Povežite se s nama

Međimurje

Na MEV-u izloženi radovi kreativnih studenta iz Hrvatske i Slovenije za razvoj četiri destinacije u Međimurju

Objavljeno:

- dana

Više od 70 studenata i profesora iz Hrvatske i Slovenije u sklopu 3. međunarodne znanstveno-stručne konferencije za razvoj ruralnog turizma u listopadu je provelo dva dana obilazeći destinacije u Međimurju ne bi li predložili svoje ideje za njihovu daljnju turističku promociju.

Kruna te terenske nastave bila je u četvrtak, 24. studenoga, u Centru održivog razvoja na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu gdje su studenti kroz panele i prezentacije prikazali svoje uistinu kreativne ideje za četiri obiđene lokacije.

Obišli su Općinu Sveti Juraj na Bregu gdje su se upoznali s planovima za daljnji turistički razvoj destinacije, Vinski kamp Hažić, prvi takav u Hrvatskoj gdje su imali priliku vidjeti način proizvodnje i pakiranja vina i jabuka, Terme Sveti Martin, nagrađivani hotelski kompleks u kojem su se upoznali s izazovima u poslovanju i Grad Čakovec čiju su turističku ponudu obišli.

Marko Jurakić iz Vimal Akademije zahvalio je svima na ogromnom trudu i kvalitetnim radovima koji će doprinijeti budućem razvoju destinacije.

S obzirom da je ovo prvi puta da se na jednom mjestu okupio ovako velik broj domaćih i stranih
studenata i profesora sa srodnih fakulteta, kvalitetan rad Međimurskog veleučilišta u Čakovcu kojevje prepoznato kao središte znanosti i visokog obrazovanja u ovom dijelu Hrvatske još je jednom potvrđen, što je istaknuo i sam dekan doc.dr.sc. Igor Klopotan.

– Ovo je već treća konferencija koja se odvija po cijeloj Hrvatskoj i nalazimo se u dobroj fazi razvoja, s obzirom na to da je dvije trećine Veleučilišta u STEM području. Smatram da mladi to prepoznaju i da kod nas upisuju programe iz tog područja – rekao je Klopotan.

Prezentirajući svoje zanimljive ideje studenti su bili složni oko uključivanja influencera koji su danas rado praćeni, a doprinose većoj vidljivosti zbog velikog broja pratitelja što je svakako velik plus razvitku same destinacije.

Naglasak je bio i na vraćanju autohtonom i tradicijskom načinu života kroz suradnju s OPG-ovima i domaćim vinarima koji su poznati po svojim vrhunskim i nagrađivanim vinima te uključivanju turista u samu proizvodnju, poput sudjelovanja u berbama grožđa ili jabuka.

Iznijet je i zanimljiv prijedlog o postavljanju najveće čaše na svijetu u Vinskom kampu Hažić kojom bi se oborio Guinessov rekord, a ujedno bi bio i prava foto atrakcija koja se također može povezati s infulencingom. Jedan od prijedloga bila je i boca vode s fotografijom Općine Sveti Juraj na Bregu te QR kodom koji vodi na stranicu Općine, a koja bi se dijelila tijekom turističke sezone.

S obzirom da je prema turističkim pokazateljima Grad Čakovec destinacija u kojoj se turisti obično zadržavaju dva dana, studenti su prezentirali kako se u gradu zadržati i dulje pa su se tu našli prijedlozi poput autohtonog međimurskog jelovnika i tura s električnim autobusima što bi dalo i jednu zelenu, održivu dimenziju koja je danas sve više na cijeni. Spomenuta je i wine and paint radionica, a predstavljeni su čak i novi logo i slogan koje je predstavila poznata tik-tokerica.

Helena Vincek, studentica Međimurskog veleučilišta, jedna od nagrađenih studenata govorila je o potrebi snažnijeg brendiranja Starog grada Čakovec pod sloganom „Kroz povijest u sretnu budućnost” naglasivši kako je to mjesto na kojem je potrebno snažnije ispreplitati turizam s kulturnom baštinom kao odličnim adutom kojeg treba snažnije iskoristiti. Njen prijedlog bio je snimanje promo spota u izvedbi međimurske operne pjevačice Marije Vidović i spisateljice i glazbenice tradicijske glazbe Lidije Bajuk Pecotić koje bi kroz spot prikazale kako je dvorac izgledao nekad, kako izgleda danas i kakav bi trebao biti u budućnosti.

Naglasak je, uz veće okretanje novim tehnologijama i društvenim mrežama, bio i na održivosti pa je zanimljivo bilo čuti kako hoteli bacaju 11 milijuna tona hrane, a studenti su iznijeli svoje prijedloge kako bi se to moglo poboljšati, uz edukaciju osoblja i gostiju.

Tako bi recimo kore jabuka koje se bacaju iskoristili za pripremu želea koji bi se dijelio kao suvenir gostima, veganskih keksa ili čajeva.

S obzirom da su svi radovi bili odlični, pred žirijem je bila uistinu teška odluka, no pobjedu je odnijelo Visoko tehnološko učilište Križevci čiji su studenti prezentirali svoje ideje za produbljivanje turističke ponude Grada Čakovca.

Pobjednici su nagrađeni vikendom u kući za odmor Lina u Općini Sveti Juraj na Bregu, prvoj ruralnoj kući u Hrvatskoj s EKO certifikatom uz ručak u obližnjem restoranu i kupanjem u Termama Sveti Martin, dok su svi ostali sudionici također nagrađeni kupanjem.

Međimurje

Stručni skup o proizvodnji povrća u Termama Sveti Martin: cilj je gradnja regionalnog centra u Međimurju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija bila je domaćin 6. Hrvatskog stručnog skupa o proizvodnji povrća, a koja se bavila izazovima, potencijalima i perspektivama u proizvodnji povrća u svjetlu klimatskih promjena. Skup u Termama Sveti Martin otvorio je međimurski župan Matija Posavec.

– Nema razvijene zemlje niti regije bez razvijene poljoprivrede i zato nam je u Međimurskoj županiji iznimno važan ovaj segment. Naši poljoprivrednici najviše proizvode jabuke i krumpir te ulažu u modernizaciju proizvodnje, mehanizaciju i hladnjače da bi povećali konkurentnost na tržištu. Želja nam je dati snažnu podršku izgradnji regionalnog distributivnog centra koji bi mogao pratiti naš potencijal proizvodnje od 28.000 tona povrća godišnje. To bi našim proizvođačima povrća i voća olakšalo, ne samo skladištenje, već i plasman robe na tržišta Europske unije. Smatram da proizvodi sa sjevera Hrvatske i općenito cijele naše zemlje imaju kvalitetu koja im daje veliki izvozni potencijal – naglasio je župan Posavec.

U ime Hrvatske poljoprivredne komore sudionike skupa pozdravio je Damir Mesarić.

– Komora je zastupljena u svim županijama i predstavlja oko 70.000 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava koji djeluju putem sektorskih odbora među kojima je i Odbor za povrtlarstvo i krumpir. Na zadnjem sastanku Odbora raspravljalo se o aktualnoj problematici poput povećanja ulaznih cijena u proizvodnji te štetama od suše i tuče. Neujedinjeni nastupi na tržištu dodatno otežavaju situaciju, kao i nelojalna konkurencija, posebno prikazivanje jeftinih uvoznih proizvoda kao „hrvatskih“ – istaknuo je Mesarić.

U okviru programa skupa dodijeljene su i dvije nagrade. Povelja za poseban doprinos povrćarstvu posthumno je dodijeljena prof. dr. sc. Ivanki Žutić za postignuća u znanstvenom radu, izniman doprinos razvoju hrvatskog povrćarstva i obrazovanje mnogih naraštaja studenata. Povelja „Uzorni povrćar“ uručena je Mariju Čajkuliću.

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu održana javna tribina povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, i 35. obljetnice osnutka Saveza udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije, Savez je u Scheierovoj zgradi u Čakovcu organizirao javnu tribinu.

Svečanost je započela video snimkom „Moja domovina“ s prijevodom na hrvatski znakovni jezik od strane grupe prevoditelja iz Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba.

– Od ukupnog broja stanovnika, u Međimurju ima više od 15 posto osoba s nekom vrstom oštećenja ili invaliditeta. Savez djeluje već 35 godina te svojim brojnim aktivnostima tijekom godine i raznim događajima skreće pozornost društvene zajednice na potrebe i probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom – rekla Nada Igrec, predsjednica Saveza udruga OSI MŽ.

Međimurska županija jedina je u Hrvatskoj koja financijskom podrškom osigurava asistente i za djecu predškolskog uzrasta, istaknuto je na tribini.

Programom financiranja asistenta za djecu predškolskog uzrasta s razvojnim poteškoćama izravno je dodijeljeno pola milijuna kuna u 2021. godini, a sa Savezom udruga „Prvi korak“ i ove godine je potpisan ugovor kojim je regulirano financiranje asistenata u vrtićima, čime je nastavljena sedmogodišnja suradnja.

– Samo u ovoj godini riječ je o pola milijuna kuna koji će osigurati rad s 52-oje djece za koju će se brinuti 35 asistenata u 20 dječjih vrtića. Riječ je o plemenitom projektu koji šalje snažnu poruku o Međimurskoj županiji kao županiji visoke socijalne osjetljivosti – naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Grad Čakovec podupire projekte i programe udruga koje se bave osobama s invaliditetom te smo, zahvaljujući tome, uklonili brojne barijere, omogućili stjecanje dodatnih vještina i upoznali javnost sa svime s čime se one susreću. Hvala Vam i na uključivanju u aktivnosti koje provodimo na području Grada, bez vas i vaših članova Čakovec bi bio puno siromašniji – rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Dodajmo da je na skupu bilo riječi i o poticajima za zapošljavanje osoba s invalidnošću.

U drugom dijelu programa prikazana je monodrama „Slijep kao ljubav“ u izvedbi Vojina Perića iz Kazališta slijepih i slabovidnih „Novi život“ Zagreb te splet međimurskih kola u izvedbi članova Udruge osoba s intelektualnim poteškoćama MŽ.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje