U okviru „Ljeta u Varaždinu“ u atriju Staroga grada u srijedu, 31. srpnja, održan je 19. susret Varaždinskoga književnog društva pod nazivom „Srebrna cesta“.

Program je organiziralo Varaždinsko književno društvo pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, a suorganizator je Ogranak Matice hrvatske u Varaždinu.

Na manifestaciji su svoje radove čitali pjesnici i pisci iz Varaždina, članovi Varaždinskoga književnog društva, te njihovi gosti iz Ptuja i Maribora, a u glazbenom dijelu programa nastupila je mlada varaždinska glumica i pjevačica Tena Antonija Torjanac uz gitarsku pratnju Vlade Soldateka.

Obilježavanje obljetnice

– Manifestacija je zamišljena kao glazbeno-poetski kolaž od tri ciklusa. U prvom ciklusu nastupaju pjesnici koji pišu na zavičajnom govoru, odnosno kajkavštini, a među njima su i dva pjesnika koji se izražavaju bednjanski. Drugi i treći ciklus čine djela na standardnom hrvatskom jeziku, a središnji dio, između drugog i trećeg ciklusa, posvećen je književnicima gostima iz Slovenije – rekla je Slavica Gazibara, predsjednica Varaždinskoga književnog društva.

Budući da se ove godine obilježava 120. obljetnica rođenja Gustava Krkleca, ovogodišnja književna večer bila je posvećena upravo Krklecu, autoru poznate pjesme „Srebrna cesta“, hrvatskom književniku i prevoditelju koji je djetinjstvo proveo u Maruševcu, a gimnaziju polazio u Varaždinu.

– „Srebrna cesta“ u hrvatskoj književnosti općenito znači jedan vedar pogled, prihvaćanje života kao mogućnosti ostvarenja sebe kao čovjeka u potpunosti. Obožavaju je i djeca u srednjoj školi, osnovnoškolci idu s njome na LiDraNo… Iako rodom nije odavde, Krklec je djetinjstvo proveo u Maruševcu i taj je kraj uvijek nosio u svojim pjesmama – istaknula je predsjednica Gazibara.

Poezija i humor

Recital su 2000. godine utemeljili Varaždinsko književno društvo i Ogranak Matice hrvatske u Varaždinu, a ideju su dali Tomislav Ribić, Ernest Fišer, Ivica Zamoda i Ivica Jembrih Cobovički.

– Ideja recitala se tijekom godina mijenjala. Ispočetka je to bio pozivni recital na koji su dolazili pjesnici iz cijele Hrvatske. Obično se zvalo tri pjesnika i oni bi predstavili svoje radove te se nakon toga tiskala zbirka njihove poezije. Koncepcija se malo promijenila: odlučili smo dati više prostora varaždinskim književnicima. Tako je jedne godine tema bila poezija, a druge godine humoristične priče jer je poznato da je Gustav Krklec pisao aforizme i inače je bio veliki zafrkant – govori Tugomir Orak, osnivač Varaždinskoga književnog društva, te dodaje da se i taj koncept promijenio, pa se recital sada napola sastoji od pjesama, a napola od humorističnih pjesama i priča.

Dugogodišnja suradnja

VKD već više godina surađuje sa slovenskim Literarnim klubom Ptuj. Obilježavanje 120 godina od rođenja Gustava Krkleca bila je dobra prilika da se na ovogodišnju književnu večer pozovu gosti.

– Oni su bili izrazili želju da jednom nastupe i kod nas, pa smo ih pozvali, kao i neke goste iz Zagreba. Došli su predsjednik Mariborske literarne družbe Marjan Pungartnik i Mirko Jaušovec iz Literarnog kluba Ptuj, koji odlično piše humoristične priče i pjesme pune satiričkih sadržaja – rekao je Orak.

Komentari

Komentara