Povežite se s nama

Međimurje

Na jednome mjestu sve usluge primarne zaštite – 32 ordinacije u novoj zgradi Doma zdravlja

Objavljeno:

- dana

Stanovnici Međimurske županije dobili su novu zgradu Doma zdravlja.

Projekt vrijedan nešto više od 39 milijuna kuna rezultirao je otvaranjem modernog prostora u kojem su se smjestile 32 ordinacije, od čega 16 ordinacija opće medicine, šest dentalne medicine, po četiri ordinacije pedijatrije i ginekologije, dvije ordinacije medicine rada, RTG zuba, mobilni palijativni tim, psihologijski centar, dentalni laboratorij, zdravstvena njega i prostorije patronažne skrbi.

Projekti

– Izgradnjom novog objekta na jednome mjestu okupljene su djelatnosti primarne zdravstvene zaštite i sada imamo bazu za stručan dugogodišnji rad u primarnom zdravstvu. Na nama je da se što bolje organiziramo u uvjetima kakve malo koja županija ima, ali i očuvamo ljudske potencijale koji čine osnovu rada naše ustanove – istaknuo je prilikom otvaranja novih prostora Branko Vrčić, ravnatelj Doma zdravlja Čakovec.

Obnovljene su i zgrade domova zdravlja u Murskom Središću i Donjem Kraljevcu, kupljena je oprema liječnicima primarne zdravstvene zaštite, proveden je projekt “CrossCare – HomeCare”…

Od ukupnog iznosa utrošenog za gradnju i opremanje nove zgrade Doma zdravlja, Međimurska županija i sam Dom zdravlja Čakovec uložili su gotovo 36 milijuna kuna, dok je preostali iznos od oko četiri milijuna kuna osiguralo Ministarstvo zdravstva.

Projekt izgradnje novog objekta smještenog u krugu Županijske bolnice Čakovec započeo je 2015. godine, budući da je već tada bilo jasno da prijašnji prostori nisu odgovarajući za kvalitetno pružanje zdravstvene zaštite.

36 milijuna kuna od ukupne vrijednosti investicije osigurali su Međimurska županija i sam Dom zdravlja Čakovec, dok su preostala 4 milijuna stigla iz proračuna Ministarstva zdravstva

Uz izgradnju Doma zdravlja, završen je i cijeli niz drugih projekata, od obnove zgrada Doma zdravlja u Murskom Središću i Donjem Kraljevcu, nabave opreme liječnicima primarne zdravstvene zaštite, preko „CrossCare – HomeCare“ programa kojim su osobe starije od 65 godina fizikalnu terapiju dobivale kod kuće, do nabave dizala za novu zgradu i osiguravanja specijalizacija iz ginekologije i obiteljske medicine sredstvima iz fondova Europske unije.

Realizacijom projekta izgradnje nove zgrade Doma zdravlja Čakovec posebno zadovoljan je bio međimurski župan Matija Posavec.

160 milijuna kuna vrijednost je ukupnih ulaganja u zdravstvenu skrb u Međimurju, sve s ciljem da se stanovnicima osigura najmodernija, najkvalitetnija i najučinkovitija zdravstvena skrb

– Danas je veliki, reći ću, povijesni dan. Za mene i moje suradnike svaki dan kada radimo iskorak u zdravstvu i obrazovanju je povijesni, jer ta dva segmenta temelj su onoga što smatramo boljim Međimurjem, ali i boljom Hrvatskom. Nigdje u Hrvatskoj ne ulaže se toliko u primarnu zdravstvenu zaštitu. Ako imamo kvalitetnu, efikasnu i brzu primarnu zdravstvenu zaštitu, smanjuje se pritisak na bolnicu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu te time pružamo kvalitetniju zdravstvenu uslugu stanovništvu – istaknuo je župan Posavec.

Za kupnju 710 komada dijagnostičko-terapijske opreme za 22 ordinacije u okviru Doma zdravlja i 20 koncesionara osigurano je 7,6 milijuna kuna putem europskih fondova, te dodatnih 1,2 milijuna iz drugih izvora.

Nadstandard

– Kada se sve to zbroji, ulaganje u primarnu zdravstvenu zaštitu samo u protekle tri godine doseže iznos od 50 milijuna kuna. Paralelno s time ulažemo u zdravstvenu skrb Županijske bolnice Čakovec te će za otprilike godinu dana biti završen projekt vrijedan 65 milijuna kuna, a planiramo i skoro otvorenje zgrade u koju ćemo smjestiti novi uređaj za magnetsku rezonancu. Ukupna ulaganja u zdravstvenu skrb u Međimurju premašuju 160 milijuna kuna jer cilj našeg djelovanja je da stanovnicima u naslijeđe ostavimo najmoderniju, najkvalitetniju i najučinkovitiju zdravstvenu skrb – zaključio je Posavec.

170 komada dijagnostičko-terapijske opreme je nabavljeno za 22 ordinacije u okviru Doma zdravlja i 20 koncesionara, za što je osigurano 8,8 milijuna kuna, od čega 7,6 milijuna iz EU fondova

Pomoćnik ministra zdravstva Vili Beroš istaknuo je važnost velikih napora struke u dosadašnjim aktivnostima koji su odraz prije svega visoke stručnosti i odgovornog rada, ali i entuzijazma te uloženog napora liječnika.

– Treba naglasiti i neizostavnu ulogu Uprave Doma zdravlja i Međimurske županije kao osnivača koji su prepoznali značaj primarne zdravstvene zaštite te osigurali ovu vrijednu investiciju koja će za stanovnike Međimurja značiti pomak u unapređenju kvalitete, osiguranju bolje dostupnosti i postizanju sveobuhvatne zdravstvene zaštite – prokomentirao je Beroš.

Međimurje

Mlada karatistica Ana Filipović, dobitnica Priznanja “Anto Dragić”, iz Samobora se vratila s još jednom medaljom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno je u organizaciji Zajednice sportskih udruga Čakovca održana dodjela priznanja najboljim sportašima i ekipama za 2020. godinu.

Priznanje “Anto Dragić” dodjeljuje se perspektivnim mladim sportašima!

Podijeljena su i priznanja za perspektivne sportaše koja nose ime po poznatome čakovečkom sportskom djelatniku Anti Dragiću, koji nas je napustio prije pet godina. Jedna od dobitnica Priznanja za perspektivne sportaše „Anto Dragić“ tako je i 16-godišnja karatistica Ana Filipović iz Belice, članica Karate kluba „Globus“.

Borbena od vrtića

– Karateom sam se počela baviti još u vrtićkoj dobi. Za to je zaslužan moj prijatelj Žankarlo Krnjak, koji je počeo odlaziti na treninge pa me jednoga dana pozvao sa sobom da vidim kako to izgleda. Trenutačno sam članica Karate kluba „Globus“, koji se spojio s Karate klubom Mala Subotica. U Klubu s nama rade tri trenera: Dejan Slukić, s kojim najviše radim, Mladen Vizinger i Tomislav Magdalenić – kaže mlada karatistica. Zanimalo nas je kako izgledaju sami treninzi, što nam je rado opisala.

– Počinjemo sa zagrijavanjem, pri čemu radimo na osnovnim tehnikama. Ponekad imamo jedan, a ponekad dva treninga dnevno. Ako su dva, tada je jutarnji trening više taktički usmjeren – to su situacije iz borbe do kojih bi moglo doći, tada radimo na reakcijama. Večernji trening pak je u tome slučaju posvećen kondicijskim vježbama i sparingu, odnosno međusobnim borbama.

Kad sam krenula u srednju školu, teško mi je bilo pomiriti školske obveze i treninge, no online nastava mi je bila od velike pomoći (smijeh), a u međuvremenu sam uspjela dobro organizirati i posložiti aktivnosti. Dobra organizacija olakšava život! – smatra Ana, inače učenica 2. GM razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije u Tehničkoj školi Čakovec. Dodaje da joj puno znači i što su profesori, ali i prijatelji, puni tolerancije i razumijevanja za njezine sportske aspiracije.

– Sve se uspijemo dogovoriti, a osobitu podršku pritom mi pruža razrednica, profesorica Renata Turk. Što se prijatelja tiče, naravno da i za njih nađem vremena: povremeno moram prije otići s kakvog rođendana, no računam na to da znaju kako funkcioniram i da me neće previše špotati! (smijeh) – objašnjava. Zahvaljujući karateu, ističe, upoznala je mnoge nove ljude i stekla puno prijatelja, pa i najbolju prijateljicu Nikolinu Golomboš.

Majstorica crnog pojasa

Na državnom ekipnom Prvenstvu Hrvatske s kolegicama kadetkinjama Sarom Novak i Emom Marčec u Novigradu 2018. godine Ana je osvojila treće mjesto – bila joj je to prva državna medalja. Godinu kasnije Emu Marčec zamijenila je Leona Gulija te su djevojke u tome sastavu na državnom u Sesvetama bile još uspješnije i osvojile srebro. Na prošlogodišnjem državnom natjecanju u Rijeci osvojila je drugo mjesto među juniorkama, prethodno osvojivši zlato na Međimurje Openu u rujnu. Protekloga vikenda Ana je u Samoboru također nastupila na Prvenstvu Hrvatske: kući se vratila s broncom oko vrata. Nedavno je položila ispit za majstorsko zvanje crnoga pojasa.

(Bronč)Ana iznimno važnom smatra podršku obitelji i bliskih osoba. Najveću potporu pružaju joj majka Nikolina, otac Tomislav, bake i djedovi, starija sestra Tea i mlađi brat Petar, koji se također bavi karateom.

– Ono čega mnogi ljudi nisu svjesni, a što svakako moram istaknuti, zasluge su koje za naše uspjehe imaju naši treneri. Oni u nas ulažu puno vremena – to publika, nažalost, ne vidi, a mi znamo koliki dio uspjeha pripada i treneru. Iznimno je važna i podrška obitelji te bližnjih ljudi; bez toga ništa! – zaključuje perspektivna sportašica, koja će nakon srednje škole razmisliti hoće li studirati agronomiju i nastaviti obiteljsku poljoprivrednu tradiciju ili upisati vojnu akademiju…

Ana je iz Samobora protekloga vikenda donijela broncu, a uskoro će joj postati teško skladištiti sve medalje…

Nastavite čitati

Međimurje

Utorak: u Međimurju 36 novih slučajeva zaraze, preminule su dvije osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađen je 221 uzorak, od čega je evidentiran 31 pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 14,02 posto pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 11. svibnja županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljena su 2 pozitivna slučaja SARS-CoV-2 virusa kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji, dok su brzim antigenskim testiranjem utvrđena 3 pozitivna slučaja.

U protekla 24 sata oporavile su se 82 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 437.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 55.906 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 84 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 7 pacijenata, otpušteno je 12 pacijenata, a 4 pacijenta su na invazivnoj respiraciji.

U protekla 24 sata preminule su dvije osobe, muška osoba stara 77 godina i ženska osoba stara 98 godina, oboje s brojnim pridruženim bolestima.

Prema mjestu prebivališta u periodu od 03.05.2021. do 09.05.2021. godine, 110 je ukupno oboljelih na području grada Čakovca, 18 na području grada Mursko Središća, 35 na području grada Preloga, 8 na području općine Belica, 2 općine Dekanovec, 2 općine Domašinec, 17 općine Donja Dubrava, 28 općine Donji Kraljevec, 14 općine Donji Vidovec, 17 općine Goričan, 3 općine Gornji Mihaljevec, 30 općine Kotoriba, 18 općine Mala Subotica, 55 općine Nedelišće, 7 općine Orehovica, 8 općine Podturen, 8 općine Pribislavec, 7 općine Selnica, 18 općine Strahoninec, 12 općine  Sveta Marija, 19 općine Sveti Juraj na Bregu, 9 općine Sveti Martin na Muri, 12 općine Vratišinec, 9 općine Šenkovec i 10 općine Štrigova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!