Povežite se s nama

Kultura

Na dvije nove ploče u Aninoj ulici saznajte kako je ona povezana s Hedy Lamarr, Miljenkom Stančićem i Julijem Merlićem

Objavljeno:

- dana

U Aninoj ulici u Varaždinu danas je gradonačelnik Grada Varaždina Bosilj otkrio dvije turističko-informativne ploče zanimljivog sadržaja.

Sadržaj prve ploče govori o najvećem bombardiranju Varaždina tijekom Drugog svjetskog rata 24. svibnja 1944., kada je na grad bačeno oko 450 bombi. Toga dana je oko 11:30 sati iznad Varaždina od sjevera prema jugu preletjela skupina zrakoplova. Odvojilo se pet zrakoplova iz skupine i bombardiralo grad sa sjeveroistočne strane. Poginulo je 30, a ranjena je 41 osoba. Oštećeno je 18 zgrada.

Sadržaj druge ploče govori o važnim osobama koje su rođene ili živjele u Aninoj ulici. Tako je u osnovnim crtama prikazan životopis hrvatskih slikara i grafičara Miljenka Stančića i Julija Merlića te hrvatskog skladatelja i glazbenog pedagog Vilka Novaka. Posebno je spomenuta glumica i izumiteljica Hedy Lamarr. Naime, njen rođak bio je varaždinski rabin u obližnjoj sinagogi, tako da je ona ljeti dolazila iz Beča u posjet njegovoj obitelji i u Varaždinu provodila školske praznike. Na kraju, poseban osvrt učinjen je na samu Aninu ulicu – kako je nastala i zašto se tako zove.

Obje ploče postavljene su zahvaljujući Zvonimiru Tumpiću i to na zid izgrađen na temeljima kuće uništene u bombardiranju 24. svibnja 1944. godine, kada je na grad palo 450 bombi a poginulo je 30 osoba te uništeno 18 kuća u Aninoj i okolnim ulicama.

Ploče je dala izraditi Turistička zajednica grada Varaždina pa je direktorica ureda Jelena Toth izjavila da se time nastavlja projek isticanja zanimljivih turističkih lokacija u gradu. Autori sadržaja ploča su Miroslav Klemm, prof. i dr. sc. Vladimir Huzjan, upravitelj varaždinskog Zavoda za znanstveni rad HAZU.

Na svečanosti, kojoj su prisustvovale i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora i pročelnica Slađana Miočić, gradonačelnik Bosilj je izjavio: “Vrlo je bitno da pokažemo turistima i našim sugrađanima da postoje značajne točke u gradu. Anina ulica koje je blizu samog Korza nudi zanimljive priče, u njoj se rodio slikar Miljenko Stančić, tu je najznačajniji žbukorez Julija Merlića, u ulici je rođen i glazbeni pedagog Vilko Novak. Eto saznajemo da se tu kao mala djevojčica igrala Hady Lamarr.”

Projekt će biti nastavljen postavljanjem takvih turističko-informativnih ploča na kojima će posjetitelji dobiti nova znanje o kulturnoj povijesti i važnosti grada Varaždina.

Kultura

U Ludbregu 16. kolovoza uživajte u klasičnoj indijskoj glazbi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon produženog vikenda imat ćete jedinstvenu priliku uživati u klasičnoj indijskoj glazbi.

Naime, „Glazbeni kolovoz“ u organizaciji Centra za kulturu i informiranje Ludbreg ugostit će jednog od istaknutijih glazbenika današnje Indije Arnaba Bhattacharya koji redovito obilazi svijet, donoseći indijsku klasičnu glazbu i tradicionalni žičani instrument zvan sarod na međunarodne glazbene pozornice.

Tijekom hrvatske mini turneje u sklopu koje stiže i u Ludbreg, njega će na tabli pratiti Rohen Bose također jedan od istaknutih indijskih glazbenika.

Koncert će se održati 16. kolovoza u atriju dvorca Batthyany u Ludbregu s početkom u 20 sati.

Broj mjesta za ovaj koncert je ograničen. Besplatne ulaznice možete podići u tajništvu Centra za kulturu i informiranje D. Novak (Trg Svetog Trojstva 19) radnim danom od 7:30 do 15 sati.

Nastavite čitati

Kultura

Promocija zbornika KUU-a ‘Lipa’ u nedjelju, 14. kolovoza, u Scheierovoj zgradi u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S jedne od prijašnjih promocija zbornika. FOTO: Ivan Grahovec

Promocija zbornika KUU-a “Lipa” Gornji Mihaljevec pod nazivom “Šaputanje lipe” održat će se u nedjelju, 14. kolovoza, u Scheierovoj zgradi u Čakovcu.

Svečanu promociju otvorit će predsjednica KUU-a “Lipa” Jasenka Novak. Na promociji će pjesnici iz svih hrvatskih krajeva čitati svoje pjesme, među njima i Ivan Grahovec. U pauzama će pak glazbene brojeve izvoditi Evelin Novak i Marija Jambrošić.

– Vaše mjesto vas čeka – veselimo se vašem dolasku! – poručuju iz Udruge.

Program će voditi Jakob Trupković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje