Povežite se s nama

Međimurje

Na sajmu u G. Radgoni i pet međimurskih tvrtki

Objavljeno:

- dana

PROMOCIJA

Na ovogodišnjem, 55. sajmu AGRA u Gornjoj Radgoni predstavilo se 1.820 izlagača iz 36 zemalja na izlagačkom prostoru veličine 71.300 m2.

Država partner sajma bila je Narodna Republika Kina, a u okviru predstavljanja održan je susret ministarske skupine srednjoeuropskih država s kineskom delegacijom.
Iz Hrvatske je na skupu sudjelovao državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, a od hrvatskih izlagača na sajmu se između ostalih predstavila i grupa proizvođača iz Međimurske županije – Strojarstvo Branilović, Elektro Novak, Bačvarija Srnec i Megametal. Riječ je o tvrtkama koje već tradicionalno izlažu na sajmu AGRA, dok im se ove godine pridružio i obrt Sandukar iz Totovca, s asortimanom drvenih sanduka i ambalaže za voće i povrće.

Na ocjenjivanjima prehrambenih proizvoda i vina opet su se istakli međimurski vinari, koji su osvojili visoka odličja, pa je tako vinogradarska obitelj Jakopić za pušipel prestiž dobila veliku zlatnu medalju, obitelj Cmrečnjak zlatnu medalju za pušipel te srebrne medalje za rajnski rizling i sauvignon, Vinska kuća Hažić srebrne medalje za traminac mirisavi iz 2015. i 2016. godine te vinska kuća DGA pjenušci srebrne medalje za sibon brut i sibon dry. U velikoj konkurenciji vina, čak 531 uzorak iz Slovenije, Austrije, Slovačke, Makedonije i Srbije, međimurski vinari opet su imali odličnu berbu medalja. U radnom dijelu sajma hrvatske izlagače obišli su državni tajnik Majdak i Božena Leš, predstavnica u Veleposlanstvu RH u Ljubljani.

Izvor:
Foto: privatna arhiva

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje