Povežite se s nama

Međimurje

Na inicijativu Zorana Turka i Janje Kovač osnovan Centar za istraživanje Međimurja

Objavljeno:

- dana

U subotu, 11. siječnja, održana je osnivačka sjednica Skupštine Centra za istraživanje Međimurja u multimedijalnoj dvorani Centra za kulturu Rudar Mursko Središće.

Kako u Međimurju nije postojala znanstveno – istraživačka institucija koja bi se bavila znanstvenim istraživanjima prošlosti (a po potrebi i sadašnjosti) Međimurja u skladu sa suvremenim istraživačkim pristupima, javila se potreba za osnivanjem udruge koja bi okupila sve istraživače i entuzijaste različitih struka s područja Međimurja: od povjesničara, etnologa, povjesničara umjetnosti, jezikoslovaca pa do stručnjaka za zaštitu okoliša, stručnjaka za energetiku i djelatnika iz područja razvoje visoke tehnologije, ekonomista i vodećih ljudi raznih međimurskih udruga i ustanova.

Inicijatori osnivanja same udruge su etnologinja Janja Kovač i povjesničar Zoran Turk, koji su i organizirali i otvorili ovu osnivačku sjednicu. Centar za istraživanje Međimurja bavit će se multidisciplinarnim istraživanjem Međimurja, organizacijom međunarodnih znanstvenih skupova, provedbom velikih istraživačkih projekata, organizacijom stručnih i popularnih predavanja, izdavanjem zbornika i brojnim drugim aktivnostima. Poticat će se suradnja sa znanstvenicima okolnih zemalja, ponajviše Slovenije i Mađarske, pošto upravo s tim susjednim zemljama Međimurje dijeli povijest.

Sjedište udruge nalazi se na adresi Centra za kulturu Rudar u Murskom Središću, a udruga će djelovati po svim međimurskim naseljima i otvorena je za suradnju sa svim javnim i privatnim organizacijama. Za predsjednika udruge izabran je Zoran Turk, za zamjenicu predsjednika povjesničarka umjetnosti Maja Žvorc, dok je tajnik povjesničar Ivan Vuk.

U upravni odbor izabrani su Mirna Ladašić, Janja Kovač, Anđelko Vlašić, Iva Kožnjak i Andreja Talan Gombar. Na prvom sastanku predloženi su okvirni planovi za 2020. godinu i naglašena je želja da svi članovi podjednako doprinose svojim idejama i radom.

Međimurje

U Međimurju 20 novih slučajeva zaraze koronavirusom, jedan pacijent je na respiratoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata testirano je 189 osoba, od čega je evidentirano 17 pozitivnih osoba na COVID-19 u Međimurskoj županiji, priopćio je 9. ožujka županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 12 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 142.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 43.074 uzorka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentirana su 2 pozitivna slučaja, dok su epidemiolozi na temelju kliničke slike dijagnosticirali COVID-19 kod 1 osobe.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 36 pacijenata pozitivnih na COVID-19, od toga su 4 pacijenta hospitalizirana unutar 24 sata te je 1 pacijent na invazivnoj respiraciji.

U protekla 24 sata nema preminulih osoba.  

Prema mjestu prebivališta u periodu od 01.03.2021. do 07.03.2021. godine, 4 je ukupno oboljelih na području grada Čakovca, 10 na području grada Mursko Središće, 6 na području grada Preloga, 4 na području općine Belica, 5 općine Dekanovec, 2 općine Domašinec, 1 općine Donja Dubrava, 3 općine Donji Kraljevec, 1 općine Goričan, 2 općine Kotoriba, 3 općine Mala Subotica, 9 općine Nedelišće, 1 općine Podturen, 1 općine Pribislavec,  2 općine Selnica, 3 općine Strahoninec, 5 općine Sveti Juraj na Bregu, 1 općine Sveti Martin na Muri, 4 općine Vratišinec, 7 općine Šenkovec i 5 na području općine Štrigova.

Nastavite čitati

Međimurje

Sjednica Skupštine Udruge slijepih: najavljeno zapošljavanje dviju slijepih osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga slijepih Međimurske županije je 8. ožujka održala redovnu sjednicu Skupštine u skladu s epidemiološkim mjerama koje su na snazi.

Na sjednici je usvojeno Godišnje izvješće o radu Udruge za 2020. godinu, Financijsko izvješće Udruge za 2020. godinu te revizijsko izvješće.

Usvojen je također i Pravilnik o odgovornosti zaposlenika Udruge slijepih Međimurske županije.

Predsjednik Odbora za članstvo, dr. med. Dragutin Turk, spec. oftalmologije, imenovan je počasnim članom Udruge zahvaljujući iznimnom doprinosu u radu članova Udruge i Odboru za članstvo.

Slijedom dnevnog reda sjednice Skupštine, usvojen je novi Statut Udruge. Posebna pozornost posvećena je brojnim projektima i programima s nacionalne i europske razine, s provedbom kojih je Udruga započela u 2020. godini.

Predsjednica Udruge Marija Ciglar podsjetila je na važnost postizanja pozitivnih promjena za slijepe osobe u lokalnoj zajednici, koje Udruga ostvaruje zahvaljujući europskim projektima.

Dio članova Udruge, koji su sudjelovali u provedbi europskog projekta „Korak prema uspjehu“, stekao je novo zanimanje, znanje i vještine koje će moći primijeniti u novom europskom projektu – „Razvoj društvenog poduzetništva za slijepe osobe“.

Predsjednica je detaljnije obrazložila projekt te najavila pokretanje poduzetničkog pothvata, odnosno otvaranje j.d.o.o. i zapošljavanje dvije slijepe osobe, za što je primljena puna podrška i Skupština je odnijela odluku o otvaranju.

Po završetku službenog dijela sjednice, prisutnim je članicama čestitan Dan žena te su im uručeni prigodni pokloni i cvijeće.

Sjednica Skupštine završena je u pozitivnom ozračju i s naglašenom spremnosti za poslovne izazove koje nosi 2021. godina.

Nastavite čitati