Povežite se s nama

Život i društvo

Na novogodišnjem obilasku Čehok donirao defibrilator i najavio pomoć za obnovu kuća

Grad Varaždin

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok prvog je dana nove godine tradicionalno obišao dežurne službe u Gradu Varaždinu.

Posjetio je Opću bolnicu Varaždin gdje ga je primio ravnatelj dr. Nenad Kudelić kojem je uručio donaciju Grada Varaždina u svrhu kupnje bifazičnog defibrilatora s monitorom vrijednog 28.978 kuna.

Gradonačelnik je zaželio svako dobro svim građanima grada Varaždina u novoj godini, kao i djelatnicima OB Varaždin.

– Zahvaljujemo prije svega svim liječnicima, medicinskim sestrama, svom zdravstvenom i ostalom osoblju, ravnatelju, glavnoj sestri, ali preko njih i svim drugim službama čiji su djelatnici ovu noć bili odvojeni od svojih obitelji i bdjeli nad nama i našom sigurnošću. Ovo je prilika da zahvalimo i na svemu što su tijekom godine za nas učinili liječnici i ostalo medicinsko osoblje. Gotovo nadljudskim sposobnostima uspjeli su održati sustav. Pokazalo se koliko je važno imati dovoljno liječnika i sestara – rekao je gradonačelnik.

Istaknuo je kako Grad Varaždin, iako nema ovlasti nad zdravstvom, svake godine pomaže donacijama, a gradska tvrtka Varkom svojim je sredstvima nedavno nabavila i respirator za bolnicu. Najavio je kako će se nastaviti s projektom dodjele stanova za liječnike ili medicinsko osoblje: „Ove smo godine odlučili kupiti defibrilator, ali spremni smo i započet ćemo u proljeće s rekonstrukcijom još četiri stana za potrebe liječnika. Također smo spremni odazvati se i za sve druge akcije za pomoć bolnici, kao i pri kupnji respiratora. Suradnja između OB Varaždin i Grada je dobra, i u ovom zajedništvu, gledajući na potrebe naših građana, možemo učiniti grad sigurnim.“

oznorCO_vivi

Ravnatelj je zahvalio gradonačelniku na podršci koju Grad Varaždin kontinuirano pruža OB Varaždin u svim projektima.

Nakon varaždinske bolnice, gradonačelnik Čehok je sa zamjenikom Zlatanom Avarom obišao Javnu vatrogasnu postrojbu Varaždin. Tamo ih je s vatrogascima dočekao zapovjednik Ivica Labaš koji je otkrio da su varaždinski vatrogasci angažirani na području Siska i Petrinje i da se svakodnevno mijenjaju ekipe. Naglasio je kako su na to područje poslali dvoje auto ljestve.

Grad Varaždin odmah je reagirao na poziv za pomoć nastradalim područjima, a gradonačelnik je najavio da će se u suradnji svih gradskih tvrtki pokrenuti obnovu oštećenih kuća: „Sve naše službe od prvog su trenutka stavljene na raspolaganje, varaždinski vatrogasci odmah su krenuli na ispomoć. Ponovno smo registrirali i stare vatrogasne ljestve jer su vatrogascima trebale u ovoj akciji, što ponovno pokazuje opravdanost kupnje novog vatrogasnog vozila s ljestvama. Naši gradski vijećnici isto su se uključili i pokrenuli akcije za pomoć. Svi direktori gradskih tvrtki također su dobili zadatak da budu na raspolaganju i preko gradskih tvrtki ćemo izravno pomoći mjestima gdje je potrebna obnova, umjesto uplaćivanja sredstava na zajednički račun. Nadamo se da će se akcijama priključiti i ostale općine. Već sad imamo veliki interes i zato zahvaljujem svim građevinskim tvrtkama koje su voljne dati opremu i ljudstvo. Spremni smo krenuti u obnavljanje oštećenih kuća, a siguran sam da, kad bi i sve druge općine ili gradovi krenuli pomoći u obnovi svakoj pojedinačnoj kući, već za sedam mjeseci obnovili bi puno. Ne bih volio da se dogodi kao u Zagrebu, gdje se šest ili dvanaest mjeseci čekalo s obnovom. Planirano je i osnivanje fonda u koji će biti moguće uplatiti novčane iznose.“

Život i društvo

U Varaždinu odabrano osam mladih plesača koji će nastupiti na europskim festivalima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinu je u petak i subotu, 9. i 10. travnja, održana velika plesna audicija u sklopu EU projekta „People power partnership“ kojeg Turistička zajednica grada Varaždina, zajedno s još 13 institucija iz ukupno 10 zemalja, provodi u sklopu programa Kreativna Europa.

Projekt je usmjeren na plesnu kreativnost mladih osoba, s naglaskom na moderni i hip-hop ples, a kroz njegove će aktivnosti grupe mladih plesača iz partnerskih gradova imati priliku raditi s vrhunskim plesnim profesionalcima iz njemačkog Freiburga te s produkcijama, koje će uvježbavati na posebnim višednevnim radionicama, nastupati na velikim festivalima u partnerskim gradovima.

Program Kreativna Europa želi povezivanjem mladih ljudi putem kreativnih aktivnosti, u ovom slučaju izvedbenih i plesnih umjetnosti, ojačati osjećaj zajedničkog europskog identiteta, omogućiti transfer znanja i dobre prakse od profesionalaca prema amaterima te potaknuti razvoj kulturnih i kreativnih industrija, što je posebnu važnost dobilo u posljednjih godinu dana, kada se taj sektor našao u krizi izazvanoj pandemijom COVID-a 19.

Vodeći partner projekta je Pan Optikum Aktionstheater iz njemačkog grada Freiburga, profesionalni umjetnički kolektiv koji je nastao 1982. kao ulična kazališna skupina da bi do danas izrastao u multidisciplinarnu plesno-kazališnu instituciju koja priprema velike produkcije, surađuje s velikim kazališnim i plesnim kućama te nastupa na najvećim europskim festivalima.

Na audiciju, održanoj u koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu, odazvalo se 18 plesačica i plesača iz cijele Hrvatske, a žiri sastavljen od članova Pan Optikuma (Sigurn Fritsch, Luca Maria Fritsch, Mathias Retnner i Flynn Moers) je na temelju njihovog plesnog i glumačkog talenta odabrao osam hrvatskih sudionika projekta. To su: Christian Nujster, Dora Šesto, Hedera Perhaj, Iva Hađina, Lea Martinet, Mario Nobosenko, Sara Pavić i Dora Bašić.

Oni će od 17. kolovoza u Varaždinu, zajedno s osam kolega iz Italije, pod vodstvom koreografa i plesača iz Freiburga, pripremati produkciju koja će svoju premijeru imati na ovogodišnjem Špancirfestu. Nakon Špancirfesta će otputovati u Vilnius gdje će istu koreografiju uvježbati s litvanskim plesačima te ju izvesti na festivalu „Loftas Fest“, koji se održava od 9. do 12. rujna.

Plesači će u drugoj fazi projekta, u rujnu 2022. godine, boraviti u Freiburgu gdje će s 24 mlada plesača iz tri partnerska grada pripremati glavnu produkciju. Ta će se produkcija izvesti na Špancirfestu 2023. godine, ali i na festivalima u gradovima partnerima u Velikoj Britaniji, Latviji i Portugalu 2024., kada projekt završava.

Ukupno će u aktivnostima projekta „People power partnership“ sudjelovati 104 mlade osobe iz cijele Europe. Projekt službeno završava u listopadu 2024. godine, s nadom da će se uspostavljene umjetničke i osobne suradnje nastaviti i u budućnosti. Ukupna vrijednost projektnih aktivnosti je 3.980.590,00 eura, a projektni proračun Turističke zajednice grada Varaždina iznosi 195.776 eura, od čega 50% odnosno 97.888 eura sufinancira Europska unije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždin: prijavite se na poziv ako bilježite štetu nastalu uslijed mraza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Područje Grada Varaždina je u periodu od 7. do 9. travnja bilo zahvaćeno mrazom pa je uslijed niskih temperatura došlo do oštećenja i propadanja cvjetova i plodova u dugogodišnjim nasadima.

Kako bi se utvrdili uvjeti za proglašenje prirodne nepogode od mraza, Gradsko povjerenstvo Grada Varaždina za procjenu šteta od prirodnih nepogoda poziva oštećenike na čijoj je imovini nastala šteta uslijed mraza na području Grada Varaždina, da se jave na prethodni poziv koji je obavljen na strancima Grada Varaždina na OVOJ POVEZNICI.

Upiti u vezi prijava radnim danom od 11 do 13 sati na telefon: 042/402-523 ili putem e-pošte: [email protected]

Nastavite čitati