Povežite se s nama

Školstvo

Na Festivalu matematike u Puli Varaždinci opet među najboljima!

Objavljeno:

- dana

MLADI MATEMATIČARI NIŽU USPJEH ZA USPJEHOM

Dva prva mjesta, jedno drugo s istim brojem bodova kao pobjednička ekipa i dva treća mjesta osvojili su mladi matematičari iz Varaždinske županije na završenom Festivalu matematike u Puli. 

Novi uspjeh varaždinskim matematičarima samo je “šlag na tortu” velikog uspjeha kojeg su postigli na nedavno održanom državnom natjecanju u Poreču. Na tom je natjecanju sudjelovalo 24 osnovnoškolaca i srednjoškolaca koji su se kući vratili s čak 14 osvojenih nagrada i pohvala, najviše otkako naša županija sudjeluje na državnim natjecanjima iz matematike.

Bili rezerva, a na kraju – u vrhu

U kategoriji OMIKRON (4., 5. i 6. razredi) prvo mjesto osvojila je varaždinska ekipa Centar izvrsnosti 6, a 2 mjesto ekipa Centar izvrsnosti 7 s istim brojem bodova kao i Centar izvrsnosti 6. U prvoplasiranoj ekipi bili su Adam Ban i Benyamin Taourirt (6. razred), Robert Špralja (5. razred) i Vedran Cifrek (3. razred).

– Zanimljivo je da je drugoplasirana ekipa ustvari ekipa “rezervi” koja je u zadnji tren dospjela na popis putnika i stoga zaslužuju posebnu čestitku – izvjestio nas je Branko Topić, voditelj varaždinskog Centra izvrsnosti iz matematike koji se nalazi u varaždinskoj Strojarskoj i prometnoj školi.

Drugoplasirana ekipa u kategoriji OMIKRON ustvari je ekipa “rezervi” koja je u zadnji tren otišla na natjecanje. 

U “rezervnoj” ekipi bili su Ana Rogina i Juraj Perhaj (5. razred) te Rea Novak i Ilija Srpak (6. razred).

Preostale ekipe Centra izvrsnosti zauzele su 5. , 7. , 8. , 11. i 19 mjesto od 41 ekipe.

U kategoriji OMEGA (7. i 8. razredi) prva je ekipa varaždinskog Centra izvrsnosti 2 koja je test riješila 100%! U ekipi su bili Barbara Mikašek i Tomislav Gregurić (8. razred) te Nevena Petrović i Lukas Novak (7. razred), a treća je bila ekipa Centar izvrsnosti 1 u sastavu Matea Križanić i Jurica Genc (8. razred) te Josip Kelava i Alan Behin (7. razred). Ostale ekipe zauzele su 5. , 7. i 15. mjesto u konkurenciji 39 ekipa.

Na Festivalu matematike u Puli uspješni su bili i srednjoškolci koji su osvojili 3. mjesto. Riječ je o ekipi Centar izvrsnosti 1 u sastavu Dino Golubić, Filip Hrenić, Mateja Čelar i Nikola Šalgaj. Ostale ekipe zauzele su 5. , 10. , 12. , 20. i 28. mjesto u jakoj konkurenciji od čak 53 ekipe.

Izvor:
Foto: Andrej Švoger

Školstvo

Maruševčani Maja Hanžek, Borna Možanić, Dorian Halamek i Renato Hum “rasturili” na natjecanju iz engleskog jezika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom srpnja ove godine, već nakon završetka nastave, u Osnovnu školu „Gustav Krklec“ Maruševec stigle su sjajne vijesti o uspjehu učenika engleskog jezika na međunarodnom natjecanju Willkommen!

Natjecanje je organizirano za učenike engleskog jezika kao prvog stranog jezika (od 3. godine učenja) te njemačkog i francuskog kao drugog stranog jezika, priopćili su iz Općine Maruševec.

Zbog epidemioloških prilika održano je u online obliku, 22. svibnja. Osim pismene provjere poznavanja rječnika i gramatike, pisao se i kratki sastavak, koji je ponekad presudan kod kandidata s jednakim brojem bodova na testu.

Sudjelujući treću godinu zaredom na natjecanju, učenici iz Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec ostvarili su dosad najbolji uspjeh: čak 4 prva mjesta (zlatne medalje), 2 druga mjesta (srebrne medalje) i jedno 3. mjesto (brončanu medalju). Od ukupno 21 učenika koji su se ove godine prijavili na natjecanje, 7 ih je osvojilo medalju!

Prva mjesta su osvojili: Maja Hanžek iz 4. razreda, Borna Možanić iz 5., Dorian Halamek iz 6., te Renato Hum iz 7. razreda. Uz njih, 2. mjesto osvojili su Jelena Štrlek u kategoriji 3. razreda i Fran Kumrić u kategoriji 4. razreda, a 3. mjesto iz 4. razreda pripalo je Loreni Sekačić.

Ove su godine na devetom po redu natjecanju Willkommen sudjelovali učenici iz šest zemalja; Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hong Konga i Hrvatske iz koje je bilo više od 100 natjecatelja.

Svi prijavljeni učenici pokazali su u prvom redu hrabrost da se okušaju u ovakvom tipu natjecanja, a uz to i zavidno znanje, a učenici koji su osvojili prva mjesta plasirali su se i u drugi krug natjecanja koji će se održati 25. i 26. rujna ove godine. Ovisno o daljnjoj epidemiološkoj situaciji smiješe im se primamljive nagrade, budući da je prijašnjih godina za pobjednike u finalnom krugu natjecanja bilo organizirano višednevno nagradno putovanje u Beč.

– Općina Maruševec čestita učenicima, njihovim mentorima i roditeljima na trudu, radu i posljedično uspjehu koji su pokazali na međunarodnom natjecanju, te vjerujemo da će upravo učenici naše škole ostvariti najbolje rezultate i u drugom krugu natjecanja u rujnu ove godine, stoji u priopćenju Općine Maruševec.

Nastavite čitati

Međimurje

Edukativno druženje na sajmu knjiga „MESAP LIBAR“ u organizaciji mladih međimurskih informatičara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) iskoristili su ovogodišnji sajam knjiga „MESAP LIBAR 2018.“ kako bi javnosti predstavile svoj rad.

Posjetitelji sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni stručnom podrškom upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su pak dobili informacije o mogućnostima koje udruge nude djeci kroz razne tečajeve i radionice vezane uz stjecanje novih vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći kako ih programirati, udruge su organizirale natjecanje u računalnoj igri „Microbit(ka) kuglica”. Igrica je proizvod čakovečkih informatičkih udruga koja za cilj ima popularizaciju micro:bit računala. Riječ je o računalu koje omogućava svakom korisniku kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera, odnosno kompjuterskog sklopovlja putem softvera, odnosno programa.

Cilj igre bio je upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivacija da se uključe u svijet kodiranja. Svi sudionici uživali su u igri, a osam najsretniji i najspretniji ušlo je u finale u kojem su se borili za jedno od prva tri mjesta.

Prvo mjesto u konačnici je osvojio Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto pripalo je Vedranu Novakoviću (6. razred), a treće Samuelu Sobočanu (6. razred).

Nastup na sajmu dio je projekta „Škola mladih programera“ koji se sastoji od niza povezanih tečajeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje