Povežite se s nama

Događanja

Na otvorenju 11. Theaterspielea “šprehali” i Radelić i Kišić!

Objavljeno:

- dana

U VARAŽDINU SE DO NEDJELJE GOVORI NJEMAČKI

Zavjese gore, bina je otvorena – rekao je Predrag Mašić, ravnatelj OŠ Vidovec jučer na otvorenju 11. Theaterspielea.

Ravnatelj Mašić je tako zajedno s Leom Lesar-Dolenc, idejnom začetnicom ovog projekta koji je u jedanaest godina održavanja izrastao u međunarodnu manifestaciju, otvorio ovogodišnje izdanje dramskih igara na njemačkom jeziku koje se do nedjelje održavaju u Varaždinu.

Svoje znanje njemačkog pokazali zamjenici, Potočnjak oduševljen

Dobrodošlicu gostima, koji su u Varaždin stigli iz čak pet zemalja, Rumunjske, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske, poželjeli su zamjenik varaždinskog gradonačelnika Vjeran Radelić i zamjenik varaždinskog župana Alen Kišić, i to na – njemačkom jeziku. 

– Kad su me pozvali da dođem na ove igre moram priznati da nisam očekivao da će puno kazalište, rekao je Potočnjak.

Uz pohvale ovom projektu čelnici Grada Varaždina i Varaždinske županije najavili su daljnu podršku, a isto je najavila i zamjenica načelnika Općine Vidovec Dubravka Rog. Posebni gost na otvaranju bio je glumac Žarko Potočnjak koji se, priznao je, iznenadio velikim brojem djece i mladih koji će sve do nedjelje glumiti u varaždinskom kazalištu na njamačkom jeziku.

– Kad su me pozvali da dođem na ove igre moram priznati da nisam očekivao da će puno kazalište. Stvarno sam se ugodno iznenadio i mogu vam samo reći “Čestitam!” – rekao je poznati glumac.

Inače, već 11 godina se u okviru OŠ Vidovec uz jaku potporu i pokroviteljstvo Veleposlanstva Republike Njemačke, Zaklade podunavskih Švaba iz Stuttgarta, Središnjeg ureda za školstvo u inozemstvu u pri Ambasadi Republike Njemačke, Austrijskog kulturnog foruma i Udruga za popularizaciju njemačkog jezika na području RH “Europski kulturni krug – EKULT” u Varaždinu organiziraju jedine dramske igre na njemačkoj jeziku. Cilj je promicanje njemačkog jezika na ovom području, razvoj suradnje između škola, osnovnih i srednjih, te vrtića koji sudjeluju, a kroz sve ove godine projekt je izrastao u međunarodnu manifestaciju.

Prva skupina koja je nastupila na 11. Theaterspieleu su mališani iz “Kindeka”, grupe iz dječjeg vrtića Škrinjica iz Vidovca. Do nedjelje će se na pozornici varaždinskog kazališta izmijeniti ukupno 30 skupina od vrtićkog do srednjoškolskog uzrasta iz Rumunjske, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje