odbora Peklenica da je u suradnji s Hrvatskim telekomom, uvažavajući odredbe Prostornog plana uređenja Međimurske županije i Grada Murskog Središća, pronašao rješenje za poboljšanje signala mobilnih operatera na području naselja Peklenica, Križovec, Vratišinec i Gornji Kraljevec.

Naime, kako je priopćeno iz gradske uprave, riječ je o lokaciji tzv. “Brdočov brijeg”, koja se nalazi na k.č.br. 454 k.o. Peklenica. Utvrđeno je da navedena lokacija, nakon što je pregledano i ispitano niz drugih parcela, predstavlja optimalno tehničko rješenje kojim bi se signalom u cijelosti na zadovoljavajući način pokrila spomenuta naselja u sjevernom dijelu Međimurske županije. Imajući u vidu da je na navedenoj lokaciji već bilo pokušaja da se postavi antenski stup, što je, podsjećamo, rezultiralo negodovanjem mještana Peklenice, nakon čega je operator odustao od postavljanja, Grad Mursko Središće je odlučio o HT-ovoj namjeri postavljanja antenskog stupa savjetovati se s građanima. Također, i od Vijeća Mjesnog odbora Peklenica zatraženo je mišljenje o predloženoj lokaciji.

Građani vape za korištenjem novih tehnologija, ali ne na svojem “gruntu“

 – Kako je prema Prostornom planu Međimurske županije unutar područja na kojem se antenski stupovi mobilnih operatora mogu postavljati pregledano i niz drugih parcela na kojima se antenski stup može postaviti, a da iste ne zadovoljavaju zahtjevne tehničke uvjete, smatramo da bi se u ovom slučaju trebalo uvažiti potrebu građana za korištenjem suvremene tehnologije. Ujedno je potrebno pomiriti interese prostornog planiranja koji osiguravaju ujednačenu vizuru naselja s interesima građana za korištenjem svih alata tehnološkog napretka – ističu u Gradu.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ogromni baloni na vrući zrak stižu u Prelog!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sjeverna obala rijeke Drave, odnosno Marina u Prelogu prvog će vikenda u rujnu biti domaćin novog Festivala balona na vrući zrak. Velebni baloni poletjet će iznad Drave i Preloga, iznad Međimurja i osvojiti nebesa.

– Očekujemo između 10 i 15 balona, a bit će i puno edukacija. Osigurana su besplatna mjesta u košarama za podizanja balona prilikom čega će se posjetitelji moći podići u balonu na kratki vezani let u trajanju od par minuta na visinu do 15 metara. Takvih će vožnji biti više od 300 – rekao je preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

– Baloni na vrući zrak iznimno su velika atrakcija, više od trideset godina diljem hrvatske organiziramo festivale i približavamo ovaj fantastičan sport građanima, i neizmjerno smo sretni što ćemo od ove godine dovesti balone na nebo iznad prekrasnog Međimurja – rekao je Igor Mikloušić, zračni barun i predstavnik organizatora Festivala.

– Očekujemo mnogobrojne međunarodne pilote, stižu nam sudionici iz Češke, Mađarske, Sjeverne Makedonije, ali i mnoge slovenske i hrvatske ekipe. Stiže i jedna ekipa iz Brazila, što ovaj festival čini još bogatijim i boljim.

Riječ je o zahtjevnoj manifestaciji, svojevrsnom aeromitingu gdje se sve mora prilagoditi prvenstveno sigurnosti, zrakoplovnim pravilima, a očekuje se i izrazito velik broj posjetitelja.

– Očekujemo nekoliko tisuća posjetitelja, pa smo uz sam Festival balona organizirali i Piknik na Marini, edukacijske, znanstvene i popularne radionice – među ostalim i predavanje Ante Radonića koji će još jednom usmjeriti poglede svih posjetitelja prema nebu nakon što padne mrak. Usto, čeka nas i bogati glazbeni program – rekao je Krešo Biškup uime organizatora.

Kako baloni polijeću zorom, već od 6 sati moći ćete doći na doručak na Marinu, popiti kavu, doručkovati, gledati atraktivne balone, a potom ostati i na druženju, na radionicama, ući u balon i prošetati njime.

Petak i subota rezervirani su i za noćni spektakl

– Night-Glow je nešto iznimno atraktivno, svi baloni su usidreni, spremni za polijetanje, no mi tada ne letimo već počinje noćni svjetlosni šou kad baloni svijetle kao veliki 20 metarski lampipni. Nešto što zaista morate doživjeti – najavljuje Igor Mikloušić.

– Zato na prvi vikend rujna pozivamo sve posjetitelje, gledatelje da dođu na Marinu, sjednu na nasip, prošeću među balonima, dođu na piknik i uživaju u spektaklu koji smo pripremili.

Program festivala stiže uskoro, no sve počinje u petak, 2. rujna sa svečanim otvaranjem Festivala balona, a program će trajati sve do nedjelje popodne. Očekuje se velik interes, a prijave za besplatna podizanja bit će moguća od 29. kolovoza putem online obrasca koji će se objaviti i na službenom događaju na Facebooku i na web stranicama Festivala.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju druge kolovoške subote 185 novozaraženih, dosad uzeto više od 130.000 uzoraka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 215 uzoraka, od čega su evidentirana 173 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 80,4% pozitivnih od broja testiranih.

Brzim antigenskim testiranjem potvrđeno je 12 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2.

U protekla 24 sata oporavilo se 81 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 608. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 130 473 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 25 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirana su 3 pacijenta, otpuštene su 3 osobe. Nema preminulih osoba.

Cijepljenje se provodi petkom od 12 do 14 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 14 do 17 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje