Povežite se s nama

U fokusu

Na Dravskom mostu prema Međimurju postavit će se kamera za nadzor brzine

Objavljeno:

- dana

U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina održana je 2. sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Varaždina.

Uz gradonačelnika Nevena Bosilja i zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića, sjednici su nazočili Zdravka Grđan, predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina, Vladimir Cecelja, ovlašten za obavljanje poslova načelnika Policijske postaje Varaždin, Dejan Piskač, načelnik Postaje prometne policije Varaždin, Zdravko Pintarić, predsjednik Županijskog suda u Varaždinu, Karmela Sotošek predsjednica Prekršajnog odjela Općinskog suda u Varaždinu, Ivica Labaš, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, Mario Stančić, predsjednik Kolegija ravnatelja osnovnih škola Varaždin, Jelena Toth, direktorica Turističke zajednice grada Varaždina, Danijela Vusić, privremena pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Vlado Podbrežnički, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo i Marijana Cindrić, viša savjetnica u Upravnom odjelu za gradnju i komunalno gospodarstvo Grada Varaždina.

Gradonačelniku je prezentirano izvješće o stanju u prometu na području Grada Varaždina u prvom tromjesečju 2022. godine kao i opće stanje kriminaliteta.

Na nedavno održanom sastanku gradonačelnika Bosilja s predstavnicima Ministarstva unutarnjih poslova postignut je dogovor da će se provesti javna nabava za dvije kamere za nadzor brzine kretanja motornih vozila koje bi se zatim postavile u Ulici Krešimira Filića i Ulici Ante Starčevića. Također, u dogovoru s Hrvatskim cestama bit će postavljena kamera na Dravskom mostu prema Međimurju. Na pješačkim prijelazima u Koprivničkoj ulici, za dodatnu sigurnost građana, postavit će se led rasvjeta.

U prva tri mjeseca ove godine ne bilježe se događaji koji bi značajno utjecali na sigurnost građana u gradu i prigradskim naseljima Grada Varaždina. Jedan od problema koji je istaknut na sastanku jest prosjačenje u samom centru Varaždina.

Policijski službenici će, sukladno raspoloživim resursima, izvršiti pojačane obilaske s naglaskom na gradski centar, posebice u dane vikenda i nadolazećih blagdana te u prijepodnevnim satima, kada su pune terase ugostiteljskih objekata. Gradonačelnik je preuzeo obavezu da zajedno s županom Anđelkom Stričakom pokuša riješiti problem vezan uz prihvatni centar maloljetnih prekršitelja kako bi se olakšalo i ubrzalo policijsko postupanje.

Vezano uz problematiku krađa bicikala, evidentirano je da se broj otuđenih bicikla na području Grada uvelike smanjuje – s 240 evidentiranih krađa 2018. godine na sad 70 evidentiranih. Predstavnici PU varaždinske izrazili su zadovoljstvo ovim podatkom koji je rezultat uvođenja videonadzora javnih površina grada Varaždina. 

Gradonačelnik i zamjenik naglasili su problem na kojeg brojni građani upozoravaju, vezano uz remećenje javnog reda i mira, srijedom u večernjim satima, nakon „Studentske srijede“ te je tada potrebno pojačati policijsku ophodnju. 

Nedavno je ponovno otuđena i uništena imovina Vijeća srpske nacionalne manjine, no počinitelji su vrlo brzo pronađeni i procesuirani. Jedna od predloženih mjera od strane policije jest da se na lokaciji službenih prostorija Vijeća postavi ograda kako bi se ograničio pristup delinkventima.

Na sastanku je potvrđeno ovogodišnje održavanje Maturantike. S obzirom na popuštanje epidemioloških mjera, ove će se godine u suradnji Policijske uprave varaždinske, Grada Varaždina i Varaždinske županije od 23. do 25. svibnja održati program za 1826 varaždinskih maturanata.

Gradonačelnik Neven Bosilj istaknuo je kako je sigurnost i briga za građane jedan od prioriteta Grada. – Na sastanku Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Varaždina zajedno pokušavamo detektirati kritične točke, problematiku i pronaći rješenja koja će biti zadovoljavajuća za naše sugrađane. Zadovoljan sam konstruktivnim prijedlozima i učinit ćemo sve da održavamo najvišu moguću, zavidnu razinu sigurnosti u gradu Varaždinu – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

U fokusu

Vatrogasci cijeli radni vijek stavljaju živote na kocku, a mirovine im se umanjuju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski vatrogasci u mirovinu odlaze po posebnim propisima. Oni im daju staž s produljenim trajanjem i poboljšanja u izračunu mirovine, ali i umanjenje iznosa koji će im sjesti na račune.

Sezona požara je u punom jeku. Vatrogasci se bore obuzdati vatrene stihije diljem priobalja, pa i u Zagrebu, uz druge dužnosti koje njihov posao nalaže. Pritom svoje živote stavljaju na kocku, jedan vatrogasac je ove godine poginuo, a uvjeti u kojima rade su iznimno teški, piše portal Mirovina.hr.

Nakon teškog i napornog radnog vijeka, odlaze u mirovinu. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ih u svojim statistikama navodi kao posebnu skupinu. I vatrogasci, naime, spadaju u povlaštene skupine umirovljenika.

Njima se mirovina određuje dijelom prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, a dijelom prema Zakonu o vatrogastvu iz 2019. godine.

Prema podacima HZMO-a, prema tom je Zakonu mirovinu za lipanj ove godine dobilo 280 vatrogasaca, od kojih su četiri žene. Isplaćeno je 278 starosnih i dvije obiteljske mirovine. Prosječna neto mirovina za vatrogasce iznosi 5.384,10 kune, a ostvarena je za 44 godine, devet mjeseci i 15 dana staža.

Za hrvatske pojmove dug radni vijek posljedica je zakonske odredbe o stažu s produljenim trajanjem. U slučaju vatrogasaca se 12 odrađenih mjeseci piše kao 15 mjeseci staža. Profesionalni vatrogasci mogu u starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu ako su u toj kategoriji proveli najmanje 20 godina staža.

To ostvaruju i vatrogasci koji nisu profesionalni, već pripadaju dobrovoljcima, ali samo ako su skupili najmanje 30 godina staža, od čega 20 u svojstvu profesionalnih vatrogasaca.

Uz potpis glavnog vatrogasnog zapovjednika, u mirovinu mogu i vatrogasci koji su nakupili 30 godina staža, od čega 20 godina staža s produljenim trajanjem. U tom slučaju njihovo umirovljenje ne ovisi o dobi.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

U fokusu

Ove godine 17 poginulih: u kontroli prometa u Varaždinskoj županiji bit će angažiran maksimalan broj policajaca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ove godine na području Policijske uprave varaždinske dogodilo se šest prometnih nesreća sa smrtnom posljedicom u kojima je poginulo 17 osoba, javila je PU važdinska.

– Naglašavamo da je gotovo u svim prometnim nesrećama uzrok nepropisna ili neprilagođena brzina kretanja vozila, kao i vožnja s nedopuštenom koncentracijom alkohola ili droga u krvi, dok je za posljedice sudionika u velikoj mjeri uzrok – nekorištenje sigurnosnog pojasa. Osim navedenog, evidentiran je i povećan broj poginulih vozača mopeda i motocikala uzrokovanih kršenjem prometnih propisa s njihove strane, ali i od strane drugih sudionika u tim prometnim nesrećama – objasnili su iz varaždinske policije.

Slijedom navedenog, apeliraju na sve sudionike u prometu da vode računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljaju, da brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti i poštuju ograničenja brzine kretanja propisanih zakonom ili postavljenim prometnim znakovima, ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje, ne koriste mobitel tijekom vožnje, koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu, ne ulaze u rizična pretjecanja bez obzira na žurbu, adekvatno smještaju djecu u vozilu te drže dovoljan razmak između vozila prilikom vožnje u kolonama.

Policija upozorava da će policijski službenici ovog vikenda, ali i kontinuirano do kraja godine, nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

U poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje