Povežite se s nama

U fokusu

Na radionicama prvo naučili kako do posla, a onda se i zaposlili

Objavljeno:

- dana

DOZNAJEMO

– U sklopu radionice pretraživali smo oglase za posao. Poslao sam zamolbu na nekoliko mjesta te se zaposlio u Varaždinu – rekao je Mirko Mihalina iz Općine Petrijanec. 

On je jedan od polaznika edukativnih radionica koje su organizirane u sklopu projekta “Mentor”. 

Riječ je o projektu kroz koji polaznici stječu znanja o pronalaženju posla na tržištu rada kroz održavanje besplatnih edukativnih radionica u trajanju od tri tjedna. Nositelj projekta je Općina Donja Voća, a partneri Općina Vidovec, Općina Petrijaenec, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Udruga Franjo Koščec. Vrijednost projekta je 67.138 eura, a financiran je iz  Europskog socijalnog fonda u sklopu IPA programa za RH, Komponenta IV – Razvoj ljudskih potencijala, grant shema “Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza II. 

Radionice su se počele održavati krajem svibnja, a u prvoj polovici kolovoza predviđeno je održavanje novih radionica. U sklopu projekta predviđena je edukacija za 168 nezaposlenih osoba. Da su radionice nekima pomogle kod zapošljavanja, moglo bi se zaključiti prema podacima  Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Na području općina Donja Voća, Petrijanec i Vidovec krajem lipnja ove godine bile su 603 nezaposlene osobe od ukupno 7.056 nezaposlenih u Varaždinskoj županiji, što je za 0,06 % manje u odnosu na svibanj prošle godine, kada je bilo 616 nezaposlenih od ukupno 7.159 nezaposlenih u Varaždinskoj županiji. Informacije o radionicama potražite u općinama koje sudjeluju ili na Facebooku. 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Kaos u HNK: Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio ostavku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio je neopozivu ostavku, i to ubrzo nakon što je isto učinila njegova zamjenica Snježana Tramburovski.

Njegovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Politički pokrovitelji intendantice HNK u Varaždinu Jasne Jakovljević, i to svih političkih boja, dosjetili su se već otrcanog načina; umjesto da se govori o nezakonitostima, pogodovanjima (hrvatska riječ za korupciju), neredu i neradu koji godinama vladaju u Kazalištu, META JE KAZALIŠNO VIJEĆE koje je, zajedno sa gradskim revizorom, započelo otkrivati rabote dotične gospođe. U farsi koja se pred nama odigrava ističe se lik stanovite M., redikulozne pojave u političkom životu Varaždina, koju je izmislio bivši gradonačelnik. U tom “teatru” ne želim više sudjelovati niti kao promatrač. Dajem (neka i na veselje politikantsko-interesne bulumente čiji je eksponent J. J.) neopozivu ostavku na funkciju predsjednika Kazališnog vijeća HNK u Varaždinu, sa danom 25. listopada 2021.

Nastavite čitati

U fokusu

Broj stanovnika: u Varaždinskoj županiji izgubljen grad veličine Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni zavod za statistiku objavio je procjenu broja stanovnika po gradovima, općinama i županijama na kraju 2020. godine.

Brojke su zabrinjavajuće, piše tportal.hr.

Prema toj procjeni, Hrvatska je početkom ove godine imala oko 4.048.000 stanovnika, što je 237.000 manje nego po zadnjem popisu 2011 . godine. To znači da je u manje od 10 godina izgubila više od 5 % populacije, odnosno svakog dvadesetog stanovnika.

Neki demografi procjenjuju da je stvarno stanje još gore te da je realni broj stanovnika pao ispod četiri milijuna.

Od popisa stanovništva 2011. demografske gubitke pretrpjele su gotovo sve regije. Samo tri od 21 županije bilježe porast stanovništva, pri čemu je on osjetniji jedino u Gradu Zagrebu, u kojem živi oko 19.000 žitelja više nego 2011. U plusu su još Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija, ali sa znatno slabijim rastom.

U depopulaciji prednjače županije s istoka Hrvatske.

Varaždinska je županija prema ovim podacima 2011. godine imala 175.951 stanovnika, a ove godine ih ima 165.357, odnosno 10.594 manje (-6,02 %).

Međimurska je županija prije 10 godina imala 113.804 stanovnika, a 2020. je procjena da ih je 108.822, odnosno 4.982 manje (-4,38 %).

Obzirom da područje koje obuhvaća Grad Ludbreg ima oko 9000 stanovnika, u Varaždinskoj je županiji u posljednjih 10 godina “izgubljen” grad veličine Ludbrega.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje