Povežite se s nama

Život i društvo

Na državnom iz matematike tri druga, četiri treća mjesta i tri pohvale, a Ida Kolmanić prva!

Objavljeno:

- dana

USPJEŠNI MATEMATIČARI

Ida Kolmanić, učenica 8. a razreda OŠ Novi Marof i polaznica Centra izvrsnosti iz matematike Varaždinske županije državna je prvakinja iz matematike.

Ida je dosad četiri puta sudjelovala na državnom natjecanju iz matematike, a titulu državne prvakinje osvojila je tri puta!

Veliki uspjeh i ponos za OŠ Novi Marof

– Ne znam da li postoji u ovoj županiji učenik koji je postigao takav uspjeh, a osim toga, Ida je na županijskom i državnom natjecanju zadatke riješila 100 % – ponosan je ravnatelj OŠ Novi Marof Anđelko Bošnjak.

Ida se za državno natjecanje pripremala s profesorom Davorom Dukarićem iz OŠ Novi Marof kroz dopunsku nastavu, ali i radom u Centru izvrsnosti iz matematike s mentorom Brankom Škiljanom.

– Naravno, i kod kuće sam jako puno vježbala – rekla je Ida i otkrila kako su zadaci na natjecanju, na kojem su sudjelovali samo najbolji učenici iz cijele Hrvatske, njih 24, bili jako teški.

Zadaci na natjecanju su drugačiji od onih koje rješavamo u školi, puno su zanimljiviji i trebamo doći do ideje kako ga riješiti – rekla je Ida

– Zadaci su ove godine bili  teški, a naša generacija je jaka, pa je i konkurencija velika. No, sve zadatke uspjela sam riješiti za dva sat umjesto za tri, koliko smo imali vremena te sam dobila svih 50 bodova. Zadaci na natjecanju su drugačiji od onih koje rješavamo u školi, puno zanimljiviji i zapravo trebamo sami doći do ideje kako ih riješiti. I kod kuće zadatke rješavam po nekoliko sati, dok mi ne sine ideja i ne dođem do rješenja – otkrila je mlada matematičarka koja je već ponosna vlasnica dva Oskara znanja, a priželjkuje i treći, ako će država ove godine nagrađivati najbolje učenike.

Ida i svoju budućnost vidi u matematici.

– Planiram upisati Prvu gimnaziju Varaždin, prirodoslovno-matematički smjer, a kasnije studirati matematiku – najavila je te zahvaljuje na podršci svim nastavnicima te svojim roditeljima, bez kojih, ističe, ne bi bilo ni njezinog uspjeha.

A u obitelji Kolmanić očito je matematika “u krvi”. I njezina sestra, učenica četvrtog razreda Ema Kolmanić, sve je uspješnija matematičarka . Ove je godine na  županijskom natjecanju iz matematike osvojila je treće mjesto.

Uspješni Varaždinci

No, uz Idu Kolmanić, koja je osvojila prvo mjesto, Varaždinska županija je na državnom natjecanju iz matematike koje se održavalo od 4. do 6. travnja u Primoštenu, i ove  godine pokazala da ima odlične matematičare.

Tri druga, četiri treća mjesta i pohvale “zaradili”  su Varaždinci. 

Drugo mjesto osvojili su Alisa Pevec iz VI. OŠ Varaždin, Mateja Vuradin iz OŠ Novi Marof i Jurica Genc iz Elektrostrojarske škole Varaždin, a na treće mjesto plasirali su se Viktorija Majcen iz PŠ Remetinec, Vedran Cifrek iz OŠ Novi Marof, David Mikulčić iz VI. OŠ Varaždin i Benyamin Taourirt iz Srednje škole Ivanec.

Treće mjesto osvojio je i Filip Vinković iz Gimnazije J. Slavenskog Čakovec, a drugo njegov kolega Lukas Novak, koji je ujedno  pozvan na izborno natjecanje za nastup u olimpijskoj ekipi Hrvatske.

Za dobar rezultat pohvaljeni su Teo Putarek iz VI. OŠ Varaždin, Nina Sokol iz III. OŠ Varaždin i Karlo Videc iz Srednje škole Ivanec.

Svi učenici su polaznici Centra izvrsnosti iz matematike Varaždinske županije.

– Bez puno rada u školama i Centru izvrsnosti za matematiku te izuzetne potpore Varaždinske županije  teško bismo postigli ovakav rezultat. Zato hvala i čestitka svima koji su svojim radom doprinijeli ovom projektu Županije znanja – istaknuo je Branko Topić, voditelj Centra izvrsnosti iz matematike.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

DVD Čret pobjednik vatrogasnog Memorijala “Darko Komes”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Višnjici je, u organizaciji DVD-a Višnjica, održan Memorijal “Darko Komes”. Riječ je o vatrogasnome natjecanju operativnih vatrogasaca koje višnjički vatrogasci organiziraju u spomen na svoga preminuloga kolegu i člana DVD-a Višnjica Darka Komesa.

Ovogodišnje, peto izdanje Memorijala okupilo je u Višnjici vatrogasne ekipe iz pet vatrogasnih društava – DVD-a Lepoglava, DVD-a Kamenica, DVD-a Novi Marof, DVD-a Čret i DVD-a Mače.

Uoči početka natjecanja okupljene vatrogasce pozdravili su gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec, tajnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Videc, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave Marijo Canjuga te, u ime domaćina natjecanja, predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec.

Pripreme

– Vatrogasci čine veliku obitelj koja, potvrđuje i ovo natjecanje, ne zaboravlja svoje kolege. Ovakva natjecanja ujedno pomažu vatrogascima da se što bolje pripreme za intervencije koje ih u budućnosti očekuju. Također, pružaju im prigodu i da se što bolje upoznaju i razmijene iskustva. Sve to pomoći će im da uspješno odrade intervencije na koje će, kada bude potrebno, izaći – istaknuo je gradonačelnik Škvarić, zahvalivši vatrogascima na onome što čine štiteći živote i imovinu građana.

Pobjeda, i to treća zaredom, nakon višesatnog natjecanja pripala je ekipi DVD-a Čret, koja je tako u trajno vlasništvo osvojila prijelazni pehar. Drugo mjesto osvojila je ekipa DVD-a Mače, treće DVD-a Lepoglava, četvrto DVD-a Novi Marof, a peto DVD-a Kamenica.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert sastava ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak, 15. listopada, u dvorani Općine Vinica na kojem su nastupili akademski glazbenici s općinskog područja Mihael Hrgar i Marko Gerbus te drugi.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše šire glazbu i izvan granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju.

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda da bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara: „Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima!”

U sastavu Zagreb Brass Quinteta, predvođeni Mihaelom Hrgarom, sviraju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavlja Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama glazbenih djela Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih.

Na kraju koncerta obratio se načelnik Općine Vinica Branimir Štimec zahvalio se gostujućim glazbenicima te podijelio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje