Povežite se s nama

Život i društvo

Na ovogodišnji „Theaterspiele“ stiže 600 sudionika: među njima i gosti iz Njemačke, Srbije, Slovenije…

Arhiva RT

Objavljeno:

- dana

Već 18 godina Udruga za popularizaciju njemačkog jezika na području Republike Hrvatske „Europski kulturni krug-EKULT“  uz Osnovnu školu Vidovec te općinu Vidovec organizira  Dramske igre na njemačkom jeziku „Theaterspiele“.

Riječ je o projektu koji je u ovih 18 godina izrastao u međunarodnu manifestaciju uz jaku potporu i pokroviteljstvo Veleposlanstva Republike Njemačke, Zaklade podnavskih Švaba iz Stuttgarta, Središnjeg ureda za školstvo u inozemstvu pri Ambasadi Republike Njemačke, Austrijskog kulturnog foruma, Grada Varaždina, Županije Varaždinske, Međimurske županije, Općine Vidovec te brojnih medijskih pokrovitelja.

Cilj Dramskih igara na njemačkom jeziku je promicanje njemačkog jezika na ovom području, razvoj suradnje između škola, osnovnih i srednjih, i vrtića koji sudjeluju i to ne samo na području Republike Hrvatske nego i na međunarodnoj razini. Cjelokupna manifestacija odvija se u tri dana kroz koje je svakoj dramskoj skupini omogućeno da nastupi sa svojom predstavom na njemačkom jeziku u jedinstvenom prostoru Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu te nije natjecateljskog karaktera.

Osim mogućnost da se sudionici svojom predstavom predstave u okviru Dramskih igara organizirane su i radionice za učenike i učitelje njemačkog jezika na temu „Vom Wort zum Wortschatz„.    

Ovogodišnje 18. Dramske igre na njemačkom jeziku održat će se od 2. do 6. lipnja, i to na međunarodnoj razini. Gostujuće grupe i gosti dolaze iz Njemačke, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Mađarske i naravno Republike Hrvatske. Prijavljeno je sveukupno 34 grupe sa preko 600 sudionika i to od vrtićkog do srednjoškolskog uzrasta.

Evo i programa u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, svakoga dana održavanja od 17 sati. Nastupaju:

Kindergarten „Škrinjica“, Vidovec – „Kindeki“

III. Grundschule Varaždin – „Bienchen“

II. Grundschule Varaždin – „Kindergrimmis“

Grundschule Trnovec – „Makači – die Kleinen“, „Makači“

Grundschule „Vladimir Nazor“, Sveti Ilija – „Blümchen“

Grundschule Metel Ožegović, Radovan – „Spaßmacher“

Grundschule Vidovec – „Videki“, „Schatz“, „Goldene Kinder“

Grundschule Cestica – „Sturm“

Grundschule Gornje Jesenje – „Herbsties“

Wirtschaftsschule Varaždin – „Die Elf“

Elektrofachschule Varaždin – „GanzKurz“

Grundschule Petrijanec – „Felix“

Grundschule „Ljudevit Gaj“, Lužani – „JungStars“

Grundschule Trnsko – „Clique aus Zagreb“

Grundschule Ivana Perkovca – „Drenje“

Grundschule Nikola Tesla, Mirkovci – „Bühnenjäger“

Mittelschule Isidor Kršnjavi, Našice – „Nexeschauspieler“

Gymnasium A.G. Matoša, Đakovo – „Ta-Da!“

Valjevo Gymnasium – „Valjevo Gymnasium“

Kindergarten Različak, Zagreb – „Die Drachen“

Grundschule Bistra – „Das Deutschtheater aus Bistra“

Grundschule Podturen – „Gute Kinder“

Grundschule I.G. Kovačića, Vrbovsko – „Severinici“

Grundschule „Frau Lovro Karaula“ – „SpielMit“

Valeria Koch Grundschule Pécs, Ungarn – „Fantasieger“

VI. Grundschule Varaždin – „Engelchen und Bengelchen“

Grundschule Malešnica – „Maleschniza“

Mittelschule Konjščina – „Zagorje Theater“

Technische Schule Čakovec – „TŠČ“

„Nikolaus Lenau“ Lyzeum, Temeswar, Rumänien – „NiL“

Život i društvo

Ekipa „Nikud nikam“ pobijedila na 2. „Strmskim seoskim igrama“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 6. kolovoza, na igralištu Gašparnjak, u organizaciji Mjesnog odbora Strmec Podravski i DVD-a Strmec Podravski održane su 2. „Strmske seoske igre“.

Sudjelovalo je šest miješovitih ekipa u pet disciplina: mali nogomet, odbojka na pijesku, potezanje užeta, vatrogasni poligon i ispijanje piva.

Cilj ove manifestacije je bilo druženje mještanja te su rezultati bili u drugom planu, ali valja istaknuti da je prvo mjesta nakon zbroja svih rezultata osvojila ekipa „Nikud nikam“, drugi su bili „Krovopokrivači“, dok je treće mjesto osvojila ekipa caffe bara „Monaco“.

Djeca su se mogla zabaviti na popularnom napuhancu i vožnji vlakićem.

Za sve natjecatelje i posjetitelja bila je osigurana hrana i piće, a sve zahvaljujući mnogobrojnim sponzorima kako s područja općine Petrijanec, tako i iz susjednih mjesta. Organizatori su ima zahvalili na pomoći.

Nastavite čitati

Život i društvo

U protekla 24 sata zabilježeno šest naleta na divljač, policija poziva na oprez u prometu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Praćenjem događanja prometnih nesreća i drugih prometnih događaja na području Policijske uprave varaždinske u proteklih nekoliko dana, policijski službenici Policijske uprave varaždinske zamijetili su da je u prethodnom razdoblju porastao broj događaja naleta cestovnih motornih vozila na domaće i divlje životinje.

– U cilju prevencije ovakvih i sličnih događaja, pozivamo vozače na maksimalni oprez na prometnicama Varaždinske županije, posebno u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima. Isto tako pozivamo ih da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti te poštuju postavljenu prometnu signalizaciju koja ih upozorava na moguće pojavljivanje divljači na cesti, ali i domaćih životinja – poručili su iz PU varaždinske.

Napominju također da je samo tijekom protekla 24 sata zabilježeno šest naleta na srneću divljač, koji su se dogodili u rano jutarnjim i večernjim satima na području Pleši, Podruta, Apatije, Bolfana, Varaždina i Trakošćana.

– Također, pozivamo vlasnike domaćih životinja na poduzimanje odgovarajućih mjera u cilju sprječavanja zadržavanja domaćih životinja na cesti bez nadzora. Napominjemo da su vlasnici domaćih životinja (psi, mačke i dr.) dužni životinje držati pod nadzorom, odnosno držati ih u ograđenim dvorištima i poduzimati druge mjere da se iste bez nadzora zadržavaju na cestama – ističe policija.

U slučaju naleta vozila na domaće životinje u pravilu su odgovorni vlasnici domaćih životinja te sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama za vlasnika životinja je propisana kazna 300 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje