Povežite se s nama

U fokusu

Na opasne elektroinstalacije u 5. OŠ je MUP upozorio 2013., a Grad “hitno” reagirao 2016.!

Objavljeno:

- dana

ŽALOSNA ISTINA

Prije manje od dva mjeseca gradonačelnik Goran Habuš je u proračun Grada Varaždina za 2016. po hitnom postupku uvrstio 1,5 milijuna kuna za zamjenu elektroinstalacija u V. osnovnoj školi.

– Dobili smo nalaz MUP-a prema kojem su električne instalacije u jako lošem stanju te da ih je nužno hitno obnoviti. Radovi bi mogli početi već tijekom zimskih praznika – rekao je gradonačelnik 21. studenoga 2016. gradskim vijećnicima, koji su većinom glasova prihvatili taj rebalans proračuna.

Natječaj za sanaciju elektroinstalacija Grad je raspisao 29. prosinca, na dan kad je pao proračun za 2017., a na današnjoj konferenciji za novinare je Habuš ustvrdio da je i taj projekt zaustavljen zbog nedonošenja proračuna.

Što su radili pune tri godine?

Međutim, danas je na vidjelo izašla istina. Grad Varaždin je nalaz MUP-a o tome da su elektroinstalacije u 5. OŠ opasne dobio još 2013. godine!

Kako je moguće da djeci prijeti opasnost, a gradska vlast je čekala tri godine da ukloni opasnost?

– Čekali smo prijedlog Upravnog odjela – odgovorio je Habuš i prebacio lopticu na pročelnicu za školstvo Danijelu Vusić.

Ona je pojasnila da je bilo više nalaza, pri čemu je dio toga u međuvremenu napravljen. – Rekonstrukcija elektroinstalacija nije projekt koji se može napraviti samo tako. Znači, kad su bila osigurana sredstva, onda je projekt izrađen – navela je.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Vugrin: u školskim klupama od 1. veljače svi razredi osnovnih škola i maturanti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenik župana Robert Vugrin izvijestio je nakon današnjeg sastanka Stožera o organizaciji nastave u školama nakon 1. veljače.

– Preporuka je osnivačima i ravnateljima odgojno-obrazovnih ustanova da se od 1. do 12. veljače u srednjim školama i dalje provodi nastava prema modelu C – nastava na daljinu, izuzevši učenike završnih razreda strukovnih škola i maturanata, kao i učenike koji obavljaju stručnu praksu u školama i kod poslodavaca. Isto vrijedi i za učenike umjetničkih škola, pri čemu je riječ o individualnoj nastavi „jedan na jedan“ koja će se provoditi prema modelu A – nastavi u školi. Svi razredi osnovnih škola, od prvog do osmog razreda, imaju mogućnost održavati nastavu prema modelu A – nastava u školi – objasnio je Vugrin.

Istaknuo je da je ovaj zaključak donesen na temelju posljednjih epidemioloških pokazatelja za područje Varaždinske županije te nakon konzultacija s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja tijekom jučerašnjeg dana, koji su stava da se taj model primijeni za područje cijele Hrvatske.

Drugi zaključak sjednice županijskog Stožera jest da se neće tražiti produljenje za posebne, trenutno važeće epidemiološke mjere za područje Varaždinske županije. Postojeće mjere, među ostalim, uključuju obustavu rada muzeja, kazališta i kina, tako da će se Varaždinska županija s epidemiološkim mjerama izjednačiti s nacionalnom razinom.

– Napominjem da će županijski Stožer pratiti daljnji razvoj epidemiološke situacije i reagirati na vrijeme kako bi se izbjegla situacija iz 11. i 12. mjeseca. Prema školama će se također individualno pristupati. Ako dođe do određenog povećanja broja zaraženih u pojedinoj školi, imamo mogućnost pojedinu školu staviti na model online nastave. I sada, od 62 završna razreda, imamo četiri razreda koji rade po principu online nastave upravo zbog pojave koronavirusa – pojasnio je Vugrin.

O povratku učenika gradskih škola u školske klupe izjasnio se i Grad Varaždin. Na sastanku ravnatelja osnovnih škola, osnivača i Stožera civilne zaštite Grada Varaždina kojije također  danas održan u Gradskoj vijećnici, odlučeno je da se od ponedjeljka, 1. veljače, sva djeca vraćaju na nastavu u škole.

– Svakodnevno će se pratiti epidemiološka situacija te će se u slučaju pogoršanja pristupiti revidiranju ove odluke. Grad Varaždin i dalje podržava otvaranje kulturnih institucija (muzeja, galerija, kina, kazališta) kao i sportskih sadržaja (fitness centri, sportske dvorane). Ako se povoljna epidemiološka situacija nastavi u iduća dva tjedna, razmotrit će se otvaranje školskih i vrtićkih sportskih dvorana za rekreativce i klubove – ističu iz Grada Varaždina.

Nastavite čitati

U fokusu

U Hrvatskoj u posljednja 24 sata 619 novih slučajeva zaraze i 30 preminulih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U posljednja 24 sata zabilježeno je 619 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3173, javio je 28. siječnja nacionalni Stožer civilne zaštite.

Među njima je 1326 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 128 pacijenata.

Preminulo je 30 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 230.978 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4943 preminulo. Ukupno su se oporavile 222.862 osobe od toga 466 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 15.505 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.175.831 osoba, od toga 5994 u posljednja 24 sata.

Nastavite čitati