Povežite se s nama

Život i društvo

Na južnoj hemisferi gripa je počela ranije i prošla je bez komplikacija

Objavljeno:

- dana

PROGNOZE

Na području Međimurja od početka studenoga počelo je cijepljenje protiv gripe.

Kako su izvijestili iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, i ove je godine na razini Županije osigurano 9000 doza cjepiva te se oni kojima je cijepljenje preporučeno iz raznih razloga, ali i svi drugi koji se žele cijepiti, mogu obratiti svom obiteljskom liječniku ili Djelatnosti za epidemiologiju županijskog Zavoda. Voditeljica Epidemiologije Višnja Smilović kaže da je ove godine na razini županije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo preuzet isti broj doza kao lani te da je prošle godine protiv gripe cijepljena 7971 osoba.

S obzirom na to da su se u medijima već pojavili komentari liječnika koji kažu da bi ove godine gripa mogla biti gora od prošle godine jer se lani pojavio novi soj gripe, pitali smo je kakva su predviđanja i očekivanja u Međimurju.

Različit podtip

– Kao i dosadašnjih sezona, ne može se predvidjeti kakva će sezona gripe biti. Prema informacijama HZJZ-a, a prema izvješćima iz Australije i Novog Zelanda, na južnoj je hemisferi sezona gripe pri kraju. Počela je ranije nego prijašnjih godina i oboljelo je više osoba nego prijašnjih godina. Nije uočen veći postotak komplikacija među oboljelima u odnosu na prethodne godine. Prevladavao je podtip A H3N2, koji je antigeno ponešto različit od virusa sadržanog u cjepivu za ovogodišnju sezonu. Znači li to da će i kod nas na sjevernoj hemisferi u predstojećoj sezoni prevladavati spomenuti podtip, antigeno različit od onoga koji je u cjepivu, to ne možemo znati. Kao što uvijek i naglašavamo, gripa je jedna od najnepredvidljivijih bolesti – ističe epidemiologinja.

Na južnoj hemisferi sezona gripe je pri kraju, a oboljelo je više osoba nego lani

Na razini cijele zemlje HZJZ je osigurao 280.000 doza sezonskog cjepiva protiv gripe. U Zavodu ističu da je redovito sezonsko cijepljenje protiv gripe najučinkovitiji način zaštite od gripe. Time se smanjuje broj hospitalizacija zbog komplikacija gripe, a i manje je opterećenje u ambulantama obiteljske medicine. Cjepivo je ove godine nabavljeno od nizozemskog proizvođača Abbott Biologicals B.V., Olst, zaštićenog imena Influvac. Cjepivo sadrži sojeve virusa preporučene od strane Svjetske zdravstvene organizacije i Europske agencije za lijekove, a riječ je o sljedećim sojevima: A/Michigan/45/2015 (H1N1) pdm09, A/Hong Kong /4801/2014 (H3N2) i B/Brisbane/60/2008.

Rizične skupine

Sukladno naputku HZJZ-a, cjepivo je preporučeno osobama starijima od 65 godina, štićenicima domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (uključujući i djecu), pacijentima s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebno djeci s oštećenom plućnom funkcijom i s kongenitalnim manama, odraslima i djeci s kroničnim bolestima metabolizma, kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava te djeci i adolescentima na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu.

Cjepivo nabavljeno protiv gripe u Hrvatskoj sadrži virus koji je antigeno različit od podtipa gripe koji je prevladao na južnoj hemisferi, gdje je sezona gripe pri kraju, ali se ne zna koji će tip prevladati kod nas ove sezone

U slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, ali se zbog svog zdravstvenog stanja i mogućih kontraindikacija ne može cijepiti, umjesto njih se pod istim uvjetima trebaju cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti, osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i drugi. U rizične skupine spadaju i djelatnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, zdravstveni djelatnici i trudnice nakon prvog tromjesečja trudnoće koje imaju kronične bolesti. Kategorije za koje je cijepljenje protiv gripe besplatno su osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici (srčani, plućni, bubrežni, dijabetičari i transplantirani) i zdravstveni radnici.

Voditeljicu Epidemiologije upitali smo treba li i kod zdrave djece vrtićke dobi biti više na oprezu, s obzirom na to da se među njima vrlo brzo šire razne zaraze, te spadaju li i oni u rizičnu kategoriju za koju se preporučuje cijepljenje.

Cijepljenje je besplatno za starije osobe i kronične bolesnike

– Unatrag desetak godina postotak oboljele djece od gripe u dobi od 1 do 6 godina iznosi prosječno oko 9% ukupno oboljelih. Sukladno preporukama HZJZ-a, cijepljenje protiv gripe je preporučeno samo za djecu koja boluju od kroničnih bolesti, za onu djecu koja su na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu te za zdravu djecu koja su kućni kontakti osoba za koje je cijepljenje preporučljivo ali se te osobe zbog svoga zdravstvenog stanja ne mogu cijepiti – odgovorila je Smilović.

Izvor: RT
Foto:

Život i društvo

FOTO Proizvođačima poziv na izložbu: prijave otvorene do 15. ožujka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

U partnerstvu s drugim županijama i partnerima iz zemalja Alpe-Jadran, u ovogodišnjem planu Varaždinske županije je organizacija 3. Međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran i 10. Izložba bučinog ulja Hrvatske, koje zbog epidemioloških uvjeta lani nisu održane.

– Ove će godine biti dovoljno sreće, nadam se, da se izložbe održe u fizičkom obliku. Po potrebi, i virtualno – naglasio je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutin Vincek na konferenciji za medije održanoj u petak, 26. veljače.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić podsjetio je da su izložbe najprije počele u organizaciji triju županija: Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske, a nakon njegova preuzimanja predsjedništva u drugome mandatu najstarije europske organizacije Alpe-Jadran, otvorena je mogućnost za novom dimenzijom, najprije hrvatskom, a potom i međunarodnom.

– Pozvani su svi proizvođači, njih 11-ero iz kontinentalnih županija. Dragocjena je činjenica da su sve županije prihvatile koncept po kojemu one sufinanciraju izlaganje svojih proizvođača – otkrio je Čačić. Nadalje je župan naglasio vrijednost Varaždinskog bučinog ulja, ističući da je neupitna.

– Kada je riječ o premium 100 % bučinom ulju iz Varaždinske županije, o tome više danas ne treba posebno govoriti. U svjetskim je razmjerima riječ o najuspješnijem bučinom ulju. Imamo medalje i sa svjetske izložbe u Briselu, iz Pariza, austrijskog Sankt Andräea i očekujemo da će tako biti i dalje. Javni poziv objavljen je danas, ali i prije toga je već obavljena komunikacija s austrijskim pokrajinama i svim županijama u Hrvatskoj i šire. Ne samo prema poljoprivrednim komorama Austrije, Slovenije, Mađarske, nego i prema drugim institucijama, komorama, ali i posebnim proizvođačima bučinog ulja. Svjedoci smo rasta izložbe, kada smo 2018. godine iz četiri zemalja imali 136 uzoraka, potom 2019. godine 184 uzoraka. Nadamo se da će, usprkos činjenici da još do kraja nemamo jasnu sliku o koroni, izložba biti u fizičkom obliku. Prikupljanje uzoraka je do 26. ožujka, potom slijedi kemijska analiza, senzorska istraživanja, izrada ispitnih istraživanja, dostava i sama izložba, koja će biti održana 22. svibnja – izjavio je Radimir Čačić, dodavši da će šampion ponovo biti nagrađen sa 2.000 eura.

Prijave svih potencijalnih izlagača otvorene su do 15. ožujka. Svaki proizvođač treba dostaviti tri uzoraka, tri boce od 0.25 mililitara, koji će poslužiti u svrhu senzorne i kemijske analize, kao i marketinga i promocije. Senzorsku analizu provodi panel od 12 ispitivača, domaćih i međunarodnih stručnjaka.

Nastavite čitati

Život i društvo

Još 350.000 kuna za ekološki prihvatljivu rasvjetu u Novom Marofu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof nastavlja s modernizacijom sustava javne rasvjete koristeći raspoloživa sredstva iz vanjskih izvora.

Tako je posljednja informacija da je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odobrilo Gradu Novom Marofu 350.000 kuna za tu namjenu.

Naime, Ministarstvo nastavlja s provođenjem Programa podrške regionalnom razvoju koji ima za cilj jačanje konkurentnosti i ostvarenje vlastitih razvojnih potencijala te brži gospodarski oporavak ruralnih područja, što je preduvjet za sprečavanje iseljavanja stanovništva, smanjenje negativnog demografskog trenda i održivi razvoj. Ovoga je tjedna ministrica Nataša Tramišak potpisala odluku kojom se odobrava financiranje 44 najbolje vrednovana projekta, za koje će u 2021. godini biti ukupno dodijeljeno 14 milijuna kuna.

Jedan od projekata je i onaj novomarofski te će s 350.000 kuna Ministarstvo financirati zamjenu postojeće rasvjete ekološki prihvatljivom rasvjetom i to u Varaždinskoj i Zagrebačkoj ulici te na raskrižju DC24 u Zagrebačkoj ulici u Novom Marofu.

Gradonačelnik Siniša Jenkač ističe da se intenzivno radi na postavljanju LED štedne rasvjete.

– Modernizaciju sustava javne rasvjete u centru provodimo u fazama. Postavljaju se novi kandelabri sa štednom rasvjetom i na taj način uređujemo centar grada u kojem više neće biti drvenih i betonskih stupova. Mislim da građani mogu biti zadovoljni dosad obavljenim poslom, a na toj razini bit ćemo i u nastavku, uz osiguravanje sredstava preko natječaja ministarstava – najavio je Jenkač.

Nastavite čitati