Povežite se s nama

Međimurje

Na razmjenu mladih u Lepoglavu? Može!

Objavljeno:

- dana

BE ACTIVE

– Razmišljao sam gdje bih mogao provesti godišnji odmor i prijatelj mi je rekao za razmjenu mladih u Lepoglavi. 

Pomislio sam: “Zašto ne?”, i krenuo put tog malenog grada. Lepoglava mi se jako sviđa, lijepo je to mjesto za život, posve drugačije od velike i bučne Barcelone – objašnjava Silvio iz Španjolske, koji zajedno s još 19 mladih iz Italije, Španjolske, Poljske i Hrvatske boravio u Lepoglavi u sklopu projekta “Be active”, koji je trajao od 10. do 17. kolovoza. Projekt se bazirao na poboljšanju postojećih i stjecanju novih vještina pomoću volontiranja, čime se povećavaju mogućnosti zapošljavanja mladih. U sve su bili uključeni i mladi iz Slovenije, a jedan je predstavnik iz Argentine, pa možemo govoriti o čak 6 zemalja koje su sudjelovale u projektu.

Razmjena iskustava

– Tema projekta je volontiranje povezano s ekologijom. Budući da je riječ o mladima koji sudjeluju u organizacijama koje se bave volontiranjem, oni imaju prilike razmijeniti iskustva, naučiti kako organizirati volontiranje, upoznati zakonske regulative u različitim zemljama, razgovarati o prednostima i nedostacima na tom području, naučiti kako iskoristiti vještine stečene volontiranjem prilikom zapošljavanja i još puno toga. Osim toga, mladi su stekli i malo volonterske prakse, budući da su nam pomagali oko Jailhouse festivala. Što se tiče ekoloških sadržaja, u planu smo imali pošumljavanje, ali smo od toga odustali zbog velike vrućina – objasnio nam je Mario Žuliček, potpredsjednik Nezavisne udruge mladih iz Lepoglave. Mladi na razmjeni sudjelovali su u kreativnim radionicama na kojima su se primjenjivali različiti oblici i metode rada. Mi smo ih zatekli prilikom radionice u kojoj su simulirali razgovor za posao i posvjedočili radnoj, ali posve opuštenoj, zabavnoj i motivirajućoj atmosferi. Tog su se dana baš spremali posjetiti Trakošćan, jer je upoznavanje kulture ovih prostora neizostavan dio projekta.

 

Razmjena je protekla u ugodnoj, zabavnoj i prijateljskoj atmosferi pa zabave i smijeha nije nedostajalo

– Kroz ovakve projekte NUM razvija partnerske veze sa stranim organizacijama, a mladi se upoznaju i uče, razbijaju predrasude, komuniciraju engleskim jezikom i sklapaju prijateljstva. Osam je mladih iz Hrvatske trenutno na razmjeni u Poljskoj, u sklopu sličnog projekta u kojem uče o volontiranju povezanom s razvitkom poduzetničkih vještina. Naša udruga ima iza sebe dosta razmjena, a trenutno planiramo još jednu u Poljskoj, pa u Iraku, Jemenu… – objašnjava Žuliček.

Francesco (30), Italija

“U Lepoglavi sam već četvrti put i uvijek sam iznova oduševljen pozitivnom suradnjom. Meni je volontiranje pomoglo da se zaposlim u Centru za mlade u Torinu. I danas, uz svoj redovni posao, volontiram u udruzi koja me i povezala s Nezavisnom udrugom mladih iz Lepoglave.”

Isabella (18), Poljska

“Pomislila da je dobra ideja ići, upoznati druge i poboljšati engleski. Ispalo je i bolje nego sam očekivala. Uz to, Lepoglava je prekrasan grad, jako mi se sviđaju brežuljci koji me zapanje svaki put kad pogledam kroz prozor. Dosad nisam volontirala, ali nakon ove će se razmjene to svakako promjeniti.”

Silvio (26), Španjolska

“S 22 godine otišao sam iz Barcelone kako bih radio u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Ovdje sam da bih se upoznao s radom europskih projekata za mlade. Puno smo toga naučili ovdje, ali mislim da je najvažnije da smo naučili slušati jedni druge. Naša se mišljenja mogu razlikovati zbog osobnosti, životne pozadine ili nacionalnosti, ali je važno da se međusobno poštujemo.”

Izvor:
Foto:

Kultura

Udruga “Gardruža” ove godine napunila dva desetljeća: “Se čega se primemo, oddelamo kak spada!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga “Gardruža” Gardinovec osnovana je zadnjeg dana ožujka 2001. godine.

Dvadeseti rođendan, u duhu odgovornosti, nisu posebno obilježavali, već su “proslavili” u klasičnome međimurskom stilu: radno, s tim da su sredstva predviđena za obilježavanje uložili u uljepšavanje lokalnog parka.

– Tako smo financirali izradu mosta i bunara u parkiću. Zato ćemo sljedeću sjednicu Skupštine nastojati organizirati u ponešto svečanijem tonu – objašnjava predsjednica Udruge Marija Prekupec.

Promocija i zaštita

Udruga djeluje na području kulture, sporta, zaštite zdravlja, kao i zaštite okoliša i prirode s ciljevima organiziranja aktivnog provođenja slobodnog vremena građana i postizanja bolje kvalitete života, unapređivanja zdravlja i rekreacije građana, osobito djece i starijih osoba.

– Puno naših projekata povezano je sa školom i vrtićem, tako da smo ove godine u tom smislu bili ograničeni. Uvijek nastojimo osmisliti neke aktivnosti i uz događanja kao što su Božić, Uskrs, advent, maškare i slično, a u naših dvadeset godina zaista smo sudjelovali u obilježavanju i proslavi mnogobrojnih manifestacija.

Općina Belica, kojoj Gardinovec pripada, bila je, primjerice, domaćin na Noći muzeja u Muzeju Međimurja 2014. godine. Članovi i članice “Gardruže” tada su počastili posjetitelje starinskim kolačima, a prezentirali su i pletenje cekara te izradu svatovske jabuke od papira. U takva se događanja nastojimo uključiti, s obzirom na činjenicu da smo i čuvari narodne baštine. Na Noći muzeja zamijetio nas je gospodin Bagarin, skupljač narodnih običaja, i pozvao nas na sudjelovanje na 48. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. Rado smo se odazvali! – dodaje Marija.

Svojim zalaganjem vrijedni Gardinovčani i Gardinovčanke zaradili su i hrpu nagrada. Tako su dobili službena priznanja “Zeleni cvijet s brončanim znakom” Turističke zajednice Međimurske županije u okviru edukativne akcije “Volim Hrvatsku” za uređenost parka čak tri godine zaredom: od 2008. do 2010.! Od ove godine park krasi i velika kopija grba Općine od buksusa, odnosno pušpana: nadaju se da će stimulirajuće djelovati i na zaštitu okoliša. Na svečanom otvorenju sportske dvorane i sjednici OV-a 2012. za zalaganje Udruge na lokalnoj razini i uspješan rad uručena im je Zlatna plaketa – Grb Općine Belica, dok su tri godine kasnije od općine dobili i zahvalnicu, a 2016. i pohvalnicu.

– Na Danima kruha i zahvalnosti za plodove zemlje na Belici i u Gardinovcu uključujemo se s kolačima, proizvodima lokalnih OPG-ova, uz ples i pjesmu u pratnji tamburaša, u narodnim nošnjama koje nastojimo prezentirati svugdje gdje je prikladno. Jedan od projekata na koji smo najponosniji je “staro pralo”, to jest prikazivanje pranja rublja na način na koji su to radili naši stari. O uspjehu projekta najbolje su posvjedočili izrazi lica svih koji su vidjeli prikaz i s nostalgijom se prisjetili kako je to nekad izgledalo, a prikazale smo sve detalje – od kuhanja sapuna do upotrebe korita i nošenja autentičnih nošnji – uglas su nam ispripovijedale članice “Gardruže”. U rujnu 2018. običaj gardinovskoga potočnog prala dobio je i spomen ploču.

Niz nagrada

Od Međimurskog saveza sportske rekreacije “Sport za sve” Udruzi je dodijeljen niz zahvalnica, priznanja i medalja. Izdvajamo tako Godišnju medalju za razvoj sportske rekreacije, koju je 2009. dobila predsjednica Udruge Marija Prekupec. Njoj je Hrvatski savez sportske rekreacije “Sport za sve” dodijelio i godišnju nagradu za razvoj sportske rekreacije “Mirko Relac” za 2015. godinu. Udruga je pak dobitnica više zahvalnica i priznanja za obilježavanje Svjetskog dana sporta i Svjetskog dana pješačenja na lokalnoj i nacionalnoj razini, kao i Priznanja Hrvatskog olimpijskog odbora za organizaciju natjecanja na lokalnoj razini.

Članice i članovi na ovogodišnjim “Bakinim kolačima” u Čakovcu

– Na manifestaciji “Bakini kolači”, koju organizira Udruga “Međimurska gruda”, sudjelujemo od 2017. godine, kada smo u Prelogu predstavili repliku eko-etno kuće i veliku svatovsku jabuku. Godinu kasnije u Svetome Martinu na Muri istom prigodom prezentirali smo kolače od maka i tikve, 2019. na Belici smo dobili Lentu za izvorno međimursko, a na posljednjem izdanju koje se zadnjeg vikenda u rujnu ove godine održalo u atriju Staroga grada u Čakovcu promovirali smo se pletenom ogradom od lijeske i bogatim štandom s kolačima i drugim jesenskim plodovima – nabrajaju članice Udruge.

Kruna njihova rada pristigla je neposredno prije Dana međimurske županije 2019., kad je “Gardruži” dodijeljena Povelja Međimurske županije u znak priznanja za nesebičan društveni rad i doprinos kulturnom amaterizmu, unapređenje zdravlja i rekreacije građana, osobito djece i starijih osoba, te očuvanje prirode i zaštitu okoliša. Vidljivo je, dakle, da su članice i članovi aktivni u mnogobrojnim aktivnostima koje vjerojatno ne bismo mogli pobrojiti ni na nekoliko stranica novina.

Stalno su u potrazi za novim snagama koje bi im se htjele priključiti i pomoći im da na najljepši mogući način predstavljaju svoje mjesto, općinu i međimurski zavičaj. “Držimo im fige” da u tome budu uspješni i nastave s odličnim radom, a Udruzi želimo još mnogo puta po dvadeset godina!

Neumoran rad

Osim navedenih aktivnosti, članice i članovi “Gardruže” sudjelovali su, sudjeluju i planiraju sudjelovanje u: procesijama povodom Tijelova, organizaciji druženja za mještane nakon mise polnoćke, sportskim općinskim susretima, Danu srca, informatičkim radionicama, Festivalu žena, Obiteljskom festivalu, izgradnji odbojkaškog igrališta u Gardinovcu, hodočašćima na Mariju Bistricu na biciklima, BIMEP-u, aerobiku, izradi ručnih radova povodom blagdana i drugih događanja, humanitarnim akcijama (Dan narcisa), božićnim sajmovima, nordijskom hodanju…

Pomogli su u radovima na obnovi i uređenju vrtića i okoliša kad je to bilo potrebno, organizirali odbojkaške turnire, seoske igre “med vulicami”, promotivne događaje, obilježavali “Move week” (Tjedan kretanja), Dane Međimurske županije i Dan sv. Blaža (zaštitnika oboljelih od bolesti grla) biciklirali do Vukovara, izrađivali velike adventske vijence, bili dijelom projekta “Ftrgni od zaborava” u suradnji s učenicima PŠ Gardinovec, radili na promociji djela i lika pučkog književnika Stjepana Jankovića-Štefa…

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju četvrte listopadske subote 90 novozaraženih COVID-om, u bolnici 28 pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 288 uzoraka, od čega je evidentirano 89 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 30,9% pozitivnih od broja testiranih. Brzim antigenskim testiranjem evidentiran je 1 pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata oporavilo se 14 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 449. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 72.922 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 28 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 7 osoba, otpuštene su 2 osobe, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje