Povežite se s nama

Život i društvo

Na relaciji Ludbreg – Čakovec i iščekivanju proglašenja najboljih

Objavljeno:

- dana

52. REVIJA HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA DJECE

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece ušla je u svoj treći festivalski dan.

Učenici i mentori u petak su proputovali relaciju od Varaždina do Ludbrega te od Ludbrega do Čakovca. U Ludbregu su, nakon razgledavanja grada i podjele poklon paketa dobrodošlice, pogledali četvrtu revijsku projekciju nakon koje su krenuli put Čakovca.

Radionice, projekcije, a sutra proglašenje najboljih

Ondje ih danas, nakon dvije jutarnje projekcije, očekuje popodnevni radionički program te razgovori priređivača Revije s voditeljima filmskih družina, a za kraj dana i posljednja, sedma revijska projekcija.
Nedjelja, posljednji revijski dan, počet će napeto i neizvjesno. Naime, sutra će u 10 sati u Centru za kulturu Čakovec, u sklopu svečanog zatvaranja festivala, biti proglašeni i najbolji filmski uratci.
Stručni ocjenjivački sud ima nezahvalan zadatak odabrati najbolje od 92 filma, odnosno 48 animiranih, 17 igranih i 15 dokumentarnih filmova, osam TV reportaža te četiri filma u otvorenoj kategoriji. Ove godine ocjenjivački sud čine hrvatski renomirani filmski djelatnici.

O najboljim filmovima odlučivat će renomirani filmski djelatnici.

Simon Bogojević Narath je akademski slikar, a unazad 20 godina radio je na brojnim umjetničkim i komercijalnim projektima kao redatelj, scenograf, animator ili grafički dizajner te je autor nekoliko kratkih nagrađivanih filmova. Čejen Černić je filmska redateljica koja je nakon Akademije asistirala na mnogim dugometražnim filmovima te snimila svoje kratke igrane i dokumentarne filmove, a trenutno priprema prvi dugometražni film. Maja Flego, pedagoginja, novinarka i savjetnica pravobraniteljice za djecu, članica je ocjenjivačkog suda Revije od 1999. godine. Autorica je zbirke priča za djecu, a član je žirija i na nekoliko drugih festivala. Boris Poljak, direktor fotografije koji se bavi filmom gotovo 40 godina, višestruko je nagrađivan za svoj snimateljski rad. Slaven Zečević, filmski montažer koji je pisao filmske eseje i kritike te piše stručne i znanstvene tekstove. Kao montažer radio je na filmovima najpoznatijih hrvatskih redatelja. 
Osim Stručnog ocjenjivačkog suda, najbolje radove nagradit će i Međunarodni ocjenjivački sud djece, prvi put oformljen ove godine, kojeg čini 22 djece iz Hrvatske, Italije, Mađarske, Slovenije, Srbije i Turske.
52. izdanje Revije održava se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, varaždinskog Filmsko-kreativnog studija Vanima, Škole animiranog filma Čakovec te Osnovne škole Martijanec.
 

Programski raspored
Subota, 27. rujna

09:00 – peta revijska projekcija i razgovor s autorima (Centar za kulturu, Čakovec)
10:30 – šesta revijska projekcija i razgovor s autorima (Centar za kulturu, Čakovec)
14:00 do 18.00 – radionički program (Centar za kulturu, Čakovec)
14:00 do 15:00 – razgovor priređivača Revije s voditeljima filmskih/ videodružina(Centar za kulturu, Čakovec)
18:00 – sedma revijska projekcija i razgovor s autorima (Centar za kulturu, Čakovec)
Nedjelja, 28. rujna
10:00 – dodjela nagrada i svečano zatvaranje Revije (Centar za kulturu, Čakovec)
11:00 – razgovor autora s članovima Ocjenjivačkog suda(Centar za kulturu, Čakovec)

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

U Mrkoplju predstavljeni okusi brezničkohumskog kraja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedaleko Begovog Razdolja i Delnica na putu prema Rijeci nalazi se malo mjesto Mrkopalj sa svega tisuću žitelja raštrkanih u 6 naselja. Tamo se odnedavno održava zanimljiva manifestacija kojoj je cilj spajanje različitih vrsta umjetnosti, sportskih i zabavnih događaja uz nezaobilazni šarm goranskoga kraja.

Proteklog je vikenda tako održan 8. Artfest uoči 240. godišnjice dobivanja povelje koju je Mrkoplju dodijelila carica Marija Terezija davne 1785. godine. Uz brojne goste uglavnom iz Bakra, Severina na Kupi i mjesta iz okruženja, ove su godine na Artfestu nastupile i članice udruge Starinski žmaki iz Brezničkog Huma predstavivši starinske gastrodelicije našega podneblja.

– Nakon lipanjskoga predstavljanja na trodnevnim svečanostima povodom Dana Općine Grožnjan u Istri, sada smo Starinske žmake predstavili žiteljima Primorsko-Goranske županije u Općini Mrkopalj – kaže predsjednica udruge Starinski žmaki mr Darinka Andrašek i napominje kako je cilj udruge upravo što više ovakvih gostovanja i predstavljanja starinskih jela i slastica što širem krugu ljudi u Hrvatskoj ali i izvan nje, jer tako ujedno čuvamo našu tradiciju i baštinu od zaborava. Starinski su žmaki ovom prilikom ponudili tradicionalne kolače brezničkohumskoga kraja, domaće rakije i likere i nezaobilaznu jedinstvenu knjigu – kuharicu napisanih recepata.

Darinka Andrašek istaknula je kako su izložbeni stol prigodno dekorirali starinskim stolnjakom, ručnicima, starinskim glinenim i keramičkim posuđem, te košaricama punim medenjaka i “prfkača”, te s gibanicama i „loparima” na daskama. Uz rakije nudila se specifična pogača našega kraja zvana “tulčenjak”, koji izraz predstavlja vrijedno jezično bogatstvo Brezničkog Huma gdje se u svih pet naselja za isti starinski kolač koriste različiti nazivi. Ponudu su dopunili cicmare i zlijevke, neizostavni nagrađeni lopari, kolač od tikvi, gibanice orehnjača i makovnjača, pita od jabuka, domaći kuglof spravljen po bečkoj recepturi, medenjaci i šape iz razdoblja kada se uvelike koristio med, potom obične kiflice s mašću, fine vanili kiflice i druge slastice.

– Korist i iskustvo obostrani su zahvaljujući sjajnim domaćinima – ravnateljici TIC-a Mrkopalj Goranki Tuhtan i načelniku Općine Mrkopalj Josipu Brozoviću, pa se s pravom možemo nadati budućim suradnjama – zaključila je mr Darinka Andrašek.

Nastavite čitati

Život i društvo

Novom Marofu odobreno 15.800 eura za projekt oborinske odvodnje u Završju Podbelskom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon raspisanog natječaja Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, donijeta je odluka od dodijeli bespovratnih sredstava općinama i gradovima diljem Hrvatske za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda za sufinanciranje u 2024. godini.

Među tim gradovima nalazi se i Grad Novi Marof kojemu je odobreno 15.800 eura za projekt sanacije (zacjevljenja) oborinske odvodnje uz nerazvrstanu cestu NC 1-017 u Završju Podbelskom. Radi se o projektu ukupne vrijednosti 70.000 eura, pa će tako ostatak od 54.200 eura osigurati Grad u svojem Proračunu.

Novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač istaknuo je kako je ovo samo nastavak radova na području grada.

– Nastavljamo s uređenjem prometnica i komunalne infrastrukture na području grada. Ovoga puta na red je došlo Završje Podbelsko. Radi se o važnom projektu ukupne vrijednosti 70.000 eura, tako da mi je vrlo drago što smo uspjeli bar dio sredstava osigurati iz drugih izvora. Uskoro kreće postupak nabave, dok početak samih radova očekujemo tijekom jeseni – kazao je gradonačelnik Jenkač.

Dodajmo kako je odlukom Ministarstva odobreno financiranje za 352 projekta ukupne vrijednost 10,5 milijuna eura, a radi se o projektima kojima je cilj razvoj komunalnog gospodarstva te ujednačavanje komunalnog standarda, odnosno poticanje boljeg obavljanja komunalnih djelatnosti i podizanje razine javnih usluga.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje