Povežite se s nama

Međimurje

Na MESAP-u održan fotografski tečaj za poduzetnike o fotografiranju hrane i proizvoda

Objavljeno:

- dana

U sklopu projekta suradnje „Okusi tradicije“ u prostorijama MESAP-a održani je fotografski tečaj za poduzetnike na temu „Fotografiranje hrane i proizvoda“ koji su organizirali LAG „Međimurski doli i bregi“ u suradnji s dvojicom iskusnih edukatora, Davorom Žerjavom i Davorinom Manceom iz Fotokluba Čakovec.

Tečaj se sastojao od teoretskog i praktičnog dijela i ciljano je prilagođen potrebama poduzetnika.

Fotografski tečaj bio je podijeljen na dva modula, Modul 1 osvjetljenje hrane/proizvoda i Modul 2 aranžiranje hrane/proizvoda i priprema fotografija za web.

U okviru prvog modula sudionici su učili o korištenju prirodnog i umjetnog (kontinuiranog i bljeskavog) svijetla. Nakon kratkog uvodnog predavanja o svijetlosti kao ključnom faktoru za vrhunsku fotografiju, kroz praktični dio snimanja fotografija bilo je vidljivo koliko je bitno svijetlo koje je pravilno pozicionirano, usmjereno, modificirano i općenito dobro kontrolirano.

Kompozicija fotografije, reklama, snimanje mobitelom i društvene mreže bili su tema drugog modula. Kroz većinski praktični dio snimanja predmeta i hrane, sudionici su učili kako aranžirati hranu/proizvode te sam kadar kako bi dobili što atraktivnije fotografije.

Također, edukatori su pojasnili važnost i ulogu društvenih mreža, internetskih stranica u procesu reklamiranja i jačanja vizualnog identiteta poduzeća.

Projekt “Okusi tradicije” međuteritorijalni je projekt suradnje čiji je glavni partner LAG Zapadna Slavonija, a partneri su još LAG Posavina, LAG „Međimurski doli i bregi“ i LAG Zagorje-Sutla, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Ciljevi projekta su razvoj ruralnog turizma (selektivnih oblika turizma) i s njime povezanih djelatnosti, podizanje razine znanja o konceptu „od polja do stola“ s naglaskom na mlade te jačanje svijesti o vrijednosti lokalne proizvodnje i kulinarske baštine kroz promociju kratkih lanaca opskrbe.

Međimurje

Zbog kvara ne radi hitni broj službe 194 u Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od Međimurske županije došla je važna obavijest, danas, 1. travnja.

– Zbog kvara u radu fiksne i mobilne mreže ne radi hitni broj službe 194. Građani na području Međimurske županije hitnu službe mogu dobiti na jedinstven broj 112 – stoji u obavijesti Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Zaklada „Katruža“ ove godine dodijelila 44 pomoći u iznosu od 18.977,43 eura, uskoro humanitarni koncert

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Upravni odbor Međimurske zaklade solidarnosti „Katruža“ održao je u 2023. godini tri sjednice: 211. e-sjednicu 10. siječnja, 212. sjednicu 9. veljače te 213. sjednicu 29. ožujka 2023. godine.

Na 211. sjednici dodijeljene su dvije pomoći: podnositeljici zahtjeva iz Čakovca za doplatu lijeka odobreno je 140,69 eura te djetetu iz Belice za doplatu slušnog pomagala 424,06 eura, što u ukupnom iznosu doseže  564,75 eura.

Na 212. sjednici dodijeljeno je 18 pomoći u ukupnom iznosu od 8.407,68 eura i to djeci iz Savske Vesi, Preloga, Svete Marije, Goričana, Murskog Središća, Čakovca, Brezja, Novog Sela na Dravi, Pribislavca i Svetog Martina na Muri.

Novac je namijenjen defektološko-terapijskim programima te je svakom djetetu dodijeljeno po 450 eura. Podnositeljici zahtjeva iz Okruglog Vrha dodijeljeno je 450 eura za terapijsko jahanje, a podnositelju zahtjeva iz Pretetinca 757,68 eura za kupnju lijeka.

Na 213. sjednici dodijeljene su 24 pomoći u ukupnom iznosu od 10.005 eura. Djeci iz Novog Sela Rok, Male Subotice, Slakovca, Žiškovca, Svetog Urbana, Donjeg Vidovca, Kotoribe, Peklenice, Mihovljana, Čakovca, Novog Sela na Dravi, Preloga, Štrukovca, Podturna, Dekanovca, te Nedelišća, Celina i Brezovca za različite defektološko-terapijske programe dodijeljeno je po 450 eura. Podnositeljici zahtjeva iz Donjeg Vidovca pomoć je bila potrebna za doplatu lijeka te joj je dodijeljena pomoć od 218 eura, a djetetu iz Savske Vesi, također za lijek, dodijeljeno je 226 eura. Podnositeljici zahtjeva iz Mihovljana  za doplatu pomagala (očne proteze) dodijeljeno je 111 eura.

U ovoj godini dodijeljene su ukupno 44 pomoći u iznosu od 18.977,43 eura. Tijekom protekle godine Zaklada je dodijelila 98 pomoći u ukupnom iznosu od 275.378,54 kune (36.530,10 eura ).

Zaklada u ovoj godini nastavlja s aktivnostima te će se povodom Dana Međimurske županije u petak, 28. travnja 2023. godine, u 19 sati u Centru za kulturu Čakovec održati humanitarni koncert  „Međimurje v srcu – prijatelji za Katružu“, a tjedan dana prije, u subotu, 22. travnja, na Trgu Republike u Čakovcu moći ćete posjetiti štand na kojem će se prodavati ulaznice za koncert i suveniri Zaklade. O detaljima događanja u sklopu Proljeća za Katružu na vrijeme ćemo izvijestiti javnost, rekli su iz „Katruže“.

– Zahvaljujemo svima koji na bilo koji način pomažu rad Zaklade. Bez podrške dobrih ljudi Zaklada ne bi mogla pomagati onima kojima je to najpotrebnije, bolesnima s područja Međimurske županije – poručili su iz Zaklade „Katruža“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje