Povežite se s nama

Život i društvo

Na južnoj hemisferi gripa je počela ranije i prošla je bez komplikacija

Objavljeno:

- dana

PROGNOZE

Na području Međimurja od početka studenoga počelo je cijepljenje protiv gripe.

Kako su izvijestili iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, i ove je godine na razini Županije osigurano 9000 doza cjepiva te se oni kojima je cijepljenje preporučeno iz raznih razloga, ali i svi drugi koji se žele cijepiti, mogu obratiti svom obiteljskom liječniku ili Djelatnosti za epidemiologiju županijskog Zavoda. Voditeljica Epidemiologije Višnja Smilović kaže da je ove godine na razini županije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo preuzet isti broj doza kao lani te da je prošle godine protiv gripe cijepljena 7971 osoba.

S obzirom na to da su se u medijima već pojavili komentari liječnika koji kažu da bi ove godine gripa mogla biti gora od prošle godine jer se lani pojavio novi soj gripe, pitali smo je kakva su predviđanja i očekivanja u Međimurju.

Različit podtip

– Kao i dosadašnjih sezona, ne može se predvidjeti kakva će sezona gripe biti. Prema informacijama HZJZ-a, a prema izvješćima iz Australije i Novog Zelanda, na južnoj je hemisferi sezona gripe pri kraju. Počela je ranije nego prijašnjih godina i oboljelo je više osoba nego prijašnjih godina. Nije uočen veći postotak komplikacija među oboljelima u odnosu na prethodne godine. Prevladavao je podtip A H3N2, koji je antigeno ponešto različit od virusa sadržanog u cjepivu za ovogodišnju sezonu. Znači li to da će i kod nas na sjevernoj hemisferi u predstojećoj sezoni prevladavati spomenuti podtip, antigeno različit od onoga koji je u cjepivu, to ne možemo znati. Kao što uvijek i naglašavamo, gripa je jedna od najnepredvidljivijih bolesti – ističe epidemiologinja.

Na južnoj hemisferi sezona gripe je pri kraju, a oboljelo je više osoba nego lani

Na razini cijele zemlje HZJZ je osigurao 280.000 doza sezonskog cjepiva protiv gripe. U Zavodu ističu da je redovito sezonsko cijepljenje protiv gripe najučinkovitiji način zaštite od gripe. Time se smanjuje broj hospitalizacija zbog komplikacija gripe, a i manje je opterećenje u ambulantama obiteljske medicine. Cjepivo je ove godine nabavljeno od nizozemskog proizvođača Abbott Biologicals B.V., Olst, zaštićenog imena Influvac. Cjepivo sadrži sojeve virusa preporučene od strane Svjetske zdravstvene organizacije i Europske agencije za lijekove, a riječ je o sljedećim sojevima: A/Michigan/45/2015 (H1N1) pdm09, A/Hong Kong /4801/2014 (H3N2) i B/Brisbane/60/2008.

Rizične skupine

Sukladno naputku HZJZ-a, cjepivo je preporučeno osobama starijima od 65 godina, štićenicima domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (uključujući i djecu), pacijentima s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebno djeci s oštećenom plućnom funkcijom i s kongenitalnim manama, odraslima i djeci s kroničnim bolestima metabolizma, kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava te djeci i adolescentima na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu.

Cjepivo nabavljeno protiv gripe u Hrvatskoj sadrži virus koji je antigeno različit od podtipa gripe koji je prevladao na južnoj hemisferi, gdje je sezona gripe pri kraju, ali se ne zna koji će tip prevladati kod nas ove sezone

U slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, ali se zbog svog zdravstvenog stanja i mogućih kontraindikacija ne može cijepiti, umjesto njih se pod istim uvjetima trebaju cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti, osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i drugi. U rizične skupine spadaju i djelatnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, zdravstveni djelatnici i trudnice nakon prvog tromjesečja trudnoće koje imaju kronične bolesti. Kategorije za koje je cijepljenje protiv gripe besplatno su osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici (srčani, plućni, bubrežni, dijabetičari i transplantirani) i zdravstveni radnici.

Voditeljicu Epidemiologije upitali smo treba li i kod zdrave djece vrtićke dobi biti više na oprezu, s obzirom na to da se među njima vrlo brzo šire razne zaraze, te spadaju li i oni u rizičnu kategoriju za koju se preporučuje cijepljenje.

Cijepljenje je besplatno za starije osobe i kronične bolesnike

– Unatrag desetak godina postotak oboljele djece od gripe u dobi od 1 do 6 godina iznosi prosječno oko 9% ukupno oboljelih. Sukladno preporukama HZJZ-a, cijepljenje protiv gripe je preporučeno samo za djecu koja boluju od kroničnih bolesti, za onu djecu koja su na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu te za zdravu djecu koja su kućni kontakti osoba za koje je cijepljenje preporučljivo ali se te osobe zbog svoga zdravstvenog stanja ne mogu cijepiti – odgovorila je Smilović.

Izvor: RT
Foto:

Život i društvo

GDCK Varaždin u partnerstvu s HGSS-om počinje s provedbom novog projekta „Budimo spremni“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin počinje s provedbom projekta „Budimo spremni“ koji se financira iz Europskog socijalnog fonda (85%) i Državnog proračuna (15%) ukupne vrijednosti 438.190,67 kuna, a potpisan je s Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva.

Ugovor je ispred GDCK-a Varaždin potpisala ravnateljica Sandra Mintas.

Projekt će se provoditi u partnerstvu s Hrvatskom gorskom službom spašavanja – Stanicom Varaždin u trajanju od 18 mjeseci.

Opći cilj projekta „Budimo spremni“ je osigurati razvoj civilnoga društva na području Varaždina i varaždinskog prstena za društveno – ekonomski rast i demokratski razvoj.

– Cilj projekta planiramo postići putem aktivnosti projekta koje će djelovati na sljedeća područja: Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva (OCD-a) za djelovanje u kriznim i izvanrednim situacijama kroz razvoj i provedbu ciljanih edukacija, osposobljavanje volontera/građana za djelovanje u kriznim situacijama kroz uvođenje novih alata za menadžment kriznih volontera i organiziranje malih građanskih akcija u kojima organizacije civilnog društva mogu primijeniti stečeno znanje i alate – rekli su iz GDCK-a Varaždin.

Dodaju da je cilj djelovati na području grada Varaždina i varaždinskog prstena koji obuhvaća općine Beretinec, Cestica, Jalžabet, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Sračinec, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica.

U sklopu projekta provodit će se edukativne radionice kojima je cilj osnaživanje lokalnih OCD-a za djelovanje u kriznim i izvanrednim situacijama:

Radionice „Budimo spremni – Pripremimo se prije“

Tečaj „Budimo spremni – Naučimo prvu pomoć“

Radionica „Budimo spremni – Upoznajmo svoje područje“

Radionice „Budimo spremni – Volonteri u pomoć zajednici“

Također će se provesti dvije građanske akcije kao podrška službama civilne zaštite i to organiziranje humanitarne akcije i organiziranje volonterske akcije – simulacije ugroze na području provedbe projekta.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ponos Varaždinske županije: imamo čak 33 državna prvaka u osnovnim i srednjim školama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čak 33 državna prvaka u školskoj godini 2021./2022. dolaze iz Varaždinske županije.

Za učenike osnovnih i srednjih škola koji su ostvarili izuzetan uspjeh na državnim natjecanjima te njihove mentore, prijem je danas u atriju Županijske palače u Varaždinu priredio župan Anđelko Stričak sa zamjenicom Silvijom Zagorec, predsjednikom Županijske skupštine dr. sc. Josipom Križanićem te pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslavom Huđekom.

Župan Stričak čestitao je prvacima i njihovim mentorima te ujedno zahvalio svima koji rade u obrazovnom sustavu.  

– Unatoč brojnim izazovima, i ova škola godina odrađena je odlično. U obrazovnom sustavu ponovno smo napravili iskorak formiravši četiri centra izvrsnosti u strukovnom obrazovanju, proveli smo jedinstveni projekt građanskog odgoja, bili domaćin međunarodne konferencije za razvoj talenata. Tu ne stajemo, sustav jednakih šansi nastavljamo nadograđivati. Odluku o stipendiranju učenika i studenata ćemo dodatno unaprijediti, program produženog boravka nadograditi te prezentirati novi program pod nazivom „Školski DIZEL“. Iznimno veseli da sva ta ulaganja daju sjajne rezultate. Učenici iz Varaždinske županije su na državnim natjecanjima osvojili 73 medalje, među kojima su 33 državna prvaka. Svima čestitam! –  istaknuo je Stričak.

Čestitkama se pridružio i dr. sc. Križanić: “Zahvaljujem svima na izuzetno visoko dignutoj ljestvici izvrsnosti koju iz godine u godinu dižete sve više. Ovo što danas želimo s ponosom pokazati javnosti je vrh vrhova, „creme de la creme“. Svim mladima želim poručiti da ste vi naša sadašnjost i naša budućnost. Mi već sada računamo na vas, kao što ćemo na vas računati i u budućnosti.”

Pročelnik Huđek iznio je podatke s kojima se Varaždinska županija s pravom ponosi.

– Ove školske godine imamo 22 državna prvaka na natjecanjima u znanju i strukovnim disciplinama, tri na natjecanjima u glazbi i osam državnih prvaka na natjecanjima u sportu. Uz to su na državnim natjecanjima naši učenici osvojili 23 druga mjesta te 17 trećih. Ovi rezultati našeg obrazovnog sustava su takvi da možemo biti uzor drugima – naveo je dr. sc. Huđek.

Prvacima i njihovim mentorima uručeni su prigodni pokloni, a program je završio izvrsnim nastupom državnog prvaka Momčila Lakete, učenika Glazbene škole u Varaždinu, pobjednika 60. hrvatskog natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa u kategoriji harmonika.

DRŽAVNI PRVACI – POPIS 2022.

A. Natjecanja u znanju

1. Tomo Androlić, VII. OŠ Varaždin, 8. razred, Natjecanje mladih tehničara RH – modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina, mentor: Domin Jurišić

2. Petra Aračić, Gospodarska škola Varaždin, 4. razred, Državno natjecanje iz francuskoga jezika, mentorica: Kristina Kuščar

3. Blaž Hrastić, OŠ Vladimir Nazor Sveti Ilija, 8. razred, Natjecanje mladih tehničara RH – elektrotehnika, mentor: Tomislav Čavlek

4. Klara Klampfl, OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec, 7. razred, Natjecanje mladih tehničara RH – strojarske konstrukcije, mentorica: Anđelka Barlek

5. Matej Kovačević, OŠ Tužno, 5. razred, Državno natjecanje iz informatike – primjena algoritama, mentorica: Gordana Sokol

6. Amalija Rafaj Škriljevečki, Prva gimnazija Varaždin, 4. razred, Državno natjecanje iz astronomije, mentor: Denis Barčot

7. Marin Rođak, VI. OŠ Varaždin, 6. razred, Natjecanje mladih tehničara RH – robotika, mentori: Marko Martinec; Ivica Kolarić

8. Lana Šćukanec, I. OŠ Varaždin, 8. razred, Državno natjecanje iz informatike – osnove informatike, mentorica: Tamara Ređep

B. Strukovna natjecanja  

9. Filip Belani, Srednja strukovna škola, 3. razred, Državno natjecanje učenika strukovnih škola „WorldSkills Croatia 2022.“ – pekarstvo, mentorica: Ivana Jurkin

10. David Golubić, Srednja strukovna škola, 3. razred, Državno natjecanje učenika strukovnih škola „WorldSkills Croatia 2022.“ – stolarstvo, mentor: Goran Panić

11. Velimir Hiržin, Srednja strukovna škola, 2. razred, Državno natjecanje učenika strukovnih škola „WorldSkills Croatia 2022.“ – šumarstvo, prerada i obrada drva, mentorica: Žaklina Vitez

12. Nikolina Hižak, Gospodarska škola, 4. razred, Državno natjecanje učenika strukovnih škola „WorldSkills Croatia 2022.“ – tajničko poslovanje, mentorica: Iva Vukotić

13. Veronika Hrman, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola, 4. razred, Državno natjecanje učenika strukovnih škola „WorldSkills Croatia 2022.“ – ekolaboratorij, mentorica: Tamara Tkalec Car

14. Bruno Kanjir, Srednja strukovna škola, 4. razred, Državno natjecanje učenika strukovnih škola „WorldSkills Croatia 2022.“ – šumarstvo, prerada i obrada drva, mentorica: Žaklina Vitez

15. Matija Kos, Elektrostrojarska škola, 3. razred, Državno natjecanje učenika strukovnih škola „WorldSkills Croatia 2022.“ – elektrotehnika i računalstvo, mentor: Miljenko Tomašek

16. Simon Kušter, Elektrostrojarska škola, 3. razred, Državno natjecanje učenika strukovnih škola „WorldSkills Croatia 2022.“ –  elektrotehnika i računalstvo, mentor: Miljenko Tomašek

17. Fran Liber, Strojarska i prometna škola, 3. razred, Državno natjecanje učenika strukovnih škola „WorldSkills Croatia 2022.“ – kućne instalacije, mentor: Dubravko Kern

18. Petra Magdalenić, Elektrostrojarska škola, 4. razred, Državno natjecanje učenika strukovnih škola „WorldSkills Croatia 2022.“ – grafičke tehnologije i audiovizualne tehnologije, mentorica: Viktorija Žunec

19. Iva Mlinarec, Elektrostrojarska škola, 4. razred, Državno natjecanje učenika strukovnih škola „WorldSkills Croatia 2022.“ – grafičke tehnologije i audiovizualne tehnologije, mentorica: Viktorija Žunec

20. Lorena Sreček, Elektrostrojarska škola, 4. razred, Državno natjecanje učenika strukovnih škola „WorldSkills Croatia 2022.“ – grafičke tehnologije i audiovizualne tehnologije, mentorica: Viktorija Žunec

21. Ivan Toma, Strojarska i prometna škola, 3. razred, Državno natjecanje učenika strukovnih škola „WorldSkills Croatia 2022.“ – kućne instalacije, mentor: Dubravko Kern

22. Leona Vajdić, Srednja škola “Arboretum Opeka” Vinica, 3. razred, Državno natjecanje učenika strukovnih škola „WorldSkills Croatia 2022.“ – cvjećarstvo, mentorica: Ana Ernoić Milošević


C. Natjecanja u glazbi

23. Pjevački zbor mlađeg uzrasta “Uršuline zvjezdice” Katoličke OŠ Svete Uršule, 65. glazbene svečanosti hrvatske mladeži, mentor: Višeslav Jaklin

24. Pjevački zbor starijeg uzrasta “Uršuline zvjezdice” Katoličke OŠ Svete Uršule, 65. glazbene svečanosti hrvatske mladeži, mentor: Višeslav Jaklin

25. Momčilo Laketa, Glazbena škola u Varaždinu, 3. razred, 60. hrvatsko natjecanje učenika  studenata glazbe i plesa – harmonika, mentorica: Karmen Antunović


D. Natjecanja u sportu

26. Brunela Hrženjak, OŠ Vinica, ITR državno prvenstvo ŠSD-a učenika s intelektualnim teškoćama -plivanje, mentor: Branimir Štimec

27. Nikola Kosec, COO Tomislav Špoljar Varaždin, ITR državno prvenstvo ŠSD-a učenika s intelektualnim teškoćama – plivanje – slobodan stil i leđno, mentorica: Kristina Kralj

28. Leona Pičija, COO Tomislav Špoljar Varaždin, ITR državno prvenstvo ŠSD-a učenika s intelektualnim teškoćama -bacanje kugle, mentorica: Kristina Kralj

29. Mirna Roginek, COO Tomislav Špoljar Varaždin, ITR državno prvenstvo ŠSD-a učenika s intelektualnim teškoćama plivanje – prsni stil. mentorica: Kristina Kralj

30. Predrag Sabati, COO Tomislav Špoljar Varaždin, ITR državno prvenstvo ŠSD-a učenika s intelektualnim teškoćama – bacanje kugle, mentorica: Kristina Kralj

31. ŠSD Šemovec – OŠ Šemovec, Državno prvenstvo ŠSD-a, stolni tenis – dječaci, mentor: Damir Popović       

32. ŠSD Druga gimnazija Varaždin, Državno prvenstvo ŠSD-a, stolni tenis – djevojke, mentor: Dario Kos

33. ŠSD IKS – OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec, Državno prvenstvo ŠSD-a, odbojka – 5. i 6. razred – djevojčice, mentor: Kruno Poje

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje