Povežite se s nama

Život i društvo

Na FolkoFoniji 500 sudionika iz šest država i premijerni nastup ansambla LADO na otvorenom

Objavljeno:

- dana

Peta FolkoFonija, koja se ove godine održava u okviru Dana Varaždinske županije, za vikend od 13. do 15. rujna, predstavljena je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Maloj dvorani Županijske palače.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici organizatora i idejnog začetnika festivala, Centra tradicijske kulture, Petra Golubar i Tibor Bün, župan Varaždinske županije Radimir Čačić i predsjedavajuća TZ Varaždinske županije Natalija Martinčević i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Zlatan Avar, u ime pokrovitelja (Varaždinske županije, TZ Varaždinske županije i Grada Varaždina) i Biserka Keliš, u ime Udruženja obrtnika Varaždin.

Predsjedavajuća TZ Varaždinske županije, Natalija Martinčević, na konferenciji je naglasila da se upravo u sinergiji dogodio veliki organizacijski iskorak.

– Iznimno nas veseli ovako velik, bogat i kvalitetan program u okviru proslave Dana Varaždinske županije. Uz više od 500 sudionika, 6 zemalja i više županija posebno značajno je da se ove godine Folkofonija održava i diljem županije i to u Ludbregu, Novom Marofu, Lepoglavi, Trnovcu i Beretincu čiji će građani uz Varaždince moći uživati u programima domaćih i posebno inozemnih folklornih skupina. – rekla je Martinčević.

Na njezino izlaganje se nadovezala Petra Golubar, predsjednica CTK Varaždin koja je rekla: „Vjerujemo da će svečano otvorenje festivala biti najveća poslastica za folkloraše i one koji će to tek postati – u petak, 13. rujna, održat će se prvi koncert ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO i to plesnog karaktera u Varaždinu na otvorenom“ i potom predstavila cijeli program festivala tradicijske kulture, FolkoFonije.

Ukratko, slijede nam tri večeri folklora na Kapucinskom trgu: koncert ansambla LADO 13. rujna od 20 do 22 sata, gala večer domaćih folklornih skupina 14. rujna od 18 do 20 sati i gala večer inozemnih folklornih ansambala 15. rujna od 19:30 do 21:30 sati – ali i nastup dječjih folklornih skupina na dječjoj Folkofoniji od 11:00 do 12:30 sati.

Program će dodatno obogatiti 12. Obrtnički ulični sajam na Kapucinskom trgu, mimohodi, folklorne radionice za djecu, stručni skup u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i brojni pojedinačni nastupi inozemnih folklornih skupina u gradovima i općinama Varaždinske županije. Napomenimo da će četiri inozemna KUD-a obići četiri lokacije u Varaždinskoj županiji (Ludbreg, Beretinec, Novi Marof i Trnovec), a HKUD „Osijek 1862“ će nastupom obogatiti već dobro poznati Međunarodni festival čipke. Cijeli program s točnim satnicama dostupan je na letku.

I to je tek početak – od iduće godine, kako je najavio župan Čačić na današnjoj konferenciji, festival se dodatno širi na područje obuhvaćeno međunarodnom organizacijom Skupština europskih regija, čijim Odborom za kulturu, obrazovanje i mlade predsjeda upravo varaždinski župan Čačić. Ta najveća međuregionalna neovisna organizacija razvoj ovog festivala je stavila u svoj radni plan za iduće dvije godine, a s obzirom da broji 142 regije članice, FolkoFonija nakon prethodno neredovitog održavanja konačno ima zagarantirani opstanak.

– Donijeli smo stratešku odluku da podupiremo ovaj prvoklasni festival i u roku od tri godine želimo biti bolji od najboljih – to su trenutno Osijek i Zagreb – jer samo najbolje je dovoljno dobro – rekao je župan Čačić.

S njim se složio i zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar koji je rekao da dobre stvari nastaju u sinergiji i dodao:

– Naročito nas veseli da se Obrtnički ulični sajam seli na nove lokacije i da za programe koristimo sve prekrasne prostore grada Varaždina – dodao je Avar.

Po završetku su okupljeni sve stanovnike Varaždina i Županije pozvali na folklorno slavlje, naglasivši da su svi programi FolkoFonije besplatni.

Život i društvo

Varaždinska županija donirala Caritasovoj pučkoj kuhinji pedeset litara bučinog ulja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska je županija i ove godine donirala Pučkoj kuhinji Caritasa Varaždinske biskupije pedeset litara kvalitetnog bučinog ulja različitih proizvođača.

Radi se o ulju koje su dali proizvođači za nedavno održanu Međunarodnu izložbu bučinih ulja Alpe Adria.

Bučina ulja je ravnatelju biskupijskog Caritasa Anti Šoli predao pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije Dragutin Vincek.

Zahvalivši se na donaciji, ravnatelj Šola je naznačio kako je ovo već tradicionalna gesta Varaždinske županije kojom se potvrđuje izuzetno dobra suradnja Županije i biskupijskog Caritasa.

Nastavite čitati

Život i društvo

Otvorenje glavnog napora požarne sezone planira se za 13. lipnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica

U prostorijama JVP-a Grada Požege 18. svibnja je održan sastanak Vatrogasnog stožera kojem su prisustvovali županijski zapovjednici na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem, objavila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Na sastanku se razgovaralo o pripremama za protupožarnu sezonu temeljem Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku, kao i o pripremama za predstojeću vježbu “Sigurnost 22”. Planirano vrijeme održavanja vježbe je 9. i 10. lipnja dok se otvorenje glavnog napora požarne sezone planira 13. lipnja.

Osim angažiranja sezonskih vatrogasaca, na sastanku je bilo govora i o dislociranju operatera u DVOC-a tijekom požarne sezone.

Na sjednici Vatrogasnog stožera su definirane i dislokacije na priobalju kao i izmještanje DVIP-ova Šibenik i Split izvan grada čime će se omogućiti njihova bolja i brža operativnost na terenu, ukoliko dođe do požara. Također, razgovaralo se i o Planskim izvanrednim dislokacijama te o Planskim sezonskim postrojbama na Korčuli i Pelješcu.

Sigurnost 22

Dvodnevna međuresorna vježba održat će se 9. i 10 lipnja, pri čemu je prvog dana planirana kao vježba za stolom dok je drugi dan rezerviran za vježbe na terenu u što je uključeno nekoliko županija: Zagrebačka, Varaždinska, Karlovačka, Osječko-baranjska i Splitsko-dalmatinska županija.

Ovom će se vježbom obaviti provjera operativnog djelovanja vatrogasnih postrojbi i zračnih snaga te prekogranična suradnja s Republikom Slovenijom. Ona također obuhvaća gašenje požara na otvorenom prostoru, tehničke intervencije spašavanja u prometu uslijed masovne nesreće, tehničke intervencije radova na vodi i pod vodom te provjera i uspostavljanje sustava veze i komunikacije.

Vatrogasno vježbalište

Nakon sastanka prezentiran je kratki film o vatrogasnom angažmanu u sanaciji prošlogodišnjeg olujnog nevremena na području Požeško-slavonske županije te je svečano otvoreno vatrogasno vježbalište za koje su najzaslužniji upravo pripadnici Javne vatrogasne postaje Grada Požege.

O sjednici Vatrogasnog stožera, ali i otvaranju vježbališta zapovjednik Tucaković rekao je da je danas odrađen jedan od završnih sastanaka za pripremu protupožarne sezone 2022. temeljem Programa aktivnosti Vlade RH: “Na njemu smo definirali dislokacije vatrogasnih snaga, ali i razmotrili sve one probleme koji se još uvijek pojavljuju u vatrogasnim zajednicama priobalnog područja. Definirali smo dislokacije na otocima, u priobalnom djelu, izmještanje interventnih postrojbi iz Divulja, Šibenika i Zadra u zaleđe Dalmatinske zagore”.

Dodao je i kako su pripreme do sada napravljene jako dobro, zahvaljujući ne samo vatrogascima, nego i jedinicama lokalnih samouprava.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje