Povežite se s nama

Crna kronika

Na kvaki dvorišnih vrata pronašla sklupčanu riđovku

Objavljeno:

- dana

SPAZILA JU JE NA VRIJEME

Jasna Galić iz Ivanca neugodno se iznenadila kada je otvarajući vrata na dvorištu oko kvake ugledala omotanu riđovku. U prvi mah je pomislila da je netko omotao gumenu cijev, ali sreća u nesreći bila je to što je riđovka isplazila jezik, tako da je Jasna ipak nije dotaknula i riskirala ugriz.

Po otrovnu riđovku dugu oko 60 centimetara došao je veterinar Nenad Slukić.

Sreća je što je na vrijeme shvatila da je riječ o zmiji, s obzirom na to da je gotovo iste boje kao i željezo

– Sreća je što je na vrijeme shvatila da je riječ o zmiji, s obzirom na to da je gotovo iste boje kao i željezo. Po toplom vremenu riđovka bi najvjerojatnije pobjegla, ali kad je hladno kao danas, one su trome i u obrambenom položaju – objasnio je veterinar Bosak.

On je i skinuo zmiju s ograde, stavio ju je u plastični kontejner te ju nakon tog pustio natrag u prirodu gdje nema obiteljskih kuća u blizini.

Otrov riđovke toksičniji i od poskokovog

Riđovke su najrasprostranjenije zmije u Europi. Otrov riđovke je hemotoksičan što znači da se tkivo raspada te djeluje na krvni sustav, a pojedini ga znanstvenici smatraju toksičnijim i od poskokovog. Međutim, ljudi vrlo rijetko umiru nakon ugriza riđovke, jer ona uštrcava vrlo malu količinu otrova.

 

Izvor:
Foto: pbase.com

Crna kronika

Opasnim pretjecanjem izazvao prometnu nesreću pa zbrisao

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U četvrtak, 2. prosinca, oko 13.25 na cesti između Štrukovca i Žiškovca došlo je do prometne nesreće u kojoj je nepoznati vozač osobnog automobila u desnom zavoju započeo pretjecanje osobnog automobila koji se kretao ispred njega, bez da se uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu, javlja PU međimurska.

Zbog toga je doveo u neposrednu opasnost 25-godišnjakinju koja je upravljala osobnim automobilom čakovečkih registarskih oznaka iz suprotnog smjera. Kako bi izbjegla direktan sudar s automobilom koji je obavljao pretjecanje, skrenula je udesno i vozilom sišla izvan kolnika, gdje je udarila u cestovni jarak te se ponovo vozilom vratila na kolnik.

Ozlijeđena je vozilom hitne pomoći prevezena u Županijsku bolnicu Čakovec gdje je liječničkim pregledom utvrđeno da je lakše ozlijeđena. Policija traga za nepoznatim počiniteljem koji je nakon prometne nesreće napustio mjesto događaja.

Kriminalistička istraživanja se nastavljaju radi utvrđivanja svih okolnosti prometne nesreće.

Nastavite čitati

Crna kronika

Muškarac ženi uplatio donacije za liječenje u zamjenu za mobitel pa shvatio da je prevaren

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske postaje Prelog zaprimili su kaznenu prijavu 40-godišnjaka, kojom prijavljuje kazneno djelo Prijevara.

Naime, oštećeni navodi da je prije dva mjeseca putem društvene mreže upoznao žensku osobu koja je lažno prikazivala da je lošeg zdravstvenog stanja, radi čega je prikupljala donacije za svoje liječenje.

Kako bi financijski pomogao ženskoj osobi, oštećeni joj je u dva navrata uplatio nekoliko tisuća kuna u zamjenu za mobilni telefon.

Kako do današnjeg dana nije primio mobilni telefon, a nepoznata osoba je prekinula komunikaciju s oštećenim, shvatio je da je prevaren te je odlučio događaj prijaviti policiji.

Protiv nepoznatog počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Policija traga za nepoznatim počiniteljem te još jednom upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi postali žrtve kaznenih djela.

– Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, osobito kod internetske prodaje, a ako smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192. Mjere samozaštite ključne u prevenciji ovakvih i sličnih kaznenih djela koja se pojavljuju na Internetu – ističu iz PU međimurske te navode situacije koje bi svakome morale biti sumnjive:

– obećanja o brzoj zaradi novca bez posla,

– poruke u kojima se nudi laka zarada,

– molbe za manjim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći,

– traženje osobnih podataka (preslika ili fotografija osobne iskaznice, bankovne kartice, PIN ili CVV broj),

– molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis gdje su uglavnom kreirane lažne stranice za plaćanje – primjer tipičnog phishing e-maila,

– nepersonalizirane poruke i poruke s očiglednim pravopisnim i gramatičkim greškama,

– poruke koje pozivaju na hitno poduzimanje neke radnje

– Budite oprezni, a ako ste ipak postali žrtvom internetske prijevare, o tome odmah obavijestite policiju na broj 192 – poručuje policija.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje