Povežite se s nama

Međimurje

Na čakovečki trg stigla jelka, u subotu započinje bogati adventski program

Objavljeno:

- dana

ADVENT U GRADU ZRINSKIH

Sve je spremno za početak nikada bogatijeg programa „Advent u gradu Zrinskih“. Posjetitelji čakovečkog Adventa na izbor imaju pregršt duhovnih, zabavnih, kulturnih i edukativnih programa. Na Trgu Republike završavaju se radovi na pripremi leda na velikom klizalištu.

Na susretu s novinarima u čakovečkoj Gradskoj vijećnici, danas je predstavljen bogati program ovogodišnjeg „Adventa u gradu Zrinskih“. Posjetitelje čakovečkog Adventa očekuje dosada najbogatiji program s više od 50 različitih izlagača.

– Crkva, Muzej Međimurja Čakovec i Turistička zajednica Grada Čakovca ove su godine zajedničkim snagama osmislili i organizirali šaroliki prigodni program, u kojem će svatko pronaći nešto za sebe. Grad smo prigodno uredili, a ove godine dodatno smo se potrudili oko čakovečkog naselja Jug. Kada sve to uzmemo u obzir, čeka nas kvalitetan i bogati Advent – zadovoljno je istaknuo čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač.

O duhovnom programu Adventa govorio je gvardijan čakovečkog franjevačkog samostana fra Željko Železnjak.

– Došašće zauzima vrlo važno mjesto u pripremi vjernika za blagdan Božića. Duhovni dio ovogodišnjeg Adventa vezan je uz mise zornice, s kojima počinjemo od ponedjeljka, 4. prosinca u 6 sati. Održavat će se redovite ispovijedi, dok je 20. prosinca na rasporedu velika Božićna ispovijed u crkvi sv. Nikole od 6 do 12 sati te od 15:30 do 18:30 sati. Paljenje svijeća na adventskom vijencu ove smo godine organizirali u suradnji s ljudima i službama koje brinu za naše zdravlje i sigurnost. Tako će prvu svijeću zapaliti policija, a nakon njih redom vatrogasci, branitelji te medicinsko osoblje – otkrio je fra Železnjak.

Ove godine u program gradskog Adventa uključio se i Muzej Međimurja Čakovec s „Adventom u Starom gradu Zrinskih“, koji će se održavati u atriju Staroga grada. Pripremljen je bogati glazbeno-scenski program, a središnji dio programa održat će se u ovog petka, 1. prosinca u Izložbenom salonu.

– Kada ćemo otvoriti izložbu „Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja“, na kojoj ćemo predstaviti 15 zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara. U sklopu izložbe održat će se radionice za najmlađe te predavanja za one nešto starije – rekla je ravnateljica Muzeja, Maša Hrustek Sobočan.

O ostalim svjetovnim događanjima govorila je Boška Ban Vlahek, voditeljica ureda Turističke zajednice Grada Čakovca.

– Uključili smo brojne udruge, škole, dječje vrtiće. Bit će svega, od predavanja i radionica, preko izložaba do plesa i pjesme. Cilj nam je mlade naraštaje upoznati s tradicijom i kulturom međimurskog Adventa. Imat ćemo i kućicu Djeda Mraza, a naši najmlađi posjetitelji moći će uživati i u vožnji vlakićem centrom grada – zaključila je Ban Vlahek.

Izvor: Robert Peharda, TZ Grada Čakovca
Foto:

Međimurje

Zavičajno društvo Međimurje oprostilo se od svoga počasnog člana Milana Bandića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom smrti zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića oglasilo se Društvo Međimuraca u Zagrebu. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

– Tijekom dugogodišnjeg mandata gospodina Milana Bandića na čelu Grada Zagreba, Društvo Međimuraca u Zagrebu imalo je u njegovoj osobi značajnu potporu u radu kao i brojne uspješne suradnje te istinskog prijatelja koji je uvijek bio rado viđen gost na događanjima u organizaciji zagrebačkih Međimuraca.

S velikom tugom članovi Društva primili su vijest o iznenadnom odlasku gradonačelnika koji je ujedno bio i njihov počasni član. Kako bi se zahvalili i iskazali svoje poštovanje, zagrebački Međimurci oprostili su se od gospodina Bandića dirljivom i iskrenom oproštajnom porukom upisanom u Knjigu žalosti:

“Dragi gradonačelniče, uvijek smo s ponosom isticali da ste naš počasni član i veliki prijatelj Društva! U ime svih Međimuraca u Zagrebu zahvaljujemo se na nesebičnoj pomoći, iskrenom prijateljstvu, savjetima, kao i svakoj riječi koju ste sa žarom i ljubavi uputili nama koji smo svoj dom našli i stvorili u gradu Zagrebu. Neka Vam je laka zemlja i mirna duša!

Vaši zagrebački Međimurci.”

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO I ove godine zaštitna ograda i volonteri spašavaju žabe od stradavanja na prometnicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: SINIŠA GOLUB

Dolaskom sve toplijeg vremena započinje sezona migracije i razmnožavanja žaba i drugih vodozemaca. Životinje napuštaju prostor na kojem su provele zimu i kreću prema mrijestilištima u vodenim staništima. Na tom putu u pravilu prelaze preko prometnih cesta, a nemali broj njih stradava pod kotačima motornih vozila.

Upravo iz tog razloga u Međimurskoj županiji je još 2013. godine započeo projekt pod nazivom „Zaštita vodozemaca od stradavanja na prometnicama“. Projekt provodi „Međimurska priroda“ – Javna ustanova za zaštitu prirode u suradnji s lokalnim partnerima. Projektne aktivnosti uključuju postavljanje zaštitne ograde koja u vrijeme migracije žaba i drugih vodozemaca, onemogućava njihov prelazak preko ceste. Umjesto da se zapute preko prometnice, žabe hodaju uz zaštitnu ogradu te bivaju „ulovljene“ u zamke, odnosno ukopane kante.

– Kante se ukopavaju uz ogradu na svakih 50-ak metara te na taj način sprečavamo vodozemce, a posebno žabe da dođu na prometnicu. Naši volonteri ih potom vade iz kanti i fizički prenose preko ceste. Na taj im način omogućavamo da sigurno stignu do vodenih površina gdje će se mrijestiti – pojašnjava nam Sara Janković, stručna suradnica „Međimurske prirode“ i voditeljica projekta.

Ograda je i ove godine postavljena u Općini Selnica, na prometnicama Selnica – Zaveščak i Selnica – Donji Koncovčak, kao i u Općini Nedelišće na županijskoj cesti Črečan – Macinec. Na području Nedelišća projekt se provodi od 2013. godine u suradnji s Udrugom „Platana“, a godinu dana kasnije s postavljanjem zaštitne ograde se započelo i u Selnici uz podršku Općine.

– Te lokacije su locirane kao crne točke na kojima stradava veliki broj žaba i drugih vodozemaca. Nakon što se postavi zaštita uz prometnice, volonteri uključeni u akciju svakodnevno obilaze lokacije i prenose žabe preko ceste. Akcija se provodi tijekom četiriju do pet tjedana, sve tamo do Uskrsa, kada otprilike završava vrijeme mriještenja – dodaje Sara Janković i otkriva da je postavljeno 1750 metara ograde, 500 metara u Križopotju, 500 metara u Črečanu i 750 metara u Selnici.

Ove godine u projekt je uključena i treća lokacija na kojoj je postavljena zaštitna ograda. Riječ je o području retencije Križopotje u Općini Gornji Mihaljevec. Ono što svakako može veseliti organizatore akcije da se svake godine uključuje sve veći broj volontera, posebno mladih, učenika međimurskih osnovnih i srednjih škola.

– Na postavljanju zaštitne ograde sudjelovalo je 56 volontera, a ako njima pribrojimo i sve one koji će ovih nešto više od mjesec dana prenositi žabe preko prometnica, na projektu „Zaštita vodozemaca od stradavanja na prometnicama“ radi stotinjak volontera. Veseli što je među njima sve više školaraca. Na projektu će ove godine vrlo aktivno sudjelovati učenici osnovnih škola Macinec i Selnica, kao i srednjoškolci iz Srednje škole Čakovec i Gimnazije Josipa Slavenskog – otkriva Janković.

Broj spašenih vodozemaca, a posebno žaba, varira iz godine u godinu.

– Prošle smo godine na području Selnice spasili oko 1300 žaba, dok je 2018. godine ta brojka iznosila čak 6300. Točne razloge tako velike razlike ne znamo, za to bismo trebali provesti detaljno istraživanje. Na lokaciji u Općini Nedelišće broj spašenih životinja je svake godine otprilike jednak i kreće se od 300 do 500 jedinki – zaključuje voditeljica projekta Sara Janković.

Nastavite čitati