Povežite se s nama

U fokusu

Canjuga: Na europskim iskustvima možemo graditi bolje i sigurnije školstvo

Objavljeno:

- dana

ERASMUS+

Još prije tri godine na inicijativu učiteljice hrvatskog jezika Ivane Canjuge u varaždinskoj VI. OŠ započelo se s provođenjem projekta sprečavanja vršnjačkog nasilja među učenicima.

Projekt se provodio u suradnji s predstavnicima Policijske uprave varaždinske, a svake je godine nadograđivan novim aktivnostima. Učenici su imali priliku o vršnjačkome nasilju učiti kroz predavanja, kazališne predstave, likovne radionice… Pozitivna iskustva, ali i stjecanje statusa mjesta „Nulte tolerancije na nasilje“, motivirali su Ivanu Canjugu da svoja iskustva podijeli s europskim kolegama.

Isti problemi

Prijavom preko Agencije za mobilnost i programe Europske unije izborila je jedno od tri mjesta na studijskom putovanju u sklopu Erasmus+ projekta, koji ju je odveo na šest dana u Ploieşti u Rumunjskoj.

– Osim mene i mojih kolegica iz Hrvatske, sudjelovali su još predstavnici iz Francuske, Švedske i Španjolske te domaćini Rumunji. Program rada bio je prilično bogat, s obzirom na to da smo prijepodnevne sate koristili za posjete školama i dječjim vrtićima kako bismo se iz prve ruke upoznali s njihovim iskustvima u rješavanju problema vršnjačkog nasilja kroz rumunjski školski sustav. Popodnevne sate provodili smo u zajedničkim raspravama, izlaganjima vlastitih iskustava i još mnogo toga – otkrila nam je Ivana Canjuga po povratku iz Rumunjske.

Verbalno, fizičko i „cyber“, odnosno internetsko nasilje ostavljaju duboke tragove na mladima koji su im izloženi

Ističe da od vršnjačkog nasilja nije zaštićen nijedan školski sustav u Europi.
– Svi imamo iste probleme, samo je pitanje načina pristupa prevenciji i rješavanju problema. Bitno je djeci ukazati na indikatore nasilja, jer je to prvi korak prema prevenciji, a tamo gdje problem već postoji, da se on prizna i prihvati te da se započne s traženjem rješenja. Djeci se najbolje ukazuje na probleme kroz predavanja i radionice, što mi u našoj školi radimo već godinama.

Boravak u Rumunjskoj varaždinska je učiteljica iskoristila kako bi svojim kolegama predstavila grad, državu, školu i programe suzbijanja vršnjačkog nasilja.

Bogato iskustvo

– Objasnila sam im da puno surađujemo s varaždinskom policijom, čiji djelatnici svake godine dolaze u školu te s različitim uzrastima rade na edukaciji i prevenciji određenih problema. Tako s najmlađima rade na usvajanju osnovnih prometnih pravila, kako bi se prvašići sigurno kretali u prometu na putu od kuće do škole. S višim razredima radi se tema vršnjačkog nasilja, borbe protiv ovisnosti… – dodaje Canjuga.

Ono na čemu druge zemlje puno više rade je povezanost i uključenost lokalne zajednice u školski sustav na svim područjima, kao i drugih lokalnih te državnih institucija kojima je u opisu djelatnosti briga o mladima i njihovu neometanom rastu i razvoju kroz školski sustav.

Socioekonomske razlike glavni su pokretači vršnjačkog nasilja među mladima

– To je nešto na čemu moramo više poraditi. U tome vidim puno prostora za napredak. Upravo stoga svoja iskustva s putovanja prenosim kolegama kroz predavanja na stručnim vijećima, ali i u raznim udrugama kada me pozovu kao gosta-predavača. Odlična je stvar što se kroz ovakva iskustva ne uči samo na teorijskim primjerima, već sam dobila priliku upoznati se sa stvarnim, primjenjivim rješenjima koja se primjenjuju u drugim zemljama Europske unije. Želja mi je da se u narednom razdoblju povežemo s partnerima s kojima sam surađivala za vrijeme boravka u Rumunjskoj. Bilo bi šteta propustiti priliku koja nam se ukazala za implementacijom uspješnih europskih iskustava u našu školu, a potom i u ostale – zaključila je Ivana Canjuga.

Posjet rumunjskom Ploieştiju zaključen je završnom radionicom i evaluacijom, a dogovoreni su već i sljedeći projekti, kao partnerske suradnje.

Izvor: RT
Foto:

U fokusu

Sjednica Gradskog vijeća trajala 10 sati, bilo je tu prozivki i uvreda, ali je ipak prihvaćen rebalans

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana još jedna maratonska sjednica Gradskog vijeća, trajala je 10 sati, a među ostalim, nakon burne rasprave prihvaćen je rebalans proračuna. Opet nije izostajalo prozivki, pa i neprimjerenih komentara, a sve se svodilo na sukob bivše i sadašnje vlasti.

Na to su upozorili nezavisni Davor Patafta i SDP-ov Lovro Lukavečki.

– Vjerujem da je i građanima teško ovo pratiti i ponovo apeliram da se ovdje bavimo bitnim stvarima, a ne onim što je bilo – rekao je Patafta.

Na to se nadovezao Lukavečki koji je zaključio da se zbog ovakvih rasprava kojima se ne vidi kraja i svode se na prozivke mladi ne žele baviti politikom.

Spomenimo da su rebalansom osigurana sredstva za pomoćnike u nastavi, financiranje besplatnih obroka za školarce, ali i pomoć u pokrivanju režijskih troškova građanima koji se griju na kotlovnicu. Osigurana su i dodatna sredstva za gradske ustanove, Zajednicu sportskih udruga, ali i za sortirnicu na Motičnjaku. Upravo zbog sortirnice sukobili su se bivši gradonačelnik Čehok i predstavnici aktualne vlasti.

Čehok je, naime, tvrdio da je elaborat falsificiran te smatra da tamo se ne nalazi građevinski otpad već poglavito komunalni otpad.

– Ovo se dogodilo jer su projekt radili Čistoća 2014. godine, ali nije valjao i 2020. godine se taj projekt radio iznova. Taj projekt nije dobio građevinsku dozvolu 2014. godine već 2020. godine za vrijeme vašeg mandata. Napravili ste geomehanička istraživanja samo ispod sortirnice, a ne i ispod rampe, vage te ispod pristupne ceste gdje su pronašli otpad. Svi ti sudionici u građenju imaju svoj krimen – odgovorio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Dijelove županije zahvatila tuča, opet stradao bukovečki kraj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Oko 15 sati u dijelovima Varaždinske županije pala je tuča. Čitatelji nam javljaju da je ponovno stradao bukovečki kraj gdje  je pala tuča veličine lješnjaka.

– Padalo je nekoliko minuta, na sreću nije bilo kao prošli put kad nije bilo kuće ili automobila koji nije bio oštećen – kažu nam mještani bukovečkog kraja.

Konačna šteta će se utvrditi naknadno.

Tuča veličine teniskih loptica potpuno uništila nasade u Velikom Bukovcu, razbijeni su staklenici i prozori automobila!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje