Povežite se s nama

Život i društvo

Na državno iz matematike pozvano trećinu manje učenika nego lani

Objavljeno:

- dana

MATEMATIČARI NA PUTU ZA TROGIR

Jedanaest srednjoškolaca i osmero osnovnoškolaca iz Varaždinske županije, svi polaznici Centra izvrsnosti iz matematike, ove godine pozvano je na državno natjecanje iz matematike koje će se održati nakon Uskrsa, od 8. do 10. travnja u Trogiru.

To je za trećinu manje učenika nego je bilo prošle godine.

I ispod 50 % – prolaz

– Broj srednjoškolaca je na razini prošle godine, ali osnovaca je manje. Razlog je jednostavan. Po razredu se zove 20-ak učenika, a na školskom natjecanju ih je po nekoliko tisuća, tako da ponekad ni 90 % riješenosti testa učeniku ne garantira odlazak na državno natjecanje. Među srednjoškolcima to ipak nije tako. Puno manje ih sudjeluje na školskim natjecanjima, između 200 do 500, a na državno ih se zove 40-ak. Šanse da srednjoškolac ode na državno ima i ako riješi ispod 50 % testa – objasnio je Branko Topić, voditelj Centra izvrsnosti iz matematike Varaždinske županije.

Topić: Ne mogu biti zadovoljan s manje učenika koji odlaze na državno, ali sam zadovoljan s rezultatima na županijskom

Navodi kako ne može biti zadovoljan s manje učenika iz Varaždinske županije koji odlaze na državno, ali je zadovoljan s rezultatima koje su učenici pokazali na testovima iz matematike na županijskom natjecanju.

– Puno učenika imalo je testove riješene preko 75 % što je jako dobro u odnosu na učenike iz drugih krajeva Hrvatske i jamči napredak sljedeće godine. Dosta je naših osnovaca ostalo bod ili dva ispod praga potrebnog za državno natjecanje – doznali smo od Topića.

S obzirom na sve to voditelj Centra izvrsnosti iz matematike ne sumnja u uspjeh mladih matematičara iz Varaždinske županije i ove godine na državnom natjecanju.

– Očekivanja su realno visoka jer imamo dosta izvrsnih učenika koji su na državnoj razini uspješni već nekoliko godina uzastopno – zaključio je na kraju Topić koji se zahvalio potpori Varaždinske županije za rad Centra izvrsnosti iz matematike.

Tko su putnici za Trogir?

Od osnovnoškolaca u Trogir su pozvani Mirko Bušić (VI. OŠ), Filip Križanić (OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića), Jan Hofer (II. OŠ Varaždin), Filip Buhiniček (OŠ Luka), Ida Kolmanić (OŠ Novi Marof), Andrea Križanić (VI. OŠ Varaždin), Matea Vuradin (OŠ Novi Marof) i Viktor Divjak (II. OŠ Varaždin). Od srednjoškolaca to su Aleksandra-Saša Božović (Prva gimnazija Varaždin), Adam Ban (Prva gimnazija Varaždin), Josip Kelava (Prva gimnazija Varaždin), Lukas Novak (Gimnazija Čakovec), Jurica Genc (Elektrostrojarska škola), Barbara Mikašek (Prva gimnazija Varaždin), Karlo Šerbetar (Gimnazija F. Galović Koprivnica), Nikola Šalgaj (Prva gimnazija Varaždin), Leonardo Kokot (Prva gimnazija Varaždin), Benyamin Taourirt (Srednja škola Ivanec) i Borna Zbodulja (Srednja škola Ivanec).

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

Pješački pohod od kleti do kleti viničkim krajem dobar je način za provesti subotu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte propustiti Dan otvorenih vrata podruma (pješački pohod od kleti do kleti) u Vinici.

Manifestacija je to koju organiziraju Udruga vinogradara Vinea i Općina Vinica u subotu, 26. lipnja, s početkom od 9 sati.

Pješački pohod organizira se treći put i vinorodnim područjem Svete Barbare, Vinicabrega i Goruševnjaka.

Donacija za sudjelovanje je 30 kuna, a kod svake klijeti će domaćini pripremiti okrijepu jelom i pićem.

Nastavite čitati

Život i društvo

U četvrtak na sjeveru zemlje 35 °C, donosimo preporuke kako se zaštititi od vrućine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Prema DHMZ-u od srijede, 23. lipnja, do petka na sjeveru je velika ili vrlo velika mogućnost za toplinske valove.

U utorak, rijedu i četvrtak temperatura će prelaziti 30 °C, s time da će u četvrtak danju biti čak 35 °C na širem varaždinskom području.

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom, kažu liječnici.

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Između ostaloga, savjetuje se:

  • rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.
  • piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.
  • izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.
  • nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.
  • rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.
  • isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.
  • izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.
  • ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.
  • redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.
  • ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!