Povežite se s nama

U fokusu

Na seminaru o EU fondovima i suradnji putem AER-a predstavnici 12 županija i Grada Zagreba

Objavljeno:

- dana

Hrvatskoj će u novom EU proračunu za razdoblje od 2021. do 2027. godine, prema prijedlogu, biti dodijeljeno 9,89 milijardi eura, pri čemu je za hrvatske županije novost da će moći prijavljivati projekte koji se tiču integriranih teritorijalnih ulaganja i razvoja “funkcionalnih regija”.

Za sve nove projekte koje će prijavljivati za financiranje iz EU fondova, županije mogu pronaći partnere diljem Europe putem Skupštine europskih regija, najveće europske međuregionalne organizacije.

Regije ne znaju izraditi prijave

Istaknuto je to na seminaru koji su Skupština europskih regija (AER) i Varaždinska županija organizirale u srijedu, 6. lipnja, u Varaždinu za predstavnike hrvatskih županija i njihovih razvojnih agencija. Sudjelovali su predstavnici 12 hrvatskih županija i Grada Zagreba, a domaćini su bili posebna savjetnica Natalija Martinčević i zamjenik župana Robert Vugrin.

Moderator seminara bio je Mathieu Mori, glavni tajnik Skupštine europskih regija. Članovi te organizacije su više od 140 regija iz 35 europskih zemalja, a Mori je istaknuo je da su seminar o EU fondovima odlučili organizirati upravo u Varaždinu budući da je to iznimno važna tema za hrvatske regije.

– U EU fondovima su dostupna značajna financijska sredstva, no dosta regija ih uopće ne koristi jer ne znaju izraditi prijavu, odnosno ne znaju kako pronaći partnera. Skupština europskih regija radi upravo na tome, a posebno pomaže regijama diljem Europe pronaći partnere. Osim na EU fondovima, radimo na suradnji na svim drugim područjima, od kulture i obrazovanja, preko gospodarskog razvoja, pa do zdravlja i mladih. Utječemo i na odluke Europske komisije. Konkretan primjer je bila direktiva Europske komisije za aerodrome zbog koje bi „nestala“ polovica regionalnih zračnih luka u Europi. Na to smo reagirali, uspjeli smo promijeniti direktivu i spasiti aerodrome – rekao je Mori.

AER je prva međuregionalna organizacija čiji je član postala Varaždinska županija, i to još 2001. godine, napomenuo je zamjenik župana Robert Vugrin.

– Već tada su prepoznate važnosti i mogućnosti koje pruža takva organizacija, a najbolje prilike smo iskoristili preko Eurodyssey programa  – programa razmjene mladih. Od 12 hrvatskih županija, koje su članice AER-a, još su samo Istarska i Šibensko-kninska aktivne članice Eurodysseyja, a interes mladih i iz ostalih županija postoji, jer nam se redovito javljaju. Župan Čačić je kao predsjednik Odbora za obrazovanje, kulturu i mlade i član Izvršnog odbora AER-a pokrenuo dva nova programa, obrazovanje za poduzetništvo te međuregionalnu razmjenu službenika. Uz to, Varaždinska županija je, prema Otvorenom proračunu Hrvatske zajednice županija, najuspješnija u Hrvatskoj po povlačenju novca iz EU fondova. Možemo reći da samo o nama samima ovisi koliko ćemo iskoristiti EU fondove, ali i prednosti članstva u AER-u i drugim organizacijama – istaknuo je Vugrin.

Za hrvatske županije novi EU proračun donosi važne novosti.

– Republici Hrvatskoj je u Višegodišnjem financijskom okviru od 2021. do 2027. dodijeljeno 9,89 milijardi eura, pri čemu je novost da EU smanjuje broj tematskih ciljeva na pet. Upravo peti cilj je važan za županije budući da se odnosi na integrirana teritorijalna ulaganja i na razvoj tzv. funkcionalnih regija i teritorijalnih strategija. Angažirali smo Svjetsku banku za podršku vama u županijama i nama u Ministarstvu za pripremu regionalnih operativnih programa od 2020. nadalje, što, nažalost, nismo imali u ovoj financijskoj perspektivi – navela je predstavnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Marija Rajaković, načelnica Sektora za strateško upravljanje i koordinaciju investicija iz EU instrumenata.

Luca Magri iz Projektnog odjela Skupštine europskih regija predstavio je pak ulogu te organizacije u prijavi i provedbi EU projekata. – Pomažemo u traženju partnera, ali i stvaranju konzorcija, sami smo partner u projektima te pružamo potporu u pisanju i izvještavanju, nalazimo mogućnosti financiranja te dogovaramo sastanke s upravama i agencijama – naveo je.

Elin Berglie iz Službe za odnose s javnošću s članicama AER-a  i Larisa Križan Breljak, koordinatorica Eurodyssey programa za Varaždinsku županiju, predstavile su ovaj uspješan i najstariji program koji provodi Skupština europskih regija.

Radi se o međuregionalnom programu razmjene mladih u kojem mogu sudjelovati mladi u dobi od 18 do 33 godina koji su završili obrazovanje i u potrazi su za profesionalnim iskustvom. Varaždinska županija u organizaciji i provedbi ovog programa sudjeluje od 2006., a dosad je razmijenjen 71 kandidat. Svoja konkretna iskustva u Eurodyssey programu sa sudionicima seminara podijelili su Benjamin Guillet-Ravol iz Bruxellesa, Victoria Solovieva iz regije Wallonie i Mauricio Dias s Azora, koji trenutno borave u Varaždinskoj županiji.

Osim toga, Varaždinska županija je predstavila primjere dobre prakse EU projekata sa svojega područja: Integrirani prijevoz putnika predstavio je Ante Klečina iz Županije, projekt izgradnje i opremanja izložbeno-prodajnog objekta “Licitarska hiža” Valentina Gladović i Maja Lehman, a projekt Regionalnog centra kompetentnosti u području poljoprivrede – Arboretum Opeka dr. sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport.

Seminaru su prisustvovali zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Bojana Hribljan, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac i drugi gosti te predstavnici županijskih uprava i razvojnih agencija.

 

 

U fokusu

Ravnatelj Hitne neće podnijeti ostavku: “U Nastavnom zavodu sve je po Zakonu i pravilnicima …“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Nezadovoljni djelatnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije organizirali su prosvjed u Varaždinu protiv ravnatelja varaždinskog Zavoda za hitnu medicinu Mladena Smoljanca. U svojem osvrtu na nastalu situaciju u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije, danas je ravnatelj Mladen Smoljanec na konferenciji za medije ustvrdio da nezadovoljnici iznose neistine.

>>Županija o prosvjedu djelatnika Hitne: Ravnatelj Smoljanec pobija tvrdnje Sindikata, čekaju se očitovanja nadležnih tijela

– Nastavni zavod za hitnu medicinu je isplatio dodatak/nagradu za rad u vrijeme COVID-19 prema Odluci Vlade RH o posebnoj nagradi radnicima, objavljenoj u Narodnim novinama 9. prosinca 2020 godine, gdje u stavku II. izrijekom stoji da se posebna naknada iz točke I. spomenute Odluke isplaćuje radniku za vrijeme koje je sukladno rasporedu poslodavca/ravnatelja proveo na obavljanju poslova u ustrojstvenim jedinicama koje pružaju skrb oboljelima od bolesti COVID-19. Svi zaposlenici su primili naknadu prema toj odluci. Radnici našeg Zavoda su nezadovoljni jer su čuli da se u drugim zavodima naknada isplaćivala bez obzira na vrijeme provedeno u radu s COVID-19 oboljelima. Kao ravnatelj sam odgovoran za zakonitost rada ustanove i tako sam postupio sukladno odluci. Ako je netko radio jedan sat s COVID-19 oboljelom osobom, obračunat mu je dodatak za taj jedan sat, a ne za cijeli dan, kao što zaposlenici smatraju da imaju pravo – ističe Smoljanec.

Sanitetski prijevoz

Međutim, sindikalisti koji zastupaju zaposlenike, prozvali su ga za nezakonite radnje i mobbing prema zaposlenicima.

– Sva radna mjesta unutar Zavoda su sistematizirana sukladno Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. Tako su određeni i koeficijenti. I ravnatelji kao i svi ostali zaposlenici imaju pravo i dužnost usavršavati svoje znanje. Slijedom toga je i smjernica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, prema kojoj ravnatelji (dužnosnici) pored plaće smiju primiti, između ostalog, edukaciju povezanu s obnašanjem dužnosti – tvrdi ravnatelj Zavoda koji je za Regionalni tjednik komentirao posljedice svojih spornih odluka sanitetskom prijevozu.

– Što se tiče prijedloga odluke o vožnji sestara/tehničara u stražnjem dijelu vozila, pripremali smo je kako bismo zaštitili prava pacijenata. Naime, primali smo usmene i pisane primjedbe pacijenata i njihovih obitelji da se sestre/tehničari ne voze s pacijentima u stražnjem dijelu vozila, kao to nalaže Pravilnik o sanitetskom prijevozu. Svima nam je jasno da medicinska sestra ima važnu ulogu u vozilu, jer inače bi bio dovoljan vozač. Ona je u vozilu da pomogne pacijentu, da skrbi o tom pacijentu i zato sva vozila imaju posebno sjedalo za sestru/tehničara u stražnjem dijelu. lako je ova odluka naišla na negodovanje radnika Zavoda, pozdravljena je od strane pacijenata – rezolutan je Smoljanec.

Napomenuo je i da imaju odredbu u podzakonskom propisu, a i uputu Ministarstva zdravstva o plaćanju u slučaju kada se vozilom saniteta prevozi pacijent s liječnikom iz jedne bolnice u drugu. Nas je zanimalo i je li točna informacija da ukoliko zaposlenici u sanitetskom prijevozu posao odbiju, dobivaju prijetnje disciplinskim mjerama?

– Za svaku disciplinsku mjeru koja se eventualno izreče, provede se propisani postupak u kojem i djelatnici moraju napisati svoje očitovanje, koje se također uzima u obzir. Mi smo tu radi pacijenta – nije u redu da zdravstveni radnik napusti radno mjesto prije završetka radnog vremena bez opravdanog razloga – veli ravnatelj Zavoda čiji djelatnici imaju ugovor na varaždinskoj adresi Franje Galinca 4.

A prava drugih?

Tu je sjedište Nastavnog zavoda, a rade po potrebi posla i rasporedu u svim Ispostavama (Varaždin, Ludbreg, Novi Marof i Ivanec).

– Uvijek sam poštivao i poštivat ću sva prava djelatnika, ali potrebe pacijenata su na prvom mjestu, jer zbog njih smo i svi dobili posao u Nastavnom zavodu. Svi djelatnici u Nastavnom zavodu imaju identičnu radno zaštitnu odjeću i obuću i nitko osim jednog gospodina nikada nije imao primjedbe. U krajnjem slučaju, radno zaštitna obuća i odjeća je propisana Procjenom rizika. Svatko ima pravo na prosvjed i tražiti svoja prava, no, naravno, mora pritom voditi brigu i o pravima drugih. Također, i o  mjestu i načinu prosvjeda – zaključio je Mladen Smoljanec.

Nastavite čitati

U fokusu

Županija o prosvjedu djelatnika Hitne: Ravnatelj Smoljanec pobija tvrdnje Sindikata, čekaju se očitovanja nadležnih tijela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nezadovoljni djelatnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije organizirali su prosvjed u Varaždinu protiv ravnatelja varaždinskog Zavoda za hitnu medicinu Mladena Smoljanca.

Prosvjed se održao ispred varaždinskog Nastavnog zavoda za hitnu medicinu, a potom i ispred zgrade Varaždinske županije.

Kako doznajemo iz Varaždinske županije, za najavu prosvjeda saznali su prvo na društvenim mrežama.

– Tek potom smo u četvrtak, 16. ožujka, zaprimili dopis Hrvatskog sindikata hitne medicine kojim to potvrđuju te traže razgovor sa Županom. To je ujedno prvi i jedini dopis koji nam je od njih upućen. Na njihov zahtjev smo odgovorili čim smo dobili kontakt podatke. Naime, sjedište navedenog sindikata je u Vinkovcima, a na dopisu nisu bili navedeni adresa, brojevi telefona ili e-mail adresa. Predsjedniku Sindikata predložili smo termin sastanaka sa županom u ponedjeljak, 20. ožujka, u 10.30 sati, što je i prihvaćeno. Također, Varaždinska županija je ranije, u ponedjeljak, 13. ožujka, zaprimila i dopis drugog sindikata „Zajedno“, koji je zatražio inspekcijski nadzor u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije – ističu iz Županije.

Posla za DORH i INSPEKCIJE

Dodaju i da je temeljem njihovog dopisa, Ministarstvo zdravstva zatražilo postupanje HZZO-a, DORH-a, Državnog inspektorata i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.
– Odmah po zaprimanju dopisa sindikata “Zajedno”, 13. ožujka 2023., zatraženo je očitovanje Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije o navodima iz dopisa. Ravnatelj je očitovanje dostavio 15. ožujka te njime pobija navode Sindikata. Ravnatelja zdravstvene ustanove razrješuje Upravno vijeće, iz razloga navedenih u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o ustanovama. Dakle, ravnatelja se bez ikakvih štetnih posljedica po ustanovu, može razriješiti isključivo iz razloga koji su navedeni u Zakonu. Stoga su nadležna tijela (HZZO, DORH, Državni inspektorat, Hrvatski zavod za hitnu medicinu), ta koja utvrđuju je li koja od pritužbi sindikata razlog za pokretanje razrješenja ravnatelja – ukazuju iz Županije te napominju da, kada je u pitanju nadležnost Varaždinske županije kao osnivača, samo u prošloj godini je za Zavod za hitnu medicinu izdvojeno dva milijuna kuna (265.445 eura). Time su nabavljena četiri nova vozila za sanitetski prijevoz, kao i medicinska oprema, defibrilator, EKG, prijenosni aspirator, motorola stanica za komunikaciju s timovima na terenu, torbe za hitnu medicinsku službu i drugo.
– U ovoj godini bit će uloženo još više sredstava, 390.471 euro. Nabavit će se pet novih vozila za sanitetski prijevoz, već su nabavljena dva aspiratora i jedan defibrilator, a uz to će biti nabavljena i druga medicinska te radna i zaštitna oprema – tvrde u Županiji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje