Povežite se s nama

Kultura

Na promociji zbornika “Mozaik poezije i proze” najavljen novi izazov za djecu i roditelje!

Objavljeno:

- dana

U Knjižnici i čitaonici Šenkovec 11. veljače održana je promocija zbornika “Mozaik poezije i proze” u nakladi Udruge “Mlada pera”.

Učenici 2. razreda OŠ “Petar Zrinski” Šenkovec Hrvoje Levatić, Neo Varga, Lea Vidović, Josip i David Kovačić, Klara Pongrac, Ana Lukić, Zita Pokrivač, Lucija Halabarec, Viktor Zadravec, Janko Hajdarović i Abel Kolarić pod dirigentskom palicom svojih učiteljica Gordane Magdalenić i Ladislave Šestak-Horvat čitali su pjesme ambasadorice Udruge “Mlada pera” Gite Radiković koja je u zborniku dobila poseban “Gitin kutak”.

Filip Vinko, učenik 4. razreda Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” Čakovec, pod mentorstvom profesora gitare Marka Žerjava izveo je skladbe “Kapljice” i “Everyday Blues”. Svoje radove pročitali su još Leon Kuzma i mama Martina iz Vukanovca, Lucija Mesarić, Antonija Jaklin i Hana Tomašić iz OŠ Gornji Mihaljevec te Petra Kerman iz Lopatinca.

U ležernoj atmosferi, čitanju pjesama uz vrlo uspješne i sugestivne geste animacije malih osnovnoškolaca, cupkanje nogama uz blues odličnog Filipa, dolazak na promociju sa svježe slomljenom rukom i gipsom usprkos bolovima, oduševljenje djece na dobivenim ulaznicama za Toplice Sveti Martin te zbornicima za mlade autore koji su pročitali svoje radove, predsjednik Udruge Gorkić Taradi najavio je i svojevrstan nastavak suradnje djece i roditelja koja je bila potrebna na natječaju “Koja je dobitna kombinacija?”

Naime, u tijeku je već novi natječaj, “Tajne priče Zmajčeka Pozojčeka”, kojemu je cilj izdavanje istoimene slikovnice. Samo predstavljanje slikovnice koju su napisala djeca održat će se određenog dana u vrijeme Porcijunkulova u i oko Staroga grada. Na početnom punktu bit će maskota Zmajčeka Pozojčeka gdje će se okupiti djeca i roditelji i odakle će se krenuti u obilazak Staroga grada, odnosno od punkta do punkta. Na svakom punktu će djeca i roditelji koji se prijave pročitati/odglumiti/izvesti performans na određenu priču koja je stigla na literarni natječaj te je objavljena u slikovnici “Tajne priče Zmajčeka Pozojčeka”.
Tako se potiče suradnja djece i roditelja, u istraživanju za poučni element priče, a zatim i u izvedbi priče. Svi zainteresirani za izvedbu priča, javite se Udruzi “Mlada pera”; bitno je da sudjeluju roditelj i dijete ili obitelj i djeca, a možete uključiti i prijatelje, susjede…

Cijeli projekt za zbornik “Mozaik poezije i proze” sufinanciran je proračunskim sredstvima Primorsko-goranske županije, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Čakovca, općina Nedelišće, Mala Subotica i Štrigova te pod sponzorstvom tvrtki Multipro d.o.o., Donum iz Čakovca i LifeClass Termi Sveti Martin.

Kultura

„Srijeda u Muzeju“: predavanje umjetnika Juozasa Zikarasa o kipu „Sloboda“, simbolu litavske nacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu „Srijede u Muzeju“ 25. svibnja u palači Herzer održava se predavanje pod nazivom „Priča o jednom spomeniku“,na kojem će se govoriti o kipu „Sloboda“ litavskog umjetnika Juozasa Zikarasa.

Predavanje se organizira u suradnji Veleposlanstva Republike Litve u RH i Gradskog muzeja Varaždin, koji su već realizirali nekoliko zajedničkih programa, a pripremila ga je varaždinska profesorica i suradnica obiju institucija Mirjana Bračko.

Juozas Zikaras, jedan od najvećih i najpoznatijih profesionalnih kipara svog vremena, radio je tijekom dvije godine (1919. – 1921.) spomenik, nazvavši ga „Sloboda“, koji i danas predstavlja simbol litavske nacije i državnosti.

I ne samo spomenik nego i njegov autor pričaju zanimljivu priču vezanu za nastanak, izradu, otkrivanje, rušenje i ponovno postavljanje spomenika 1989. godine u Kaunasu.

Godine 1985. kopija spomenika svečano je otkrivena u São Paulu u Brazilu, zahvaljujući brojnim litavskim iseljenicima, a original je potaknuo postavljanje spomenika slobodi i u Latviji.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Kultura

Sutra Dan otvorenih vrata Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” Čakovec, 25. svibnja koncert nagrađenih učenika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: VŽR/Ivan Agnezović/UŠ MM

U Umjetničkoj školi “Miroslav Magdalenić” u Čakovcu aktivno je tijekom cijele godine, no raznim aktivnostima posebno bogato razdoblje javlja se u svibnju i lipnju.

Tako je i ove godine, a sve je započelo koncertima učenika Odjela klasičnog baleta Škole u Murskome Središću (13. svibnja) i u Prelogu (18. svibnja), koji su oduševili publiku. U Centru za kulturu “Rudar” te preloškom Domu kulture tako su se predstavili polaznici predškolskog baleta, male baletne škole 1 i 2 te osnovna škola klasičnog baleta.

Isprobajte instrumente!

U subotu, 21. svibnja, u dvorištu utvrde Zrinskih organiziraju se Dani otvorenih vrata Umjetničke škole.

– Svi zainteresirani imaju prilike upoznati sve programe naše Škole za djecu od 5 do 14 godina, kao i isprobati sve glazbene instrumente te se družiti s plesačima klasičnog baleta.

Osim toga, mogu razgovarati s učiteljima Osnovne glazbene škole i Osnovne škole klasičnog baleta, kao i saznati sve informacije o upisima – objašnjava ravnateljica Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” Senka Bašek. U slučaju lošeg vremena događanje se premješta u zgradu Škole.

Ovo je događanje organizirano u okviru proslave Dana Grada Čakovca, baš kao što će to biti i koncert nagrađenih učenika, koji se u srijedu, 25. svibnja u 20 sati također organizira u atriju Staroga grada.

– Kako tradicionalni koncerti nagrađenih učenika škole nisu održani prethodne školske godine, ni godine ranije, na tom će koncertu biti uručene nagrade i zahvalnice svim natjecateljima, kao i njihovim mentorima i korepetitorima, koji su tijekom posljednjih triju godina postigli odlične rezultate na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Pritom će nastupiti 13 najuspješnijih učenika-natjecatelja – dodaje ravnateljica Bašek.

U zadnje tri godine natjecalo se ukupno 45-ero učenika u 11 disciplina, a svi oni zajedno osvojili su ukupno 62 nagrade. Među tim se nagradama krije 28 prvih, 30 drugih i četiri treće. Učenike je pripremalo 16-ero učitelja u suradnji s pet korepetitora. U slučaju lošeg vremena koncert se premješta u dvoranu Centra za kulturu Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje