Povežite se s nama

Međimurje

Na kontinentu Međimurje drugo po broju ostvarenih noćenja tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, a rekorder je Zagreb

Objavljeno:

- dana

Odlične rezultate i turističke trendove iz prošle godine potvrđuje i turistički promet ostvaren tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana.

Naime, u navedenom je razdoblju, odnosno od 23. prosinca 2022. do 8. siječnja 2023. u Hrvatskoj ostvareno više od 214.000 dolazaka i 594.000 noćenja što u odnosu na blagdane 2021./2022. predstavlja rast od 28 % u dolascima i 19 % u noćenjima, objavila je Hrvatska turistička zajednica. 

– Ovim smo rezultatom vrlo uspješno zaključili prethodnu godinu te u pozitivnom tonu i ozračju ušli u 2023. godinu. Da je tome tako potvrđuje i više od 260.000 noćenja ostvarenih u dosadašnjem dijelu siječnja što u odnosu na siječanj lani predstavlja rast od devet posto. S ciljem zadržavanja ovih pozitivnih trendova pripremamo niz promotivnih aktivnosti, kampanja, prezentacija, ali i sajamskih nastupa. Tako ćemo, uz informativne aktivnosti i kampanje povezane s uvođenjem eura i ulaskom naše zemlje u Schengen, Hrvatsku u siječnju predstaviti na sajmovima u Madridu, New Yorku, Stuttgartu, Düsseldorfu i Utrechtu – izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, pohvalivši kvalitetnu i bogatu turističku ponudu brojnih destinacija koje su za vrijeme blagdana i praznika u Hrvatsku privukle brojne inozemne goste. 
 
Dodajmo kako je tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana najviše noćenja ostvareno u Istri (133.000), na Kvarneru (123.000) te u Zagrebu (97.000). U Splitsko-dalmatinskoj županiji je ostvareno oko 60.000 noćenja, u Dubrovačko-neretvanskoj više od 40.000, u Zadarskoj više od 32.000 noćenja, dok je u Šibensko-kninskoj županiji ostvareno više od 17.000 noćenja.

Na kontinentu je najviše noćenja ostvareno u Krapinsko-zagorskoj županiji koja bilježi više od 19.000 noćenja, a zatim slijedi Međimurska s oko 12.000 te Karlovačka županija s oko 10.000 noćenja. Turistička zajednica ne spominje podatke za Varaždin ni Varaždinsku županiju.

– U 2023. godinu smo ušli s boljim rezultatima nego početkom 2019. godine. U ovom trenutku bilježimo 32 % više noćenja, što uključuje i porast od 10 % u kontinentalnom dijelu i to je odličan pokazatelj nastavka rasta potražnje za Hrvatskom te našeg daljnjeg pozicioniranja kao cjelogodišnje destinacije s diversificiranom ponudom visoke vrijednosti. Hrvatska je prema posljednjem istraživanju Europske putničke komisije jedna od najtraženijih destinacija za putovanja u ovom dijelu godine, a taj status želimo zadržati. U našim razvojnim i promotivnim aktivnostima stavljamo naglasak na ponude dostupne tijekom cijele godine te činjenici kako je Hrvatska ulaskom u šengenski prostor i eurozonu još bliža i sigurnija destinacija – poručila je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta. 
 
Gledano prema destinacijama, u razdoblju božićnih i novogodišnjih blagdana najviše noćenja bilježi Zagreb sa spomenutih 97.000 noćenja, Opatija s preko 42.000 te Split s gotovo 36.000 noćenja. Zatim slijedi Dubrovnik s gotovo 35.000 noćenja, Rovinj s preko 31.000 i Poreč u kojem je ostvareno gotovo 28.000 noćenja. U Zadru je ostvareno više od 24.000 noćenja, Malom Lošinju više od 19.000, Rijeci gotovo 14.000, dok je u Medulinu ostvareno više od 11.000 noćenja. 
 
Uz domaće goste koji su u navedenom razdoblju ostvarili najviše noćenja, više od 190.000, od stranih turista su najviše noćenja ostvarili Austrijanci, više od 77.000, dok su Slovenci ostvarili oko 62.000, Nijemci više od 55.000 te Talijani više od 37.000 noćenja.

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Međimurje

Izložbom slika Gordane Špoljar Andrašić obilježeno 10 godina rada Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

U nedjelju, 19. ožujka, u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga otvorena je izložba slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Datum otvorenja izložbe nije odabran bez razloga.

Naime, to je jedan u nizu događaja kojima se obilježava 10 godina postojanja Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Preloški Muzej osnovan je 19. ožujka 2013. godine temeljem donacije prof. dr. sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav Muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva.

Temeljem tematskih izložbi, putem donacija i otkupa, tijekom godina su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Izložbu Gordane Špoljar Andrašić otvorio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, sve je pozdravila ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak, a o autorici i izložbi govorila je autorica predgovora Božica Jelušić.

Odnos prirode i čovjeka

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice koja je dosad priredila više od 60 samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji je prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom.

Božica Jelušić slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić „Arbor vitae“ bila je obogaćena i glazbenim programom u kojem je sudjelovala operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira na kojem je svirao Samuel Horvatek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje