Povežite se s nama

Život i društvo

Na opasnosti koje vrebaju na pružnim prijelazima Varaždincima ukazao i Chuck Norris!

Objavljeno:

- dana

“PUTUJUĆA IZLOŽBA” FPZ-A

Strojarska i prometna škola Varaždin ovaj tjedan domaćin je “putujuće izložbe” koja na jedan pristupačan i zabavan način učenicima govori o opasnostima koje vrebaju na željezničko-cestovnim prijelazima.

– Cilj je kroz zabavne ilustracije i poznate likove, poput Ivice Kostelića ili Chucka Norrisa, ukazati na opasnosti i potaknuti na veću sigurnost u prometu – otkrila je doc. dr. sc. Danijela Barić, voditeljica Katedre za tehnologiju cestovnog prometa i voditeljica projekta “Implementacija mjera za povećanje sigurnosti najranjivijih sudionika u prometu na željezničko-cestovnim prijelazima”.

Zapamtite: vlak je uvijek brži!

Riječ je o projektu koji se provodi u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH, a u sklopu toga je na Strojarsku i prometnu školu stigla ova izložba te je u utorak održano predavanje “Vlak je uvijek brži”.  Učenici su kroz to predavanje imali priliku doznati sve o projektu, ali i opasnostima u željezničko-cestovnom prometu i kako se trebaju ponašati.

Bivši učenik Strojarske i prometne Tomislav Gotić, koji je nedavno diplomirao i bio jedan od najboljih studenata Fakulteta prometnih znanosti, rekao je kako su ovu tematiku učenicima pokušali približiti na jedan zanimljiv način.  

– Nismo ih opterećivali sa statistikom već smo im prikazali materijale koje smo mi snimili vezane uz nepoštivanja prometnih propisa. Poruka našeg predavanja je: “Sigurnost počinje s tobom”. Svatko misli da se nesreće događaju nekom drugom, no treba početi od sebe. Možda branici jesu dugo spušteni na željezničko-cestovnim prijelazima, no treba uvijek imati na pameti da je vlak blizu i da je vlak uvijek brži – istaknuo je Gotić.

Iako je, kako otkrivaju stručnjaci Fakulteta prometnih znanosti, broj prometnih nesreća i poginulih na željezničko-cestovnim prijelazima u padu, uvijek treba biti oprezan. Jer, put kočenja vlaka je 1.500 metara. 

– Vlak je uvijek brži i zato poštujte prometna pravila! – poručuju stručnjaci.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Igračke iz Vinice otišle bolesnoj djeci u KBC-u Zagreb

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dječji vrtić Vinica je u suradnji s roditeljima, na inicijativu gospođe Matijašec, majke djevojčice oboljele od spinalne mišićne atrofije, polaznice vrtića organizirao prikupljanje igračaka za KBC Zagreb.

“Igračkom do dječjeg osmjeha” je projekt koji traje već neko vrijeme i pokazalo je pozitivne rezultate. Dolaskom u bolnicu dijete bira doniranu igračku koja mu umanjuje prisutan stres i barem nakratko usreći dijete.

Ovim projektom igračke su izmamile osmjeh na mnoga dječja lica, zahvaljujući voditeljici projekta Bernardici Pavić Pračić.

Ovo je pravi primjer da onaj koji ima ljubavi u sebi ima uvijek nešto za darovati, a roditelji djece polaznika vrtića Vinica to su pokazali svojim djelima. Cilj ove hvalevrijedne akcije bio je potaknuti djecu na darivanje, osvijestiti kod njih važnost pomaganja jedni drugima, te razvijati empatiju.

– Zahvaljujemo svima koji su se na bilo koji način uključili u akciju, a za prijevoz do Zagreba hvala gospodinu Božidaru Šipek. Svaki izmamljen dječji osmjeh naš je uspjeh – poruka je organizatora.

Nastavite čitati

Život i društvo

Akcija “Alkohol” za vikend na području Varaždina i Novog Marofa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Tijekom noći s petka na subotu, 28./29. siječnja, provodit će se operativna akcija „Alkohol“ na području Policijske postaje Novi Marof, a tijekom noći sa subote na nedjelju, 29./30. siječnja, na području Postaje prometne policije Varaždin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje