Povežite se s nama

Život i društvo

Na novogodišnjem obilasku Čehok donirao defibrilator i najavio pomoć za obnovu kuća

Grad Varaždin

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok prvog je dana nove godine tradicionalno obišao dežurne službe u Gradu Varaždinu.

Posjetio je Opću bolnicu Varaždin gdje ga je primio ravnatelj dr. Nenad Kudelić kojem je uručio donaciju Grada Varaždina u svrhu kupnje bifazičnog defibrilatora s monitorom vrijednog 28.978 kuna.

Gradonačelnik je zaželio svako dobro svim građanima grada Varaždina u novoj godini, kao i djelatnicima OB Varaždin.

– Zahvaljujemo prije svega svim liječnicima, medicinskim sestrama, svom zdravstvenom i ostalom osoblju, ravnatelju, glavnoj sestri, ali preko njih i svim drugim službama čiji su djelatnici ovu noć bili odvojeni od svojih obitelji i bdjeli nad nama i našom sigurnošću. Ovo je prilika da zahvalimo i na svemu što su tijekom godine za nas učinili liječnici i ostalo medicinsko osoblje. Gotovo nadljudskim sposobnostima uspjeli su održati sustav. Pokazalo se koliko je važno imati dovoljno liječnika i sestara – rekao je gradonačelnik.

Istaknuo je kako Grad Varaždin, iako nema ovlasti nad zdravstvom, svake godine pomaže donacijama, a gradska tvrtka Varkom svojim je sredstvima nedavno nabavila i respirator za bolnicu. Najavio je kako će se nastaviti s projektom dodjele stanova za liječnike ili medicinsko osoblje: „Ove smo godine odlučili kupiti defibrilator, ali spremni smo i započet ćemo u proljeće s rekonstrukcijom još četiri stana za potrebe liječnika. Također smo spremni odazvati se i za sve druge akcije za pomoć bolnici, kao i pri kupnji respiratora. Suradnja između OB Varaždin i Grada je dobra, i u ovom zajedništvu, gledajući na potrebe naših građana, možemo učiniti grad sigurnim.“

oznorCO_vivi

Ravnatelj je zahvalio gradonačelniku na podršci koju Grad Varaždin kontinuirano pruža OB Varaždin u svim projektima.

Nakon varaždinske bolnice, gradonačelnik Čehok je sa zamjenikom Zlatanom Avarom obišao Javnu vatrogasnu postrojbu Varaždin. Tamo ih je s vatrogascima dočekao zapovjednik Ivica Labaš koji je otkrio da su varaždinski vatrogasci angažirani na području Siska i Petrinje i da se svakodnevno mijenjaju ekipe. Naglasio je kako su na to područje poslali dvoje auto ljestve.

Grad Varaždin odmah je reagirao na poziv za pomoć nastradalim područjima, a gradonačelnik je najavio da će se u suradnji svih gradskih tvrtki pokrenuti obnovu oštećenih kuća: „Sve naše službe od prvog su trenutka stavljene na raspolaganje, varaždinski vatrogasci odmah su krenuli na ispomoć. Ponovno smo registrirali i stare vatrogasne ljestve jer su vatrogascima trebale u ovoj akciji, što ponovno pokazuje opravdanost kupnje novog vatrogasnog vozila s ljestvama. Naši gradski vijećnici isto su se uključili i pokrenuli akcije za pomoć. Svi direktori gradskih tvrtki također su dobili zadatak da budu na raspolaganju i preko gradskih tvrtki ćemo izravno pomoći mjestima gdje je potrebna obnova, umjesto uplaćivanja sredstava na zajednički račun. Nadamo se da će se akcijama priključiti i ostale općine. Već sad imamo veliki interes i zato zahvaljujem svim građevinskim tvrtkama koje su voljne dati opremu i ljudstvo. Spremni smo krenuti u obnavljanje oštećenih kuća, a siguran sam da, kad bi i sve druge općine ili gradovi krenuli pomoći u obnovi svakoj pojedinačnoj kući, već za sedam mjeseci obnovili bi puno. Ne bih volio da se dogodi kao u Zagrebu, gdje se šest ili dvanaest mjeseci čekalo s obnovom. Planirano je i osnivanje fonda u koji će biti moguće uplatiti novčane iznose.“

Život i društvo

FOTO Četvero ivanečkih speleologa na zahtjevnoj međunarodnoj ekspediciji na Sjevernom Velebitu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Grad Ivanec

Četvero članova SU „Kraševski zviri“ Ivanec Valentina Kraš, Jurica Jagetić, Damir Androić i Vinka Dubovečak sudjelovali su na međunarodnoj speleološkoj ekspediciji „Nedam 2022.“ na Sjevernom Velebitu (Hajdučki kukovi).

Sedmodnevna ekspedicija održana je u organizaciji SO PDS Velebit i Komisije za speleologiju HPS. Cilj ekspedicije bio je ronjenje kroz sifon u jami Nedam (na -1200 m dubine) te nastavak istraživanja u suhim dijelovima iza sifona.

Na ekspediciji je sudjelovalo 27 speleologa iz Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Austrije i Litve.

Zajedničkim snagama svih speleologa došlo se do novih spoznaja u jami Nedam.

Nova dubina jame iznosi -1335 metara, čime premašuje dubinu Slovačke jame i čini ju drugom najdubljom jamom u Hrvatskoj! Novoistražena duljina iznosi 354 metra, odnosno ukupna duljina jame 3399 metara.

Članovi Speleološke udruge „Kraševski zviri“ Ivanec sudjelovali su u postavljanju bivka na -300 m dubine, istraživanjem upitnika na -200 i -600 m dubine te transportu opreme od -600 m dubine u jami Nedam.

Definitivno je jama Nedam jedno novo iskustvo članovima ivanečke speleo udruge.

Nova iskustva su bila stjecanje novih osobnih rekorda Valentine, Jurice i Damira (-600 metara dubine) te spavanje u jami. Zbog svojih suženja i meandara je možda i jedna od težih jama u Hrvatskoj.

– Članovi naše udruge su samim tim pokazali da su svojim znanjem i fizičkom spremom dorasli zadatku koji je stavljen pred njih te i ovoga puta samo možemo konstatirati da SU „Kraševski zviri“ Ivanec stoji uz bok vodećim speleološkim udrugama u Hrvatskoj. Čestitamo! – poručili su iz Ivanca.

Dodajmo da su članovi ove udruge bili inicijatori i realizatori ideje o postavljanju ziplinea u gradskom parku, koji se za klince pokazao kao glavna atrakcija ovogodišnjih Dana grada Ivanca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski gradski buseki prelaze na ljetni vozni red

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 1. srpnja do 31. kolovoza 2022. godine, zbog manjeg broja putnika/učenika, primjenjivat će se novi vozni red gradskih buseka, javio je Grad Varaždin.

Isti je objavljen na internetskim stranicama Grada Varaždina na linku https://varazdin.hr/gradski-buseki/?search_q=buse.

Ovo je svakako dobro znati!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje