Povežite se s nama

Kultura

Na „Srijedi u Muzeju“ doznajte sve o hrvatskom pravniku, političaru i sokolašu Peri Magdiću

Objavljeno:

- dana

Na „Srijedi u Muzeju“, koja je na rasporedu 14. rujna, u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin održat će se predavanje o Peri Magdiću, hrvatskom pravniku, političaru i sokolašu.

Pero Magdić (1863. – 1922.) studirao je pravo u Zagrebu, a pripravnički staž od 1890. godine odrađivao je u Varaždinu.

Samostalno radi od 1898., kada je zatražio zavičajnost Slobodnoga i kraljevskoga grada Varaždina. To mu je omogućilo izlazak na izbore i rad u Gradskom zastupstvu.

Kao pravaš radio je protiv režima bana Khuen-Héderváryja, podupirao je Riječku rezoluciju, kao i osnutak Hrvatsko-srpske koalicije. Tijekom Velikog rata bio je varaždinski gradski načelnik, a od ožujka 1920. veliki župan Varaždinske županije te civilni povjerenik Međimurja.

Kao sportaš pokrenuo je rad Hrvatskog sokola u Varaždinu (1902.) i bio njegov doživotni starješina. Bio je i nakladnik nekoliko lokalnih oporbenih novina te autor kraćih putopisnih i političkih brošura.

Doprinio je rastu i očuvanju hrvatske nacionalne svijesti u Međimurju, a njegov plakat iz studenoga 1918. godine Na noge braćo –  domovina nas treba! smatra se jednim od najboljih domoljubnih plakata. Pero Magdić bio je otac desetero djece. Pokopan je na varaždinskom groblju.

Predavanje se priređuje uz 100. obljetnicu njegove smrti, a pripremili su ga upravitelj Zavoda za znanstveni rad HAZU-a u Varaždinu dr. sc. Vladimir Huzjan i muzejska savjetnica u GMV-u Spomenka Težak. Suorganizator je Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu.

Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Kultura

Centar tradicijske kulture svečanim koncertom obilježit će 30 godina rada Krešimira Plantaka Večerina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 16. prosinca 2022. godine, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu Centar tradicijske kulture održat će svečani cjelovečernji koncert pod nazivom „Pa kak već?!“.

Riječ je o koncertu koji obilježava 30 godina rada umjetničkog voditelja folklornog ansambla Krešimira Plantaka Večerina.

Krešimir Plantak Večerin rođen je 1976. godine u Varaždinu. Po profesiji je magistar ranog i predškolskog odgoja. U amaterskom životu grada Varaždina počinje participirati kao dijete davne 1987. godine kao član radničkog kulturno umjetničkog društa „Vilko Jurec“, kasnije KUD-a „Varteks“ Varaždin te nakon toga Centra tradicijske kulture Varaždin, gdje djeluje kao umjetnički voditelj još od 1992. godine.

– Kao krunu svog tridesetogodišnjeg umjetničkog rada na koncertu „Pa kak već?!“ predstavit će nam nešto drugačiji oblik cjelovečernjeg koncerta od onog na koji smo navikli! Tako će se na repertoaru, koji će izvesti nekoliko sekcija Centra tradicijske kulture Varaždin, pronaći točke koje će uprizoriti plesove i pjesme iz gotovo svih krajeva Hrvatske, a kako će to postati drugačije od uobičajenog – pogledajte iz prve ruke – poručuju iz CTK-a.

Koncert će se održati u petak u varaždinskom HNK-u s početkom u 19 sati i 30 minuta.

Ulaznicu možete nabaviti na blagajni HNK-a u Varaždinu svakim radnim danom od 10 do 12 sati ili od 18 do 19:30 po cijeni od 60 kuna.

Pripremu i realizaciju koncerta financijski su omogućili Grad Varaždin, PZC Varaždin d.d. te Gradska tržnica Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

U četvrtak u Kuli stražarnici otvorenje Godišnje izložbe članova HDLU Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 8. prosinca, u 18 sati održat će se otvorenje Godišnje izložbe članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin.

Izložba će biti otvorena u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin.

Izlažu autori: Nenad Opačić, Wanda Tudja Strahonja, Dražen Pavlović, Igor Brkić, Ivana Gabričević, Velimir Ivezić, Jasmina Jakopnec, Ljiljana Belavić Kliček, Željko Prstec, Monika Rusak, Nedjeljko Klarić , Jurica Mihinjač, Sandra Horvat, Branko Bobić, Sunčanica Tuk, Valentina Meštrić, Živko Toplak, Krunoslav Martinović, Darwin Butković, Rajko Novak, Dražen Eisenbeisser i Nedjeljko Krčar.

Izložba će biti otvorena do 22. siječnja 2023. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje