Povežite se s nama

Život i društvo

Na državno iz matematike pozvano trećinu manje učenika nego lani

Objavljeno:

- dana

MATEMATIČARI NA PUTU ZA TROGIR

Jedanaest srednjoškolaca i osmero osnovnoškolaca iz Varaždinske županije, svi polaznici Centra izvrsnosti iz matematike, ove godine pozvano je na državno natjecanje iz matematike koje će se održati nakon Uskrsa, od 8. do 10. travnja u Trogiru.

To je za trećinu manje učenika nego je bilo prošle godine.

I ispod 50 % – prolaz

– Broj srednjoškolaca je na razini prošle godine, ali osnovaca je manje. Razlog je jednostavan. Po razredu se zove 20-ak učenika, a na školskom natjecanju ih je po nekoliko tisuća, tako da ponekad ni 90 % riješenosti testa učeniku ne garantira odlazak na državno natjecanje. Među srednjoškolcima to ipak nije tako. Puno manje ih sudjeluje na školskim natjecanjima, između 200 do 500, a na državno ih se zove 40-ak. Šanse da srednjoškolac ode na državno ima i ako riješi ispod 50 % testa – objasnio je Branko Topić, voditelj Centra izvrsnosti iz matematike Varaždinske županije.

Topić: Ne mogu biti zadovoljan s manje učenika koji odlaze na državno, ali sam zadovoljan s rezultatima na županijskom

Navodi kako ne može biti zadovoljan s manje učenika iz Varaždinske županije koji odlaze na državno, ali je zadovoljan s rezultatima koje su učenici pokazali na testovima iz matematike na županijskom natjecanju.

– Puno učenika imalo je testove riješene preko 75 % što je jako dobro u odnosu na učenike iz drugih krajeva Hrvatske i jamči napredak sljedeće godine. Dosta je naših osnovaca ostalo bod ili dva ispod praga potrebnog za državno natjecanje – doznali smo od Topića.

S obzirom na sve to voditelj Centra izvrsnosti iz matematike ne sumnja u uspjeh mladih matematičara iz Varaždinske županije i ove godine na državnom natjecanju.

– Očekivanja su realno visoka jer imamo dosta izvrsnih učenika koji su na državnoj razini uspješni već nekoliko godina uzastopno – zaključio je na kraju Topić koji se zahvalio potpori Varaždinske županije za rad Centra izvrsnosti iz matematike.

Tko su putnici za Trogir?

Od osnovnoškolaca u Trogir su pozvani Mirko Bušić (VI. OŠ), Filip Križanić (OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića), Jan Hofer (II. OŠ Varaždin), Filip Buhiniček (OŠ Luka), Ida Kolmanić (OŠ Novi Marof), Andrea Križanić (VI. OŠ Varaždin), Matea Vuradin (OŠ Novi Marof) i Viktor Divjak (II. OŠ Varaždin). Od srednjoškolaca to su Aleksandra-Saša Božović (Prva gimnazija Varaždin), Adam Ban (Prva gimnazija Varaždin), Josip Kelava (Prva gimnazija Varaždin), Lukas Novak (Gimnazija Čakovec), Jurica Genc (Elektrostrojarska škola), Barbara Mikašek (Prva gimnazija Varaždin), Karlo Šerbetar (Gimnazija F. Galović Koprivnica), Nikola Šalgaj (Prva gimnazija Varaždin), Leonardo Kokot (Prva gimnazija Varaždin), Benyamin Taourirt (Srednja škola Ivanec) i Borna Zbodulja (Srednja škola Ivanec).

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

U Knegincu održana Zelena čistka povodom Dana planeta Zemlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom međunarodnog Dana planeta Zemlje i ove je godine organizirano čišćenje šumskih predjela Mostečka (Kolnjak), Cukavec i Krč na području Općine Gornji Kneginec.

Na poziv Općine Gornji Kneginec u subotu, 20. travnja, čišćenju su se odazvali članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava Kneginec Gornji, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki, članovi udruge branitelja Sinovi Domovine i Off road kluba Kneginec te djelatnici KNEKOM-a i Općine.

Ovakve akcije čišćenja šuma godinama se održavaju na gotovo istim mjestima. Ovom prigodom organizatori ponovno poručuju nesavjesnim pojedincima da se otpad ne smije odlagati u prirodu već se može besplatno predati u Reciklažnom dvorištu Kneginec.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOI-jevi studenti ponovno su se okupili na trećim po redu Workshop Daysima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom četiri dana, od 15. do 19. travnja 2024., Fakultet organizacije i informatike, sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, ugostio je partnere iz realnog sektora koji su održali tematske radionice iz područja poslovne analize, dizajna i korisničkog iskustva, upravljanja podacima, programiranja, ali i samoupravljanja i upravljanja timovima.

Ukupno 14 poslodavaca dijelilo je znanje sa studentima, a osim učenja, studenti su imali priliku i za neformalno druženje i umrežavanje.

Workshop Daysi su osmišljeni s ciljem nadopunjavanja konkretnih znanja i vještina studenata koje su danas vrlo tražene na tržištu rada te upoznavanja s konkretnim alatima, programima i izazovima s kojima poslodavci rade i s kojima se svakodnevno susreću. Studenti su imali priliku za interakciju s poslodavcima, rješavanje nejasnoća ili zadanih problema/zadataka (eng. Work Based Learning model) te za postavljanje pitanja vezanih za karijerni put.

– Drago nam je ugostiti poslodavce koji prenose znanje našim studentima, a još više nas veseli što je veliki broj njih naši bivši studenti, odnosno alumniji. Važan nam je odnos koji s njima ostvarujemo i radujemo se širenju mreže i dodatnim aktivnostima i mogućnostima kroz koje ćemo surađivati – istaknula je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa.

Ovogodišnji sudionici Workshop Daysa bili su: APIS IT, Ars Futura, Cetitec, CROZ d.o.o., CS Computer Systems, Emil Frey Digital d.o.o., Financijska agencija – FINA, IGEA d.o.o., Konzum Plus d.o.o., OTP banka d.o.o., Poslovna inteligencija, SICK Mobilisis, Speck i Undabot d.o.o.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje