Povežite se s nama

Međimurje

Na čakovečki trg stigla jelka, u subotu započinje bogati adventski program

Objavljeno:

- dana

ADVENT U GRADU ZRINSKIH

Sve je spremno za početak nikada bogatijeg programa „Advent u gradu Zrinskih“. Posjetitelji čakovečkog Adventa na izbor imaju pregršt duhovnih, zabavnih, kulturnih i edukativnih programa. Na Trgu Republike završavaju se radovi na pripremi leda na velikom klizalištu.

Na susretu s novinarima u čakovečkoj Gradskoj vijećnici, danas je predstavljen bogati program ovogodišnjeg „Adventa u gradu Zrinskih“. Posjetitelje čakovečkog Adventa očekuje dosada najbogatiji program s više od 50 različitih izlagača.

– Crkva, Muzej Međimurja Čakovec i Turistička zajednica Grada Čakovca ove su godine zajedničkim snagama osmislili i organizirali šaroliki prigodni program, u kojem će svatko pronaći nešto za sebe. Grad smo prigodno uredili, a ove godine dodatno smo se potrudili oko čakovečkog naselja Jug. Kada sve to uzmemo u obzir, čeka nas kvalitetan i bogati Advent – zadovoljno je istaknuo čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač.

O duhovnom programu Adventa govorio je gvardijan čakovečkog franjevačkog samostana fra Željko Železnjak.

– Došašće zauzima vrlo važno mjesto u pripremi vjernika za blagdan Božića. Duhovni dio ovogodišnjeg Adventa vezan je uz mise zornice, s kojima počinjemo od ponedjeljka, 4. prosinca u 6 sati. Održavat će se redovite ispovijedi, dok je 20. prosinca na rasporedu velika Božićna ispovijed u crkvi sv. Nikole od 6 do 12 sati te od 15:30 do 18:30 sati. Paljenje svijeća na adventskom vijencu ove smo godine organizirali u suradnji s ljudima i službama koje brinu za naše zdravlje i sigurnost. Tako će prvu svijeću zapaliti policija, a nakon njih redom vatrogasci, branitelji te medicinsko osoblje – otkrio je fra Železnjak.

Ove godine u program gradskog Adventa uključio se i Muzej Međimurja Čakovec s „Adventom u Starom gradu Zrinskih“, koji će se održavati u atriju Staroga grada. Pripremljen je bogati glazbeno-scenski program, a središnji dio programa održat će se u ovog petka, 1. prosinca u Izložbenom salonu.

– Kada ćemo otvoriti izložbu „Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja“, na kojoj ćemo predstaviti 15 zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara. U sklopu izložbe održat će se radionice za najmlađe te predavanja za one nešto starije – rekla je ravnateljica Muzeja, Maša Hrustek Sobočan.

O ostalim svjetovnim događanjima govorila je Boška Ban Vlahek, voditeljica ureda Turističke zajednice Grada Čakovca.

– Uključili smo brojne udruge, škole, dječje vrtiće. Bit će svega, od predavanja i radionica, preko izložaba do plesa i pjesme. Cilj nam je mlade naraštaje upoznati s tradicijom i kulturom međimurskog Adventa. Imat ćemo i kućicu Djeda Mraza, a naši najmlađi posjetitelji moći će uživati i u vožnji vlakićem centrom grada – zaključila je Ban Vlahek.

Izvor: Robert Peharda, TZ Grada Čakovca
Foto:

Međimurje

Matija Ladić: „Pribislavec je postao veliko gradilište vrijedno 6 milijuna kuna“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Pribislavec postala je veliko gradilište. Na više lokacija radni strojevi su u punom pogonu, sve s ciljem da ugovoreni radovi budu realizirani u dogovorenim rokovima.

– Mnogo je poslova koje želimo realizirati u zacrtanim rokovima. Riječ je o radovima i projektima čija se okvirna cijena kreće oko šest milijuna kuna. Dio troškova pokrivamo sufinanciranjem putem programa i natječaje iz javnih fondova, a dio iz vlastitog Proračuna – poručio je načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić.

Dio tih troškova odnosi se na obnovu dvorane društvenog doma Pribislavec. Već su realizirani radovi na saniranju parketa, uređenju unutrašnjosti dvorane kao i sanitarnog čvora, a također su ugovoreni i poslovi na sanaciji krovišta. Veliki dio troškova odnosi se na uređenja ulica i prometnica.

– Kraju privodimo zahvat na asfaltiranju ceste i pripadajuće pješačko-biciklističke staze u Ulici Antuna Mihanovića. Riječ je o projektu koji je sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ujedno su počeli radovi na površinskoj obradi puta kod ribičke kuće ŠRD-a „Sunčanica“ i na području prilaza aerodromu. Tvrtka koja izvodi radove koristi tehnologiju hladnih asfaltnih presvlaka, što će rezultirati nastankom obrađene površine s dobrim voznim karakteristikama i koja će imati dugi vijek trajanja uz mogućnost recikliranja. Uređujemo prostore uz prometnice i javne objekte. Uz objekte ŠRD-a „Sunčanica“ bit će postavljeni tlakovci, a isto rješenje iskoristit ćemo i kod dvorane NK-a „Polet“, kao i na području pješačke staze u Ulici Ljudevita Gaja. Također, spomenutim radovima obuhvatit će se i plato koji se nalazi sa stražnje strane društvenog doma Pribislavec da bi se umirovljenicima, ali i ostalim mještanima naše Općine omogućilo njegovo lakše korištenje – objašnjava načelnik Ladić.

Ujedno će se asfaltirati malonogometno, odnosno rukometno igralište na prostoru Nogometnog kluba „Polet“. Ono što posebno veseli mještane je početak radova na rekonstrukciji pješačke i pješačko-biciklističke staze u Ulici bana Josipa Jelačića i Ulici braće Radić, koje sufinancira Županijska uprava za ceste Međimurske županije. Realizacijom ovog projekta u velikoj će se mjeri povećati sigurnost svih sudionika u prometu.

– Do kraja ove godine bit će postavljeni i optički kablovi u svim ulicama na području Općine Pribislavec u kojima ne postoje prepreke za to. Troškove postavljanja optičkog kabla u potpunosti pokriva tvrtka FRANZ-NET, dok će Općina financirati troškove izvođenja priključka na mrežu za sve naše mještane – otkriva načelnik.

U planu, odnosno realizaciji je i nekoliko manji zahvata, ali jednako važnih za stvaranje ljepšeg i kvalitetnijeg životnog prostora. Tako će se sanirati lokacija u Ulici Zrinskih na kojoj se nalazi građevinski otpad te će se ujedno postaviti 30 koševa za smeće uz pješačke staze.

A da se na ovome ne planira stati potvrđuju najave izrade projektne dokumentacije i elaborate za sljedeće zahvate koji su u planovima općinskog vodstva.

– Podnijeli smo zahtjev za izradu projekata energetske učinkovitosti i rekonstrukcije na objektu Hangar, odnosno aerodromu, zahtjev za izradu glavnog projekta i projektne dokumentacije za izgradnju dječjeg igrališta u Ulici Ruđera Boškovića, kao i zahtjev za izradu projekta rekonstrukcije dijela prometnice u Ulici Ruđera Boškovića. Napravljene su izmjene i dopune Prometnog elaborata regulacije prometa u Općini Pribislavec na temelju kojih se do kraja godine očekuje postava vertikalne i horizontalne prometne signalizacije da bi se osigurao veći stupanj sigurnosti naših mještana – potvrdio je općinski načelnik Matija Ladić.

Sanacija deponija i video nadzor u romskom naselju

Do kraja 2022. godine u romskom naselju u Pribislavcu predviđa se strojno čišćenje kanalizacije te će se, sukladno izrađenom Planu uklanjanja otpada odbačenog u okoliš na području Općine Pribislavec, sanirati ilegalni deponiji odbačenog otpada, ali i postaviti video nadzora na 15 „kritičnih“ lokacija.

– Navedeno strojno čišćenje kanalizacije u stopostotnom iznosu financirat će Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, dok će sanaciju ilegalnih deponija odbačenog otpada i postavu videonadzora u cijelosti financirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – objasnio je načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić.

Nastavite čitati

Međimurje

„Kotoripske korpe i korpoši“: zaštita i promocija vrijednog dijela kulturne baštine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Kotoriba

Načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić s pročelnicom Karolinom Bajkovec Horvat organizirao je prijam za tridesetak zaljubljenika u kotoripsku baštinu i umijeće pletenja predmeta od vrbove šibe, koji su svojim doprinosom pomogli realizaciji izložbe o povijesti košaraštva pod nazivom „Kotoripske korpe i korpoši“. Riječ je izložbi koja je postavljena povodom ovogodišnje manifestacije „Dani šibe i ribe“, a koja je privukla veliku pozornost šire javnosti. Upravo zbog toga je ovaj dio kotoripske kulturne baštine visoko na listi prioriteta općinskog vodstva.

– Ovih je dana ispunjen i predan prijavni obrazac za upis „Umijeća i vještina pletenja upotrebnih predmeta i suvenira od vrbove šibe u Kotoribi“ kao nematerijalnoga kulturnog dobra u Registar kulturnih dobara u Republike Hrvatske. Riječ je o procesu koji zahtjeva određeno vrijeme, a samim time i strpljenje, no značajan korak prema zaštiti umijeća pletenja je uspješno učinjen, a o čemu smo već i govorili tijekom pripreme ove uspješne izložbe – rekao je načelnik Friščić.

Okupljanje sudionika izložba na prijmu kod općinskog načelnika iskorišteno je i za dodjelu prigodnih zahvalnica za organizaciju i realizaciju izložbe o povijesti i umijeću pletenja korpi. Također, na okupljanju se govorilo i o budućim planovima vezanima za zaštitu i promociju ovog dijela kotoripske kulturne baštine.

– Težit ćemo prenošenju umijeća na mlađe generacija, posebno na učenike osnovne škole, a želja je i realizirati ideju o otvaranju muzeja posvećenog korpama u Kotoribi – zaključio je načelnik Dario Friščić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje