Povežite se s nama

U fokusu

Canjuga: Na europskim iskustvima možemo graditi bolje i sigurnije školstvo

Objavljeno:

- dana

ERASMUS+

Još prije tri godine na inicijativu učiteljice hrvatskog jezika Ivane Canjuge u varaždinskoj VI. OŠ započelo se s provođenjem projekta sprečavanja vršnjačkog nasilja među učenicima.

Projekt se provodio u suradnji s predstavnicima Policijske uprave varaždinske, a svake je godine nadograđivan novim aktivnostima. Učenici su imali priliku o vršnjačkome nasilju učiti kroz predavanja, kazališne predstave, likovne radionice… Pozitivna iskustva, ali i stjecanje statusa mjesta „Nulte tolerancije na nasilje“, motivirali su Ivanu Canjugu da svoja iskustva podijeli s europskim kolegama.

Isti problemi

Prijavom preko Agencije za mobilnost i programe Europske unije izborila je jedno od tri mjesta na studijskom putovanju u sklopu Erasmus+ projekta, koji ju je odveo na šest dana u Ploieşti u Rumunjskoj.

– Osim mene i mojih kolegica iz Hrvatske, sudjelovali su još predstavnici iz Francuske, Švedske i Španjolske te domaćini Rumunji. Program rada bio je prilično bogat, s obzirom na to da smo prijepodnevne sate koristili za posjete školama i dječjim vrtićima kako bismo se iz prve ruke upoznali s njihovim iskustvima u rješavanju problema vršnjačkog nasilja kroz rumunjski školski sustav. Popodnevne sate provodili smo u zajedničkim raspravama, izlaganjima vlastitih iskustava i još mnogo toga – otkrila nam je Ivana Canjuga po povratku iz Rumunjske.

Verbalno, fizičko i „cyber“, odnosno internetsko nasilje ostavljaju duboke tragove na mladima koji su im izloženi

Ističe da od vršnjačkog nasilja nije zaštićen nijedan školski sustav u Europi.
– Svi imamo iste probleme, samo je pitanje načina pristupa prevenciji i rješavanju problema. Bitno je djeci ukazati na indikatore nasilja, jer je to prvi korak prema prevenciji, a tamo gdje problem već postoji, da se on prizna i prihvati te da se započne s traženjem rješenja. Djeci se najbolje ukazuje na probleme kroz predavanja i radionice, što mi u našoj školi radimo već godinama.

Boravak u Rumunjskoj varaždinska je učiteljica iskoristila kako bi svojim kolegama predstavila grad, državu, školu i programe suzbijanja vršnjačkog nasilja.

Bogato iskustvo

– Objasnila sam im da puno surađujemo s varaždinskom policijom, čiji djelatnici svake godine dolaze u školu te s različitim uzrastima rade na edukaciji i prevenciji određenih problema. Tako s najmlađima rade na usvajanju osnovnih prometnih pravila, kako bi se prvašići sigurno kretali u prometu na putu od kuće do škole. S višim razredima radi se tema vršnjačkog nasilja, borbe protiv ovisnosti… – dodaje Canjuga.

Ono na čemu druge zemlje puno više rade je povezanost i uključenost lokalne zajednice u školski sustav na svim područjima, kao i drugih lokalnih te državnih institucija kojima je u opisu djelatnosti briga o mladima i njihovu neometanom rastu i razvoju kroz školski sustav.

Socioekonomske razlike glavni su pokretači vršnjačkog nasilja među mladima

– To je nešto na čemu moramo više poraditi. U tome vidim puno prostora za napredak. Upravo stoga svoja iskustva s putovanja prenosim kolegama kroz predavanja na stručnim vijećima, ali i u raznim udrugama kada me pozovu kao gosta-predavača. Odlična je stvar što se kroz ovakva iskustva ne uči samo na teorijskim primjerima, već sam dobila priliku upoznati se sa stvarnim, primjenjivim rješenjima koja se primjenjuju u drugim zemljama Europske unije. Želja mi je da se u narednom razdoblju povežemo s partnerima s kojima sam surađivala za vrijeme boravka u Rumunjskoj. Bilo bi šteta propustiti priliku koja nam se ukazala za implementacijom uspješnih europskih iskustava u našu školu, a potom i u ostale – zaključila je Ivana Canjuga.

Posjet rumunjskom Ploieştiju zaključen je završnom radionicom i evaluacijom, a dogovoreni su već i sljedeći projekti, kao partnerske suradnje.

Izvor: RT
Foto:

U fokusu

Nova godina donosi nove poslove: Prilike i za kandidate bez iskustva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite vaš potencijal i pronađite posao po vašoj mjeri! U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan. Prijavite se i sretno!

Tifon traži gastro prodavača (m/ž) u Varaždinu. Glavni zadatak je prodaja naftnih derivata i ostale robe iz asortimana prodajnog mjesta te ostale odgovornosti. Potrebna je najmanje srednja stručna sprema, komunikativnost, pozitivan stav, proaktivnost i inovativnost. Prednost donosi iskustvo na istim ili sličnim poslovima. Aplicirajte najkasnije do 8.3.

Manpower Savjetovanje za potrebe klijenta zapošljava na poziciji agent terenske prodaje (m/ž) u Varaždinu. Prijaviti se možete najkasnije do 16.3. Posao obuhvaća prodaju i prezentaciju proizvoda i usluga privatnim korisnicima, ostvarivanje prodajnih ciljeva, održavanje dugoročnih kvalitetnih odnosa te ažuriranje baza podataka. Uvjeti za rad su odlično razvijene komunikacijske i prezentacijske vještine, vještine izlaganja i prepoznavanja potreba korisnika, proaktivnost i orijentiranost prema prodajnim rezultatima i slično. Poslodavac nudi iznimno stimulirajući bonus. Aplicirajte.

Eko Taxi zapošljava vozače (m/ž) na području Varaždina i Čakovca. Od osobe se očekuje posjedovanje vozačke dozvole B kategorije i da aktivno vozi, spremnost na rad u smjenama, razvijene komunikacijske vještine, marljivost, snalažljivost i odgovornost u radu. Svi zainteresirani, prijavite se čim prije klikom na link.

Boxmark Leather d.o.o. traži planera proizvodnje (m/ž), mehaničara (m/ž) i tapetara (m/ž). Mjesto rada je Trnovec Bartolovečki. Od kandidata s eočekuju srednja stručna sprema i radno iskustvo, odnosno volja za obučavanjem poslova. Prijavite se.

Workforce za potebe klijenta zapošljava referenta prodaje CNC strojeva i postrojenja za obradu metala (m/ž) u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji. Prijaviti se možete najkasnije do 15.3. Posao obuhvaća aktivnu potragu za novim kupcima, obilazak terena zbog praćenja potreba kupaca, planiranje, primjenu i razvoj prodajnih aktivnosti. Potrebna je minimalno srednja stručna sprema tehničkog ili ekonomskog smjera, a poželjno je iskustvo rada. Traži se napredno znanje rada na računalu te poznavanje stručnog ili engleskog jezika u govoru i pismu. Aplicirajte ovdje.

Flora Iris j.d.o.o. traži pomoćnog djelatnika u Cvjećarni Iris (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijave su otvorene do 31.3. Radni zadaci obuhvaćaju pomoćne poslove u cvjećarni. Postoji mogućnost stalnog zaposlenja. Potrebna je završena osnovna škola. Provjerite detalje ovdje.

Metss d.o.o. traži prodavača (m/ž) u Vulariji. Rok prijave je 31.3. Posao obuhvaća brigu o urednom izgledu i funkcionalnosti prodajnog mjesta, brigu o prijemu, skladištarenju, održavanju i razvrstavanju proizvoda. Pomoć kupcima pri donošenju odluka ili pronalaženju proizvoda. Provjerite detalje na linku.

Termoplin d.d. traži diplomiranog inženjera geodezije – pripravnika (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijave se zaprimaju do 9.3. Uvjeti su aktivno poznavanje CAD programa, MS Office, znanje geodetske izmjere GPS instrumenstom, aktivno poznavanje engleskog jezika i vozačka dozvola B kategorije. Detalje provjerite ovdje.

Ljekarna Katica Vodopija – Štorga zapošljava magistra farmacije (m/ž). Mjesto rada je Novi Marof, a prijaviti se možete najkasnije do 19.3. Uvjeti su završen farmaceutsko-biokemijski fakultet i položen stručni ispit, posjedovanje licence za rad, usmjerenost na zadovoljstvo pacijenata te izvrsne komunikacijske vještine. Poslodavac nudi izvrsne uvjete rada i stimulirajuća primanja. Poslodavac isto tako nudi pomoć u traženju smještaja. Provjerite više putem linka.

Mehanika Štriga zapošljava prodavača rezervnih dijelova za traktore i građevinske strojeve (m/ž). Mjesto rada je Ljubešćica, a prijave se zaprimaju do 17.3. Uvjeti su minimalno završena srednja škola, poznavanje rada na računalu, komunikativnost i spremnost za rad s ljudima. Poslodavac nudi stimulativna primanja. Provjerite detalje ovdje.

MDV Plus d.o.o. zapošljava voditelja skladišta (m/ž) u Varaždinu. Prijave su otvorene do 5.3. Uvjeti su minimalno srednja stručna sprema ekonomskog ili tehničkog smjera te obvezno iskustvo s drvnim programom i građevinskim materijalom. Poslodavac nudi mogućnost rada na neodređeno. Više na linku.

Sretno kandidatima!

Za dodatne poslove iz Međimurske i Varaždinske županije kliknite nalink i pretražite poslove koji su trenutno raspoloživi za prijavu. Sretno u pronalaženju posla. 

Vaš posao.hr. 

Nastavite čitati

U fokusu

Krajem ožujka potpisivanje Razvojnog sporazuma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Potpisivanje Razvojnog sporazuma pet sjevernih županija s Vladom RH očekuje se krajem ožujka, a riječ je o jednom od važnijih alata planiranja politika regionalnog razvoja Hrvatske.

Naime, na radnome sastanku u Varaždinskoj županiji održanom u petak, 5. ožujka, petorica župana izrazilo je nadu da „država u što skorijem razdoblju u svakoj od pet Županija stane iza jednog strateškog projekta.“

Navedeno je da se potpisivanje ovog sporazuma podudara s prijavljivanjem financiranja EU projekata za sedmogodišnje razdoblje te s Europskim planom oporavka, s time da su ukupno „na raspolaganju“ sredstva od čak 22 milijarde eura. Istaknuto je također da je podrška Varaždinske županije Vladi RH uvjetovana upravo tim sporazumom i projektom brze pruge Čakovec-Varaždin-Lepoglava-Zagreb, na čemu se posebno inzistirati.

Međimurska županija trenutno ima u pripremi 158 projekata vrijednosti tri milijarde kuna, od čega je za projekte u vrijednosti od milijardu kuna u potpunosti spremna projektna dokumentacija. Koprivničko-križevačka županija inzistirat će na tome da se nacionalni projekti odvoje od njihovih specifičnih projekata u kojima su nositelji, a posebice se to odnosi na projekte na području obrazovanja. Tražili su i smanjenje cenzusa granice ispod koje se projekti ne mogu kandidirati.

Bjelovarsko-bilogorska županije spremila je projekte vrijedne 4,5 milijardi kuna, a da ova inicijativa nema alternativu, potvrdili su iz Krapinsko-zagorske županije te izvijestili da je „gotovih projekata više nego što se može osigurati sredstava iz svih dostupnih fondova“.

Dodajmo da su radni sastanak održali i regionalni koordinatori, odnosno direktori razvojnih agencija, na kojemu se također raspravljalo o projektima vrijednima više od 10 milijardi kuna.

Nastavite čitati