Povežite se s nama

Međimurje

Na Mađerkinom bregu predstavljena prestižna nagrada Green Destinations

Objavljeno:

- dana

Na Mađerkinom bregu je u četvrtak, 16. ožujka, predstavljeno novo postignuće naše županije – prestižna nagrada Green Destinations koja je Međimurskoj županiji dodijeljena na nedavno održanom najvećem sajmu turizma u Berlinu.

Međimurje je prva regija u Hrvatskoj i četvrta u svijetu koja je pristupila certificiranju te ispunila uvjete za dobivanje renomirane nagrade za održivi turizam. Tako je s najljepšeg vidikovca, smještenog u općini Štrigova, u Robadju, poslana vijest o velikom dosegu naše Županije i njezine Turističke zajednice.

– Na ovom zelenom brežuljku okupili su se svi dionici jednog vrlo zahtjevnog procesa koji je okrunjen uspjehom zbog kojeg smo ponosni – osvajanja srebrne oznake Green Destinations, prestižne nagrade za održivi turizam. Uspjeh nije došao preko noći niti je rezultat rada jednog čovjeka, već je riječ o dobro planiranoj i provedenoj strategiji – rekao je međimurski župan Matija Posavec, naglasivši da ova nagrada govori o promišljenom putu prema očuvanju vrijednosti i načinu prezentacije vlastitoga blaga bilo da je riječ o prirodnim resursima, kulturno-povijesnom blagu, našoj enološkoj i gastronomskoj ponudi…

– Sve nagrade koje smo zadnjih godina osvajali samo u području turizma svim našim nastojanjima da budemo još uspješniji i bolji daju smisao. Drago mi je što su sve naše agencije i ustanove usmjerene prema projektima koji garantiraju da ćemo novim generacijama ostaviti viši standard i više vrijednosti. Zato zahvaljujem svakom našem stanovniku koji je pridonio ovom uspjehu uređenjem svog falačeca vlastite okućnice te čuvanjem naših vrijednosti – zaključio je župan.

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula naglasio je da su destinacije s oznakom Green Destinations najcjenjenije u svijetu turizma i da ova prestižna nagrada time Međimurju otvara neslućene mogućnosti.

– U zahtjevnom procesu certificiranja bilo je mnogo sudionika i svi su zaslužni za ovaj uspjeh. Ova nagrada pripada svim ljudima našega kraja i predstavlja našu kvalitetu života – dodao je Rudi Grula.

U našoj strategiji smo zapisali da smo destinacija u pokretu koja nudi suživot s prirodom na najljepši mogući način te ustrajemo na ‘zelenoj tranziciji’, odnosno projektima koji podrazumijevaju čuvanje naše bioraznolikosti – istaknula je uime sudionika uključenih u dobivanje certifikata zamjenica direktorice REDEA-e Ana Kralj.

– Prirodu koju smo zatekli moramo ostaviti i naraštajima koji dolaze i to je zadatak svih nas. Zato je važan održivi razvoj u općem smislu pa tako i u turizmu – rekla je Nuša Korotaj, generalna direktorica Termi Sveti Martin, koji su najveći generator turističkih noćenja te stoga i nose jako veliku odgovornost po pitanju razvoja turizma i utjecaja na okoliš. 

Učenici osnovne škole Štrigova Emily Novak, Azra Žibek, Petar Petek i Marko Grbavec te članovi Zrinske garde Čakovec uljepšali su program predstavljanja nagrade, dok su pripadnici HGSS-a Stanice Čakovec na atraktivan način spuštanjem s vidikovca razvili zastavu Green Destinations.

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio 10 poticaja za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom siječnja ove godine Grad Mursko Središće je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina.

Pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 11 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak 31. ožujka u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je: “Cilj i želja je napraviti nešto korisno za mlade obitelji za koje želimo da u gradu ostanu i da se doseljavaju u naš grad, a da stare ruševne kuće koje narušavaju vizuru i izgled da se uklone ili obnove.“

Tako je ukupno dodjeljeno 10 poticaja i to u iznosu od 9954,20 eura za obnovu nekretnina i 6636,15 eura za rušenje to jest sveukupno 16.590,35 eura. Jedan poticaj za rušenje nekretnine u iznosu od 1990,84 eura uvjetovan je promjenom prebivališta.

Nastavite čitati

Međimurje

Kros za vrtićarce te učenike u Perivoju Zrinskih okupio stotine trkača

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Jedna od najmasovnijih sportskih aktivnosti u Međimurju svakako je kros za vrtićarce te učenike osnovnih i srednjih škola koji se održava dva puta godišnje u Čakovcu, u organizaciji Atletskog kluba Međimurje.

U subotu, 1. travnja, je održano novo izdanje proljetnog krosa koji je okupio velik broj mališana i učenika, a trčalo se na poznatoj lokaciji u jezeru podno zidina Starog grada te Perivojem Zrinski.

Snage su odmjerili brojni osnovnoškolci, svaki razred zasebno te dječji vrtići s područja Međimurja, u dvije kategorije- posebno predškolci i posebno mlađi.

Najuspješnijima u pojedinačnim uzrasnim kategorijama podijeljene su medalje, kao i pehari školama najboljih trkačica i trkača.

Proljetni i jesenski krosevi za učenike osnovnih i srednjih škola Međimurja te polaznike vrtića održavaju se u čakovečkom parku od 2005. godine, a kontinuitet je prekinut samo tijekom pandemije.

Međimurska županija u duhu Europske regije sporta, odnosno regije koja sustavno pomaže te podržava sport i rekreaciju i ove je godine pomogla u organizaciji i pripremi masovnog natjecanja koje je odavno preraslo u veliko obiteljsko druženje brojnih žitelja našega kraja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje