Povežite se s nama

Život i društvo

Na državnu smotru projekti vrtića Dječji svijet, Pande, Ivančice i Cvrčka

Objavljeno:

- dana

SMOTRA DJEČJIH VRTIĆA

Varaždin je danas prvi put bio domaćin Regionalne smotre projekata iz područja nacionalnih programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo.

Domaćin skupa kojemu je prisustvovalo preko 110 stručnih djelatnika predškolskog odgoja iz Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije bio je varaždinski dječji vrtić Dječji svijet, a organizator Agencija za odgoj i obrazovanje.

Tko ide na državnu smotru?

Da je Varaždinskoj županiji predškolski je odgoj važan potvrdio je na početku skupa zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić.

– Zainteresirani smo da kvaliteta njihovog boravka i učenja u vrtiću bude što bolja. Radovi poput očuvanja autohtonih proizvoda i običaja te poštivanja ljudskih prava te ostali projekti pokazatelj su da se u vrtićima dobro radi i da će djeca koja dođu u prvi razred u školama Varaždinske županije imati kvalitetno predznanje – rekao je dožupan Kišić.

Od 12 odabranih projekata njih 10 dolazi iz Varaždinske županije, od toga četiri iz Varaždina.

Tijekom dana predstavljeno je 12 od 18 pristiglih projekata, a od 12 odabranih projekata njih 10 dolazi iz Varaždinske županije, od toga četiri iz Varaždina. Pet najboljih projekata odlaze na državnu smotru iz područja nacionalnih programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u Hrvatskoj, koja se organizira od 2005. godine od strane Agencije za odgoj i obrazovanje, dok se regionalna smotre organiziraju od 2012. godine. To su projekti Dječjeg vrtića Ivančice iz Ivanca, Dječjeg svijeta Varaždin, Dječjeg svijeta Beretinec, Dječjeg vrtića Cvrčak Čakovec – Područni odjel Pčelice i projekt dječjeg vrtića Panda iz Varaždina!

– Namjera smotri je da se na području Hrvatske sustavno govori o važnosti građanskog odgoja, ishodima učenja o tome kako to učiniti mogućim u dječjim vrtićima, kao i povećanje kompetencija odgajatelja jer njihova znanja i sposobnosti direktno utječu na organiziranje odgojno-obrazovnog procesa –  rekla je Andreja Silić, viša savjetnica za odgoj i obrazovanje u Agenciji za odgoj i obrazovanje.  

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Tjedan započinjemo pretežno sunčano, od srijede danju osjetno toplije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U središnjoj će Hrvatskoj novi tjedan započeti pretežno sunčano, s time da je ujutro i prijepodne velika mogućnost mjestimične pojave magle.

Minimalna temperatura zraka u Varaždinu u Čakovcu kretat će se od 1 do 4, a maksimalna od 14 do 16 °C.

U danima koji slijede u unutrašnjosti će se povremeno pojaviti umjerena naoblaka, a jutra i prijepodneva bit će mjestimice maglovita.

Više oblaka bit će potkraj srijede i osobito u četvrtak, kada će u gorju biti kiše.

Vjetar uglavnom slab, a tijekom srijede zapuhat će jugozapadnjak, koji će u četvrtak ponegdje biti i vrlo jak. Jutra i dalje poprilično svježa, tek od četvrtka toplija.

Danju će od srijede biti osjetno toplije, a najviša će temperatura zraka biti oko 20 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Trnovec: Općina i Agro udruga zajedno u uređenju poljskih puteva, a planova ima još

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najbrojnijih udruga na području općine Trnovec Bartolovečki je Agro udruga koja djeluje od 2012. godine, a njezinih se više od 220 članova bavi prvenstveno zemljoradnjom te očuvanjem okoliša.

Članovi Agro udruge Općine Trnovec Bartolovečki u subotu su održali svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je, između ostalog, bilo riječi o njihovom radu u proteklih godinu dana te je naglašeno da su bili vrlo aktivni u prikupljanju humanitarne pomoći za stanovništvo stradalo u potresu na Banovini. U tri su navrata organizirali prikupljanje robe, ali i novčane pomoći, a budući da je riječ uglavnom o poljoprivrednicima, prikupili su i značajne količine hrane za životinje te građevinski materijal.

Iako zbog pandemije nije išlo baš sve po planu, Agro udruga uspjela je provesti neke od planiranih aktivnosti.

Jedan od planova je i uređenje prostorije Udruge, a Levak je istaknuo da vjeruje da će se i to uskoro realizirati, budući da je suradnja s Općinom Trnovec Bartolovečki onakva kakva i treba biti.

Iako dužnost obnaša tek nekoliko mjeseci, trnovečka načelnica Verica Vitković već je dobro upoznata s radom Agro udruge za koju kaže da je jedna od najaktivnijih na području općine Trnovec Bartolovečki.

– Odmah kad sam preuzela dužnost načelnice, počela sam aktivniju suradnju s Udrugom, saslušala sam njihove želje i prijedloge, njihove probleme. Prvi nam je zajednički cilj bio sanacija poljskih puteva koji se 20 godina nisu sanirali, čistili ni popravljali na odgovarajući način. U toj akciji sudjeluju zajedno Općina i poljoprivrednici, a Općina je svoj dio dosad odradila, pa smo tako očistili puteve, pošišali grane drveća i učinili sve drugo što je bilo potrebno – istaknula je načelnica dodavši da je upravo osiguran potreban  materija za navoz velikih jaraka, a na subotnjoj je sjednici dogovoreno koji će se poljoprivrednici aktivno uključiti i svojim dobrovoljnim radom doprinijeti da se poljski putevi saniraju i urede.

– Mislim da je ovo jedna hvalevrijedna zajednička akcija kako što jednostavnije i bezbolnije, bez značajnijih financijskih izdataka, dovesti ovu granu u red – dodala je Vitković.

Načelnica je kazala i kako je na skupštinu Agro udruge došla iz još jednog razloga.

– Imamo planirana proračunska sredstva koja nisu dovoljno iskorištena, što znači da negdje postoji problem, odnosno da to možda nisu mjere koje su našim poljoprivrednicima potrebne. Mi smo tu da surađujemo i jedinica lokalne samouprave mora stajati iza svojih poljoprivrednika jer oni su naša snaga. Mi imamo hektara i hektara poljoprivrednog zemljišta koje treba dovesti u red i ona koja se ne obrađuju, a zainteresiranih ljudi ima. Svakako želim istaknuti i da je komasacija dosad bila provedena samo za naselja Zamlaka i Šemovec, a upravo sam dala prijavu kao kandidaturu da smo zainteresirani, naravno uz potporu sredstava Europske unije, da se provede komasacija i na ostalom dijelu poljoprivrednih površina naše općine – zaključila je načelnica Verica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje