Povežite se s nama

Međimurje

Na Smotri zborova u Čakovcu rekordni broj mladih “slavuja

Objavljeno:

- dana

SMOTRA

U čakovečkom Centru za kulturu (CZK) održana je 3. Županijska smotra zborova osnovnih i srednjih škola Međimurske županije, koja je okupila dosad najveći broj mladih pjevača, voditelja i mentora: više od 600 raspjevanih mladih međimurskih “slavuja”. 

Nastupilo je ukupno 18 zborova iz Međimurske županije, od kojih je 17 stiglo iz osnovnih škola, te jedan srednjoškolski zbor – Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec.Smotra je bila podijeljena u dva dijela: revijalni i natjecateljski, u kojem su se natjecala tri zbora: Pjevački zbor OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu, Pjevački zbor Osnovne škole Nedelišće i Pjevački zbor OŠ “Petar Zrinski” Šenkovec. Mlade pjevače ocjenjivala je komisija u kojoj su bili Dada Ruža, profesorica u Glazbenoj školi Varaždin, Senka Bašek Šamec, ravnateljica Osnovne umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” u Čakovcu, te profesor na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu – Odsjek Čakovec Branimir Magdalenić. Smotru je otvorila zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, a na to koliko je važan nastup pred publikom osvrnuo se Ivan Barić, ravnatelj OŠ Hodošan, koja je bila domaćin Smotre.

– Iskustvo nastupa ovdje u svojevrsnom hramu kulture od istinskog je značaja za članove zbora i njihove voditelje. Taj događaj se pamti, na njemu se grade mnoga poznanstva, a nerijetko i odabiru životna zanimanja te životni stil. Sa zadovoljstvom smo prihvatili domaćinstvo Smotre, u čiju su organizaciju bili uključeni svi djelatnici ove male donjomeđimurske škole, kako bi na najbolji mogući način ugostili drage nam umjetnike i ljubitelje glazbe. Siguran sam da će i ovogodišnja Smotra iznjedriti uspješan zbor koji će biti nominiran za 60. Glazbene svečanosti – rekao je Barić. Uz OŠ Hodošan, kao domaćina, organizator ovoga najbrojnijega i organizacijski zahtjevnog natjecanja je Županijsko stručno vijeće učitelja glazbene kulture. U ime Vijeća učitelja glazbene kulture, djeci i mladima na uloženom trudu, marljivom vježbanju i pripremama zahvalila je voditeljica Klaudija Vidović.

Izvor:
Foto:

Međimurje

„Moji doli i bregi“: Lea Ciglarić i Mario Blažević snimili najbolje fotografije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove godine u organizaciji Lokalne akcijske grupe „Međimurski doli i bregi“ održan je sada već tradicionalni fotografski natječaj „Moji doli i bregi“. Natječaj je bio otvoren od 17. lipnja do 31. kolovoza 2021. godine, a ukupno je pristiglo 58 fotografija.

Za najbolje fotografije nagrade su osigurali članovi LAG-a: PG Geler, OPG Nenad Preiner, Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“, OPG Nedin Sarač, OPG Christian Preložnjak, OPG Igor Hrustek, OPG Vesna Branilović, OPG Vlasta Sršan, Vina Jakopić i Udruga „Biovrt – u skladu s prirodom“.

Sadržaj fotografije morao je biti povezan s temama poljoprivrede i turizma, a sve su morale biti snimljene na području LAG-a „Međimurski doli i bregi“. Stručni žiri, koji su sačinjavali Davor Žerjav, Davorin Mance i Ratko Pesek, odabrao je po dvije fotografije iz svake kategorije.

U kategoriji Poljoprivrede prvo mjesto pripalo je Lei Ciglarić, a fotografija prikazuje u Međimurju već pomalo nesvakidašnji motiv – stočarstvo. Na drugom mjestu pažnju žirija je privukla zlatnožuta boja s međimurskih polja autorice Alenke Novak s motivom koji dočarava radišnost međimurskog kraja.

U kategoriji Turizam prvo mjesto otišlo je u ruke Marija Blaževića s fotografijom prekrasnih „bregi“ gornjega brdovitog Međimurja i slovenskim planinama u pozadini, a da Međimurci znaju i uživati govori motiv autorice Andreje Turk s međimurskog ribnjaka koji to zorno i prikazuje pa je zaslužio drugo mjesto.

– Zahvaljujemo svim sudionicima fotografskog natječaja na velikom odazivu te kvalitetnim i zanimljivim fotografijama naših dolova i bregova – poručuju iz LAG-a „Međimurski doli i bregi“.

Lea Ciglarić
Mario Blažević
Alenka Novak
Andreja Turk

Nastavite čitati

Međimurje

COVID-19: u Međimurju 21 novi slučaj zaraze, hospitalizirano je 14 pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađen je 121 uzorak, od čega je evidentirano 20 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 16,52% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 23. rujna županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljen je 1 pozitivan slučaj kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 27 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 124.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 68.136 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je ukupno 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirane su 2 osobe, nema otpuštenih osoba, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje