Povežite se s nama

Život i društvo

Na južnoj hemisferi gripa je počela ranije i prošla je bez komplikacija

Objavljeno:

- dana

PROGNOZE

Na području Međimurja od početka studenoga počelo je cijepljenje protiv gripe.

Kako su izvijestili iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, i ove je godine na razini Županije osigurano 9000 doza cjepiva te se oni kojima je cijepljenje preporučeno iz raznih razloga, ali i svi drugi koji se žele cijepiti, mogu obratiti svom obiteljskom liječniku ili Djelatnosti za epidemiologiju županijskog Zavoda. Voditeljica Epidemiologije Višnja Smilović kaže da je ove godine na razini županije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo preuzet isti broj doza kao lani te da je prošle godine protiv gripe cijepljena 7971 osoba.

S obzirom na to da su se u medijima već pojavili komentari liječnika koji kažu da bi ove godine gripa mogla biti gora od prošle godine jer se lani pojavio novi soj gripe, pitali smo je kakva su predviđanja i očekivanja u Međimurju.

Različit podtip

– Kao i dosadašnjih sezona, ne može se predvidjeti kakva će sezona gripe biti. Prema informacijama HZJZ-a, a prema izvješćima iz Australije i Novog Zelanda, na južnoj je hemisferi sezona gripe pri kraju. Počela je ranije nego prijašnjih godina i oboljelo je više osoba nego prijašnjih godina. Nije uočen veći postotak komplikacija među oboljelima u odnosu na prethodne godine. Prevladavao je podtip A H3N2, koji je antigeno ponešto različit od virusa sadržanog u cjepivu za ovogodišnju sezonu. Znači li to da će i kod nas na sjevernoj hemisferi u predstojećoj sezoni prevladavati spomenuti podtip, antigeno različit od onoga koji je u cjepivu, to ne možemo znati. Kao što uvijek i naglašavamo, gripa je jedna od najnepredvidljivijih bolesti – ističe epidemiologinja.

Na južnoj hemisferi sezona gripe je pri kraju, a oboljelo je više osoba nego lani

Na razini cijele zemlje HZJZ je osigurao 280.000 doza sezonskog cjepiva protiv gripe. U Zavodu ističu da je redovito sezonsko cijepljenje protiv gripe najučinkovitiji način zaštite od gripe. Time se smanjuje broj hospitalizacija zbog komplikacija gripe, a i manje je opterećenje u ambulantama obiteljske medicine. Cjepivo je ove godine nabavljeno od nizozemskog proizvođača Abbott Biologicals B.V., Olst, zaštićenog imena Influvac. Cjepivo sadrži sojeve virusa preporučene od strane Svjetske zdravstvene organizacije i Europske agencije za lijekove, a riječ je o sljedećim sojevima: A/Michigan/45/2015 (H1N1) pdm09, A/Hong Kong /4801/2014 (H3N2) i B/Brisbane/60/2008.

Rizične skupine

Sukladno naputku HZJZ-a, cjepivo je preporučeno osobama starijima od 65 godina, štićenicima domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (uključujući i djecu), pacijentima s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebno djeci s oštećenom plućnom funkcijom i s kongenitalnim manama, odraslima i djeci s kroničnim bolestima metabolizma, kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava te djeci i adolescentima na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu.

Cjepivo nabavljeno protiv gripe u Hrvatskoj sadrži virus koji je antigeno različit od podtipa gripe koji je prevladao na južnoj hemisferi, gdje je sezona gripe pri kraju, ali se ne zna koji će tip prevladati kod nas ove sezone

U slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, ali se zbog svog zdravstvenog stanja i mogućih kontraindikacija ne može cijepiti, umjesto njih se pod istim uvjetima trebaju cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti, osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i drugi. U rizične skupine spadaju i djelatnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, zdravstveni djelatnici i trudnice nakon prvog tromjesečja trudnoće koje imaju kronične bolesti. Kategorije za koje je cijepljenje protiv gripe besplatno su osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici (srčani, plućni, bubrežni, dijabetičari i transplantirani) i zdravstveni radnici.

Voditeljicu Epidemiologije upitali smo treba li i kod zdrave djece vrtićke dobi biti više na oprezu, s obzirom na to da se među njima vrlo brzo šire razne zaraze, te spadaju li i oni u rizičnu kategoriju za koju se preporučuje cijepljenje.

Cijepljenje je besplatno za starije osobe i kronične bolesnike

– Unatrag desetak godina postotak oboljele djece od gripe u dobi od 1 do 6 godina iznosi prosječno oko 9% ukupno oboljelih. Sukladno preporukama HZJZ-a, cijepljenje protiv gripe je preporučeno samo za djecu koja boluju od kroničnih bolesti, za onu djecu koja su na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu te za zdravu djecu koja su kućni kontakti osoba za koje je cijepljenje preporučljivo ali se te osobe zbog svoga zdravstvenog stanja ne mogu cijepiti – odgovorila je Smilović.

Izvor: RT
Foto:

Život i društvo

MK Sjeverozapad poziva na subotnji blagoslov motora i moto susret

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

MK Sjeverozapad organizira svoj 18. moto susret i blagoslov motora.

Motoristički susret je na rasporedu u subotu, 27. travnja, a početak je u 13 sati. Blagoslov motora je u 15 sati kod crkve u Petrijancu.

Druženje će se održati na prostoru LD Fazan, u Optujskoj ulici u Varaždinu.

– I ove godine planiramo kao i prethodnih…. blagoslov motora nakon kojeg slijedi moto susret. Besplatan grah i live rock. Prihod ide u humanitarne svrhe. Organiziran je kamp za šatore i grijani prostor za spavanje – poručili su iz MK Sjeverozapad.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kinološko društvo Varaždin poziva da u subotu posjetite specijalne izložbe za pasmine buldog, rodezijski ridžbek i dalmatiner

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija/Pixabay

Hrvatski kinološki savez organizator je World Dog Show Zagreb 2024., svjetske izložbe pasa svih pasmina pasa od 25. do 28. travnja na kojem je prijavljeno preko 15.500 pasa.

U sklopu WDS-a, Kinološko društvo Varaždin dobilo je tu čast da bude domaćin tri specijalne izložbe i to za pasmine buldog, rodezijski ridžbek i dalmatiner, koja se održava u subotu, 27. travnja na poligonu KD Varaždin (Trg Pavla Štoosa 39a) s početkom u 10 sati.

– Pozivamo sve ljubitelje pasa da posjete ove izložbe na terenu Društva. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan. Parking se naplaćuje 3 eura – rekli su iz Kinološkog društva Varaždin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje