Povežite se s nama

Život i društvo

Na hrvatske autoceste stižu novi presretači koji će juriti 300 km/h, a tablice će čitati automatski

Objavljeno:

- dana

Policija je tijekom ljeta bila vrlo zaposlena u ispisivanju kazni zbog prekoračenja brzine. U srpnju i kolovozu zabilježeno je gotovo 40 tisuća prekršaja, od kojih su domaći državljani skrivili gotovo 24 tisuće prekršaja, dok su stranci zaradili 15 tisuća kazni za 15.065 prekršaja.

One najekstremnije prekršitelje, koji potežu i preko 200 kilometara na sat, uskoro će na autocestama hvatati novi policijski presretači, takozvane kobre.

O tome je u RTL-u Danas govorio zapovjednik Josip Medved.

Rekao je da nove kobre mogu juriti između 250 do 300 kilometara na sat, a dolazi ih 20. Od 0 do 100 kilometara na sat mogu poteći u šest sekundi, a cijena im je oko 10 milijuna kuna.

– Imat će ugrađene uređaje za nadzor brzine kretanja, a određeni broj imat će i ANPR sustav, pomoću kojeg se automatski učitavaju registarske pločice. Do sada smo imali mobilne, imat će i prednju i zadnju kameru te će automatski provjeravati sve registarske pločice s kojima se taj automobil mimoiđe – rekao je Medved.

Zapovjednik je dodao da se njihovi službenici svakodnevno susreću s vozačima koji jure više od 250 kilometara na sat.

– Bilo je raznih situacija bježanja. Mogu istaknuti jednu situaciju koja se dogodila nedavno. Jedan se vozač u blizini Jastrebarskog s neregistriranim autom i skrivenim tablicama nije htio zaustaviti policajcima. Bježao je s probušenom gumom, odbio se zaustaviti, prolazio kroz crveno i naši djelatnici su ga zaustavili na području grada te je otišao u istražni zatvor na mjesec dana – ispričao je Medved.

Život i društvo

Prema trenutnoj prognozi ništa od ozbiljnijeg snijega na varaždinskom području narednih dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Meteorolozi već nekoliko dana najavljuju snijeg i za nizinske krajeve Hrvatske.

Ipak, prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području past će tek pokoja pahulja i to pomiješana s kišom.

Kiša počinje padati već u srijedu, 30. studenoga, a nastavit će padati i u četvrtak ujutro. Baš tijekom četvrtka malo snijega moglo bi padati uz navedenu kišu.

Sve do nedjelje, 4. prosinca, bit će oblačno te bi svaki dan trebalo padati nešto kiše.

Najviša dnevna temperatura ide do 5 °C, a noću neće pasti ispod 0 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Srednjoškolci i studenti natjecali se na talent showu na njemačkom jeziku u varaždinskom HNK-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gospodarska škola Varaždin i Udruga Ekult organizirali su osmi talent show na njemačkom jeziku „Max sucht den Superstar II“ u petak, 25. studenoga, u Koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu.

Na „Maxu” su nastupili srednjoškolci i studenti, čak njih 62-oje u 25 nastupa, svi odlični glazbenici i ljubitelji njemačkog jezika.

– Nakon dvije godine online „Maxa“, ponovno smo organizirali talent show uživo, što nam je svima donijelo toliku radost i sreću da ćemo ovaj „Max“ pamtiti kao iznimno uspješan, pun dobre glazbe i još boljih emocija! – istaknule su ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Jasminka Kelemen i voditeljica Maxteama Melanija Klarić, prof. njemačkog jezika.

– Što nastup na ovom talent showu znači učenicima i njihovim mentorima? Na „Maxu“ se pjeva, pleše, svira i recitira na njemačkom jeziku te mladi mogu pokazati koliko poznaju njemački jezik, kulturu i tradiciju. No, ne samo to. Natjecatelji i njihovi mentori ulažu ogroman trud kako bi pjesma koja u izvornom obliku često nije na njemačkom jeziku, zvučala dobro i „njemački“, a to nije jednostavna vježba – rekli su organizatori i dodali da tim više nastup na „Maxu“ postaje prihvaćen izazov, a uspjeh se udvostručuje kad se dvoranom prolomi pljesak.

Osim toga, mladi na „Maxu“ upoznaju nove ljude, prijatelje iz gotovo čitave Hrvatske, stječu znanja, prijateljstva i sjećanja za cijeli život te pune i obogaćuju svoj kulturni kovčežić za život, a svaki javni nastup pomaže im u izgradnji samopouzdanja, što je u mladoj dobi posebno važno, ističu organizatori.

Pobjednici ovogodišnjeg Maxa su:

1. mjesto Srednja škola Krapina:

  Saša Vidović, Karla Kunštek

  Mentorica: Jasna Sutlović – Pogačić

2. mjesto Srednja škola Zlatar

   Ana Šimunić, Petra Šimuni

   Mentorica: Melani Brezak

3. mjesto Turističko-ugostiteljska škola Šibenik

    Dorian Zovke, Maša Jakelić, Dario Morić, Lana Kursar, Daniel Jurić, Zara Perkov

    Mentorica: Danijela Badžim

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje