Povežite se s nama

Život i društvo

Na Međimurskom veleučilištu započeo Međunarodni tjedan u okviru Erasmus+ programa

Objavljeno:

- dana

Međunarodni tjedan u okviru Erasmus+ programa u kojem Međimursko veleučilište sudjeluje već dugi niz godina otvoren je jučer, 24. svibnja.

Otvorenju je uz dekana Međimurskog veleučilišta, doc.dr.sc. Igora Klopotana, prisustvovala prodekanica za kvalitetu i međunarodnu suradnju, Marija Miščančuk te župan Međimurske županije Matija Posavec.

U sklopu ovogodišnjeg Međunarodnog tjedna Međimursko veleučilište organizira niz aktivnosti i stručnih predavanja te će ugostiti kolege s poljskog fakulteta Malopolska School of Economics. Osim toga, virtualno će im se pridružiti i kolege s litvanskog fakulteta Klaipeda State University of Applied Sciences, kao i stručne posjete i zajednička neformalna druženja.

Dekan Međimurskog veleučilišta, doc.dr.sc. Igor Klopotan rekao je kako se u okviru Erasmus+ programa ostvaruje suradnja s brojnim europskim i svjetskim visokoškolskim ustanovama.

– Prije svega želimo upoznati naše partnere s radom Međimurskog veleučilišta, organizacijom i aktivnostima koje provodimo, novim mogućnostima koje se otvaraju u našim novim prostorima, kao što je novootvoreni Centar održivog razvoja te mogućnostima smještaja u našem studentskom domu – istaknuo je dekan Klopotan.

Ovogodišnji Međunarodni tjedan službeno je otvorio župan Međimurske županije Matija Posavec naglasivši da je ovo izvrsna prilika za razmjenu pozitivnih međunarodnih iskustva.

– Ovo je prilika za sve studente i studentice s Međimurskog veleučilišta da razmijene svoja iskustva s kolegicama i kolegama studentima iz Poljske i Litve, ali i prilika da prezentiramo naša dva znanstveno istraživačka centra – Metalsku jezgru i Centar održivog razvoja. Bitno je promovirati i jačati Međimursko veleučilište jer su pred nama mnogi planovi za daljnje jačanje veleučilišta, kao i znanstveno istraživačke institucije iz Međimurja povezati sa ostalim znanstvenim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu – zaključio je župan Posavec.

Međunarodni tjedan otvoren je predavanjem vice gurvernera Hrvatske narodne banke Michaela Faulenda na temu Uvođenja eura u Hrvatsku.

Život i društvo

Zajednica Cenacolo u Varaždin djeluje već 25 godina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Varaždinska biskupija

Bratstvo sv. Josip Radnik zajednice Cenacolo proslavilo je, u nedjelju 19. rujna, svoju 25. obljetnicu postojanja odnosno otvaranje kuće i dolaska zajednice Cenacolo u Varaždin.

Ovo bratstvo nastalo je zahvaljujući velikodušnosti kongregacije Časnih sestara uršulinki, koje su, cijeneći sestru Elviru, zajednici Cenacolo dale na korištenje kuću s terenom na samom ulazu u Varaždin. Bratstvo danas vodi Cenacolo obitelj Dobranić darujući velikodušno svoj trud i vrijeme mladima koji su u ovo bratstvo došli u potragu za novim životom.

Stotinjak uzvanika okupilo se na ovom slavlju koje je započelo svetom misom koju je predslavio mons. Bože Radoš, varaždinski biskup, objavila je Varaždinska biskupija. Suslavili su don Ivan Filipović, duhovnik zajednice Cenacolo, preč. Franjo Biškup duhovnik varaždinskog Bratstva, zatim vlč. Marko Domiter, biskupov tajnik, vlč. Zoran Gložinić i fra Goran Malenica.

Prije samog misnog slavlja riječi pozdrava i dobrodošlice svima okupljenima je uputio don Ivan Filipović, a osim aktualnih i bivših članova zajednice, i njihovih roditelja, tu su bile i varaždinske časne sestre uršulinke, te podupiratelji i dobročinitelji.

Biskup Radoš je u svojoj homiliji najprije rekao kako svi okupljeni ovog dana u ovoj kući žele s bratstvom slaviti, ponajprije, čestitati 25 godina života ove Kuće. Bogu zahvaliti na svakome članu koji je prošao kroz ovu zajednicu te moliti da zajednica bude trajno otvorena za sve one koji dolaze, koji imaju potrebu topline Božje blizine i zajedništva s Bogom koji liječi i koji daje snagu.

Riječi zahvale na kraju je uputio voditelj Bratstva u Varaždinu Ivica Dobranić, a nakon mise, troje bivših članova zajednice Cenacolo, a koji su dio svog puta u Zajednici živjeli i u Varaždinskom bratstvu, Mateo Mičić, Ivana Jaška i Zdravko Nikolić, podijelili su s okupljenima svoja svjedočanstva.

Voditelji varaždinskog Bratstva Josipa i Ivica Dobranić podijelili su s prisutnima emocije koje ih prate s obzirom na srebrni jubilej djelovanja bratstva sv. Josipa Radnika zajednice Cenacolo u Varaždinu.

U dvorištu zajednice bila je postavljena i retrospektivna izložba fotografija od samih početaka zajednice odnosno bratovštine u Varaždinu do današnjih dana.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ministrica Obuljen Koržinek i župan Stričak razgovarali o prioritetnim kulturnim projektima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Očuvati kulturna dobra, ali ih istovremeno staviti u funkciju održivog razvoja te otvoriti posjetiteljima, glavni je cilj projekata Varaždinske županije na području kulture, istaknuto je u petak, 17. rujna, na radnom sastanku župana Anđelka Stričaka s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek u Županijskoj palači.

– Dvorac Šaulovec u Črešnjevu bit će edukativno-kulturni centar u kojem će biti sjedište Europskog centra za darovite – Centara izvrsnosti Varaždinske županije, a ujedno će postati mjesto popularizacije znanosti te brige o darovitim učenicima i izvan formalnih obrazovnih sustava. Cilj je program posjeta dvorcu Šaulovec i budućim edukativnim sadržajima uvrstiti u kurikulum za drugi razred gimnazije. S druge strane, vrijedna palača Erdödy-Patačić u samom centru Varaždina sjedište je Glazbene škole u Varaždinu, koju pohađa 870 učenika. U sklopu projekta umjetničko-obrazovnog centra sjeverne Hrvatske, palaču bismo obnovili, a cijeli kompleks proširili, čime bismo stvorili uvjete za uspostavu konzervatorija. Već je izrađena urbanističko-arhitektonska valorizacija, a sve će se odvijati u skladu s uvjetima konzervatora – rekao je župan Stričak.

Osim o obnovi vrijednih povijesnih zdanja za potrebe obrazovanja, na sastanku se razgovaralo o projektima obnove i prezentacije arheološkog nalazišta Gomila, Pavlinskog samostana u Lepoglavi, utvrda Grebengrad i Čanjevo, arheoloških iskopina u Varaždinskim Toplicama te nizu drugih projekata.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek dala je punu podršku tim projektima.
– Posebno mi je drago da imate projekte kojima se kulturna baština želi očuvati i staviti u funkciju obrazovanja, što je zalog budućnosti – istaknula je Obuljen Koržinek, koja je naglasila i važnost ulaganja u nematerijalnu kulturnu baštinu na području Varaždinske županije.

Na radnom sastanku bila je i zamjenica župana Silvija Zagorec, saborski zastupnici Damir Habijan i Siniša Jenkač, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu Vesna Pascuttini Juraga, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek i zamjenica pročelnice Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Renata Skoko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje