Povežite se s nama

U fokusu

Na Skupštini europskih regija u Novom Sadu Čačić govorio o razmjeni službenika u javnoj upravi

Objavljeno:

- dana

– Već sam i prije govorio kako Varaždinska županija ima uspješne primjere dobre prakse, poglavito na području obrazovanja, koje će vrlo rado podijeliti s drugim regijama, a posebno ćemo se zalagati za obrazovanje za poduzetništvo.

Cilj nam je i želja da kod mladih ljudi što više razvijamo poduzetničke kompetencije kako bi jednoga dana mogli osnovati tvrtke, pokrenuti voditi svoj vlastiti posao – rekao je varaždinski župan Radimir Čačić na jesenskom zasjedanju Skupštine europskih regija u Novom Sadu.

Na Skupštini je bilo 150 sudionika, predstavnika regija iz 15 europskih država. Župan Čačić je član Izvršnog odbora ove organizacije i predsjednik Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade te je vodio plenarnu sjednicu tog odbora.

Varaždinski župan govorio je i o razmjeni i edukaciji službenika u javnoj upravi jer svima mora biti prioritet stvaranje moderne javne uprave, jačanje administrativnih kapaciteta, te ulaganje u ljuske i administrativne kapacitete.

– Razmjena službenika jedan je od načina kako to možemo postići. Osim što bi ovaj program pridonio jačem međuregionalnom umrežavanju, učenju jednih od drugih i stvaranju konkretnih projekata kao odgovor na zajedničke probleme u određenom području regionalne samouprave, tim programom bismo ojačali transparentnost samih regionalnih uprava, jer se time šalje jasan signal o otvorenosti i samoinicijativnosti regija. Kao inicijator ove ideje pripremili smo upitnik koji će biti poslan regijama članicama AER-a, a cilj nam je do kraja godine pripremiti pilot projekt s kojim krećemo sljedeće godine. Istovremeno, načelno je dogovoreno sa Koledžom Cluny koje je jedno od najpoznatijih i najkvalitetnijih koledža za edukaciju službenika zaposlenih u javnoj upravi, da zaposlenici koji će sudjelovati u razmjeni našeg programa prođu i pripremni i završni seminar tog istog Koledža, kako bi dobili i teoretsko znanje. Na taj bi način imali tjedan dana da se upoznaju s načinom rada, zatim bi dva tjedna sudjelovali na samoj razmjeni, a sve bi završilo zaključnim seminarom – rekao je župan Čačić.

Prilikom svečanog otvorenja Skupštine prisutnima su se obratili Glavni tajnik Skupštine europskih regija Mathieu Mori, kao i domaćini, potpredsjednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i potpredsjednik AER-a zadužen za međuregionalnu diplomaciju Damir Zobenica, predsjednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Isztvan Pastor kao i predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović koji su svima zaželjeli ugodan boravak u Novom Sadu.

U fokusu

Zabilježeno oko 140 slučajeva gripe u Hrvatskoj, cijepljenje u studenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog pandemije covida gripa nije nestala i zato je važno cijepiti se i protiv gripe, koja može uzrokovati teže oblike bolesti, rečeno je na predstavljanju javnozdravstvenog projekta “Ove sezone nosi se zdravlje”, kojim se naglašava važnost edukacije o cijepljenju protiv gripe.

Cijepljenje protiv gripe svake godine počinje u studenom, a za ovu je sezonu naručeno 650.000 doza četverovalentnog cjepiva. U Hrvatsku je ovih dana stiglo prvih 260.000 doza, čija je distribucija započela, javlja HRT.

Osim kod obiteljskih liječnika cijepiti se može i u ljekarnama, gdje je naručeno od 15 do 20 tisuća doza, što je znatno manje u odnosu na lanjskih 150 tisuća doza.

Do sada je već zabilježeno oko 140 slučajeva gripe. Simptomi se gotovo i ne razlikuju od simptoma covida.

– Za gripu je možda malo karakterističniji taj nagli skok temperature, a za covid je potpuno karakterističan gubitak osjeta i okusa – objasnio je dr. Tiljak.

Svi koji nemaju pravo na besplatno cjepivo moći će ga kupiti po cijeni od 96 kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje