Misija Opće bolnice Varaždin, kao bolnice druge kategorije od regionalnog značaja, je razvijati službe koje pružaju sveobuhvatnu zdravstvenu zaštitu stanovnicima Varaždinske, ali i susjednih županija. Između ostaloga, OB Varaždin tradicionalno stoji uz bok najjačim kirurškim ustanovama u Republici Hrvatskoj.

Vrhunska skrb

– Zbog svojih inovativnih i stručno praćenih novih trendova u svjetskoj kirurgiji, OB Varaždin je prepoznata i od drugih, a takav trend će pratiti i u budućnosti – ističe pročelnik Službe za kirurške bolesti Opće bolnice Varaždin Marko Hlebar, dr. med. spec. opće kirurgije, ortopedije i traumatologije s užom specijalizacijom iz traumatologije. Od našeg sugovornika doznajemo da je budućnost kirurgije u subspecijalizacijama. Naime, unazad nekoliko godina opća kirurgija se sve više raščlanjuje u specijalističku kirurgiju.

– OB Varaždin pravovremeno je prepoznala taj trend te krenula s prihvaćanjem i omogućavanjem specijalizacije i/ili subspecijalizacije određenih kirurških grana liječnicima, te tako omogućila svojim pacijentima takav vid kirurškog liječenja na subspecijalističkoj razini kojom osigurava vrhunsku kiruršku skrb. Također, ako stručno i kvalitetno obavljate svoj posao, to ne možete činiti sami, odvojeni od drugih, jer je za to potrebna i od iznimne je važnosti dobra povezanost i suradnja Kirurgije s ostalim službama i odjelima. Sve to je u varaždinskoj bolnici nit vodilja dugi niz godina. Vremena danas više ne dozvoljavaju „one man show“. Svatko od nas sa svog područja vrijedan je član multidisciplinarnog tima koji vodi pacijenta. Tada se postižu odlični rezultati u podizanju kvalitete zdravstvene skrbi – objašnjava Hlebar.

Eksperti za tumore

Pod svojom kapom Služba za kirurške bolesti ima pet odjela, koji je svaki zasebno na svom području djelovanja prepoznatljiv po kvalitetnom stručnom radu liječničkog i medicinskog osoblja te po određenim dijagnostičko-terapijskim postupcima koji su imali velik odjek među ostalim zdravstvenim ustanovama istog ili sličnog tipa diljem Hrvatske. Trenutačno zapošljava 20 specijalista i 13 specijalizanata te je u tijeku prijam još jednog specijalizanta i jednog specijalista vaskularne kirurgije.

– Među prvima u Hrvatskoj, 2004. godine, oformljen je multidisciplinarni tim za liječenje tumora probavnog trakta. Prvi pacijent kojem je dijagnosticiran uznapredovali tumor debelog crijeva a koji je liječen tako da se prvo pristupilo zračenju, a onda operativnom zahvatu, liječen je upravo u našoj ustanovi. Jedni smo od pionira TAMIS-a (Transanalna minimalno invazivna kirurgija), procedure koja se odnosi na oblik liječenja benignih i određenih malignih tumora rektuma odnosno završnog crijeva. Unazad godinu dana razvijamo barijatrijsku kirurgiju, kirurško liječenje pretilosti, i to u suradnji s prof. dr. sc. Miroslavom Bekavcem Bešlinom, pionirom barijatrijske kirurgije u Hrvatskoj. Prošle godine kao prva takva operacija u varaždinskoj bolnici, a druga u Hrvatskoj, napravljena je operacija stručnog naziva HeRO (Hemodialysis Reliable Outflow), koja predstavlja velik iskorak u liječenju pacijenata s bubrežnim zatajenjem, a kojima je potrebna hemodijaliza. To je još jedna potvrda da je naš Odjel za opću, vaskularnu, plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju od regionalnog značaja. Naš najmlađi odjel je Odjel za neurokirurgiju, koji djeluje svega desetak godina, te danas radi s opremom koju koriste klinički centri u Hrvatskoj, poput neuronavigacijskog uređaja, koji predstavlja standard u modernoj medicini u nekoliko struka, prvenstveno u neurokirurgiji i otorinolaringologiji, a koji omogućava precizno pozicioniranje i vođenje tijekom operacije te, posljedično tomu, minimalnu invazivnost. Razvijamo i dječju kirurgiju, koja je, uz Zagreb, jedina dječja kirurgija u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske – nabraja značajnija dostignuća pročelnik Službe za kirurško liječenje.

Ortopedski tim

Dodajmo da su kirurški timovi, u kojima i otprije rade kvalitetni i stručni kadrovi zainteresirani za napredak struke, a što je vidljivo iz svih dostignuća Kirurške službe, u posljednje vrijeme osnaženi vrhunskim stručnjacima. Oni su u OB Varaždin došli iz drugih krajeva Hrvatske, a rezultati njihova kvalitetnog i stručnog rada, nadograđenog na postojeću kvalitetnu i stručnu kadrovsku osnovu, već su itekako vidljivi.

– Vaskularni tim tako je pojačan dolaskom Jasmine Mihaljević, spec. opće kirurgije subspec. vaskularne kirurgije, koja je do dolaska u OB Varaždin kao kirurginja radila u Koprivničko-križevačkoj županiji. Upravo je ona bila dio tima koji je napravio operaciju HeRO. Ugovor je sklopljen i s prof. dr. sc. Miroslavom Smerdeljom iz Klinike za ortopediju KBC-a na Šalati. On je, primjerice, sa svojim timom napravio prvu transplantaciju koštano-hrskavičnog presatka u Hrvatskoj. Na taj način sanirano je oštećenje u koljenu nakon operacije tumora. Njegovim dolaskom dobivamo neprocjenjivo znanje i iskustvo s područja ortopedije te iznimnog mentora za kolege koji će uskoro postati dio našeg ortopedskog tima – zaključio je Marko Hlebar.

Na odlazak liječnika ne treba gledati toliko negativno

Suvremene poslovne migracije u svijetu nisu novost, ali se odvijaju relativno brzo. Također, u cijelom svijetu proteklih se desetljeća povećala migracija zdravstvenih djelatnika. Međutim, kada se te migracije događaju u Hrvatskoj, koja je relativno mala zemlja u odnosu na ostale u svijetu, te kada se događaju na varaždinskom području, jasno je da imaju izniman odjek i u javnosti.

– Javnost u svemu treba sudjelovati, te tako ne čudi da se bavi i odlaskom liječnika ortopeda iz varaždinske Opće bolnice. Kao njihov donedavni šef, a ponajprije kao kolega s kojim su radili, njihov odlazak promatram kao osobnu odluku, da svoju karijeru nastave graditi izvan naše ustanove. Varaždinska bolnica, kao i druge bolnice u Hrvatskoj, se s takvim osobnim odlukama sve više susreće, te znam da će i u ovom slučaju OB Varaždin nastaviti raditi u istom opsegu i kvaliteti kao i do sada. Svi naši pacijenti koji trebaju operativni zahvat će isti i ostvariti prema njihovoj medicinskoj indikaciji bez obzira na odlaske liječnika – zaključuje Hlebar.

Komentari

Komentara