Povežite se s nama

Život i društvo

Na gradskoj špici u Ivancu postavljeno uskrsno stabalce: možete ga ukrasiti vlastitim pisanicama

Grad Ivanec

Objavljeno:

- dana

U ponedjeljak, 29. ožujka, postavljeno je uskrsno stabalce na gradskoj špici, a djelatnice gradske uprave okitile su ga pisanicama sačuvanim iz prošlih godina, kada se na tradicionalnom kićenju drvca znao okupiti velik broj djece, roditelja, baka i djedova.

Nažalost, ovu lijepu manifestaciju i ove je godine ukrao koronavirus, zbog kojeg se ponovno ne može održati manifestacija „Uskrs u Ivancu“ s uskrsnim sajmom, dječjim igrama i kićenjem drvca.

No, korona ipak ne može ukrasti onu posebnu radost i atmosferu koju donosi ovaj najveći kršćanski blagdan.

– Stoga pozivamo svu djecu i roditelje da, kad idu u šetnju ili nekim drugim poslom prolaze kroz gradsku špicu, stabalce okite svojim pisanicama i da na taj način pošalju poruke radosti, nade i vjere da će i ova epidemiološka noćna mora jednom prestati kako bismo se svi mogli vratiti normalnim životnim tokovima, druženju i životu na koji smo navikli – poručuju iz Ivanca.

Drvce je poklonila Šumarija Ivanec, postavili su ga djelatnici Ivkoma d.d., a slamu pod stabalce donirao je Davor Matuza.

Život i društvo

Evo koliko se građana dosad samopopisalo u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj traje popis stanovništva.

U prvoj fazi provedbe popisa, do 26. rujna, građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica − jedno kućanstvo.

U ponedjeljak počinje digitalno popisivanje stanovništva, kazne za odbijanje idu do 5000 kuna

Državni zavod za statistiku svaki dan objavljuje podatke o tome koliko se građana samo popisalo.

U četvrtak, 16. rujna, u prvoj fazi provedbe popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), do 15 sati uspješno je popisano više od 342.000 građana.

Najviše se ljudi samopopisalo u Gradu Zagrebu, njih 109.662.

U Varaždinskoj se županiji do četvrtka popisalo 11.876 građana, a u Međimurskoj njih 7341.

Samo dan ranije, 15. rujna, bilo je 9467 građana koji su se sami popisali u Varaždinskoj županiji, a u Međimurju 6011. Podaci govore o tempu kojim se građani odluče popisati.

Nastavite čitati

Život i društvo

KUD Klaruš prvi put nastupio na Voloderskoj jeseni

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznata gospodarsko-kulturna manifestacija Voloderska jesen najveća je i najstarija manifestacija posvećena običajima vezanim uz berbu grožđa, a predstavlja jedan od najvećih sajmova vina i mošta u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Ovogodišnja manifestacija održana je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, a tijekom višednevnog trajanja manifestacije, održano je mnoštvo gospodarskih, turističkih i kulturnih događaja.

Po prvi puta, ove su godine članovi KUD-a „Klaruš“ Maruševec kao jedino društvo sa sjevera Hrvatske, nastupili na manifestaciji te predstavili svoj maruševečki kraj pjesmom i plesom u kulturno-umjetničkom dijelu događanja.

Osim članova KUD-a Klaruš Maruševec, nastupili su i FA „Petrinjčica“ Petrinja, KUD „Tomislav“ Sibinj, KUD „Tomislav“ Sveti Ivan Žabno, KUD OSS “Lupoglav” Lupoglav te domaćini KUD „Moslavec“ Voloder.

Manifestaciju s velikim gospodarskim i kulturnim značajem za Sisačko-moslavačku županiju pratili su izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Velibor Mačkić, izaslanik Sisačko-moslavačkog župana i gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković, predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, te načelnik Općine Maruševec Mario Klapša, koji je i na taj način podržao folkloraše i njihov trud koji ulažu u promociju kulture Općine Maruševec i Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje