Povežite se s nama

Međimurje

Na snimanju filma u dalekoj Indiji bilo je jako vruće, ali vrlo zabavno

Objavljeno:

- dana

OSTVARILA SAN

Tek joj je šest godina, a već je glumila u svom prvom filmu! Maya Diana Pardiwala krajem listopada prošle godine s majkom Natašom iz Varaždina se uputila u Mumbai u Indiju u posjet ocu, Indijcu Daneshu.

Ni na kraj pameti joj nije bilo da će tijekom boravka u jednoj od najegzotičnijih azijskih zemalja koja već tisućama godina očarava zaljubljenike u putovanja svojom kulturom i običajima glumiti u svom prvom filmu: SF trileru “Tumbad” koji će se u kinima naći u drugoj polovici ove godine.

Fancy Nancy

– Tijekom boravka u Indiji od 21. listopada do 15. prosinca prošle godine primili smo poziv da bi filmska ekipa željela upoznati Mayu Dianu. Već ranije smo poslali njezine fotografije agentu, pa nas poziv nije toliko iznenadio koliko razveselio. Otišli smo na razgovor, a nakon toga morali čekati što će odlučiti. Vrlo brzo je uslijedio poziv da je Maya Diana dobila ulogu u filmu – ispričala je njezina majka Nataša od koje smo doznali da Maya Diana oduvijek sanja o tome da bude model, šeta po modnim pistama, pojavljuje se u reklamama ili snima filmove poput djevojčice Fancy Nancy iz omiljene joj slikovnice.

 

Prvi put sam snimala film, pa nisam znala što me čeka i malo me uhvatila panika

No, iako je šestogodišnjakinju vijest da je dobila ulogu u filmu razveselila, umalo je odustala od snimanja. Dogodilo se to kad je saznala da će u filmu imati – drugog tatu.
– Kad sam saznala da u filmu neće biti moj tata, nego drugi tata, rekla sam da neću glumiti – priznala je Maya Diana.
Njezini roditelji tada su pomislili da od uloge neće biti ništa. No, Maya Diana je opet sve uspjela iznenaditi i nakon razgovora sa svojim filmskim tatom pristala glumiti u filmu “Tumbad” čija je radnja smještena u prošlo stoljeće, točnije, 1933. godinu. Maya Diana u filmu glumi kći mehaničara Matta iz Izraela i pojavljuje se u ukupno tri scene.
– U prvoj sceni nalazim se u mehaničarskoj radionici sa svojim filmskim ocem koji razgovara s glavnim glumcem u filmu, Sohumom Shahom. U drugoj sceni predajem mu ključeve, a u trećoj vozim se u automobilu kroz naselje koje je puno britanskih vojnika – ispričala je Maya Diana.

Snimanje ove tri scene u kojoj se pojavljuje mlada Varaždinka indijskih korijena trajalo je od sedam ujutro do pet popodne. No, Maya Diani kaže da nije bilo naporno.
– Bilo je samo jako vruće. Prva haljina koju sam nosila bila je vunena, a prvo sam imala i crne štikle koje su me jako tiskale. Nakon što sam se požalila, dali su mi druge cipele – ispričala je šestogodišnjakinja kojoj nije teško bilo glumiti, iako ju je malo uhvatila panika.
– Prvi put sam snimala film, pa nisam znala što me čeka. Najteža mi je bila prva scena jer nisam znala što će se dogoditi – otkrila je i dodala da bi rado snimila još koji film jer sada ima iskustva i zna kako to izgleda na snimanju.

Prava glumica

Zadovoljna je i njezina majka Nataša koja kaže da se i sama ugodno iznenadila načinom na koji se Maya Diana snašla na snimanju filma.
– Ja sam obično uvijek blizu kad nešto zapne u komunikaciji s ocem, bakom i prijateljima u Indiji, jer sa svima njima Maya Diana priča na engleskom jeziku. No, na snimanju scena u filmu većinu vremena bila je sama s nepoznatim ljudima. Oduševila sam se kad sam vidjela da na snimanju uživa i da se odlično snašla – priznala nam je Maya Dianina majka koju je njezina mala glumica uspjela iznenaditi i nakon snimanja filma.
– Nakon deset sati snimanja meni je bilo dosta, ali ne i Mayi Diani! Mislila sam da je iscrpljena, no ona je nakon snimanja trčala uokolo i fotografirala se s glumcima – ispričala je Nataša.

 

Maya Diana je nakon filma dobila ponudu za snimanje reklame, no nije prihvatila zbog – princeza

Nakon snimanja filma mlada glumica dobila je ponudu za snimanje reklame. No,  za novi angažman nije imala vremena jer ju je otac vodio u Singapur i Hong Kong gdje je posjetila Disneyland i srela se sa svim princezama, što joj je bilo vrlo važno! Nakon toga žurila se u Varaždin.
– Bilo bi mi žao da nisam tu, a pao je snijeg, jer ja sam pravi snjegoljubac! – zaključila je Maya Diana koja ide u vrtić Dječji svijet, uči njemački i engleski, ali zna i nekoliko riječi na gudžarati jeziku kojim govori njezin otac, a u slobodno vrijeme pleše suvremeni ples  u plesnom studiju “Vindi” i jedva čeka da na jesen krene u školu.

Od A 380 do Bude

Tijekom svog boravka u dalekoj Indiji do koje  je došla s najvećim avionom koji danas postoji u svijetu – Airbus A 380 – Maya Diana svašta je vidjela i doživjela. Tako se prilikom posjete Hong Kongu vozila najdužom žičarom na svijetu dugom 5,7 kilometara, a u tom poznatom svjetskom velegradu penjala se po 268 stepenice da bi došla do Tian Tan Buddhe. Riječ je o jednom od pet velikih buda u Kini, a ovaj do kojeg se popela Maya Diana visok je čak 34 metara!
Tijekom posjeta Singapuru Maya Diana se vozila na “kotaču” Singapore Flyer. To je drugi najveći na svijetu (prvi je u Las Vegasu).

Diwali

Diwali ili festival svjetla je vjerski festival koji se u Indiji slavi na prijelazu iz listopada u studeni. Indijci mu se vesele zbog bogatih uličnih ukrasa, raketa i vatrometa. Ovaj festival ostao je u sjećanju Mayi Diani po jednoj nezgodi. Promatrajući i uživajući u svečanosti u Gymkhana Dadar Parsi Colony Mumbai dio rakete pogodio ju je u vrat te je “zaradila” opeklinu.

Frizerke na mukama

Osim što je šestogodišnjakinji bilo zanimljivo ispred kamera, zabavno joj je bilo i kod priprema za scene. Nakon što je saznala da je dobila ulogu u filmu, uzimali su joj mjere po kojima su joj šivali haljine koje je nosila u filmu, a njezina je kosa zadala puno briga frizerkama koje su je frizirale za scene.
– Frizerke koje su mi radile frizure nisu znale što bi napravile s mojom kosom. Malo su me češljale, pa kovrčale kosu i na kraju nisu znale što napraviti s njom. Trebala mi je mama raditi frizuru jer ona uvijek zna što napraviti s kosom – ispričala je Maya Diana.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” 24. travnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” u Društvenom domu u Palovcu.

Predstava će se odigrati u srijedu, 24. travnja, s početkom u 17:30 sati.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada? Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu.

Legenda o Pozoju teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić koji također i glume u predstavi.

Ulaz je besplatan, a predstava traje 30 minuta i namijenjena je za djecu od 5 godina na dalje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje