Povežite se s nama

Kultura

Na Srijedi u Muzeju ovaj put predavanje o aristokraciji starijega željeznog doba

Objavljeno:

- dana

U okviru programa „Srijeda u Muzeju“ u palači Herzer 23. siječnja s početkom u 19 sati održat će se predavanje pod nazivom „Život i smrt aristokracije starijega željeznog doba“.

Na predavanju će biti riječi o novostima iz Projekta „Iron-Age-Danube“, koji se provodi u okviru Interreg Programa transnacionalne suradnje „Dunav 2014. – 2020.“ i financira iz fonda Europske unije (ERDF), a njime je obuhvaćeno i istraživanje jalžabetske Gomile.

Tijekom provedbe projekta u 2017. godini djelatnici Instituta za arheologiju otkrili su da je jalžabetska Gomila, jedna od najpoznatijih prapovijesnih grobnica na tlu Europe, teško oštećena nakon razorne pljačke. U predavanju koje je pripremio voditelj projektnog tima dr. sc. Saša Kovačević donose se najnovije informacije o hitnim zaštitnim arheološkim istraživanjima koja su poslije vandalizma uslijedila.

Nalazi iz Jalžabeta poslužit će kao izvrsna podloga rekonstrukciji kulture življenja, ali i kompleksnih rituala vezanih uz smrt i pogrebe najviših slojeva društva tijekom starijega željeznog doba.

Kultura

KUD „Toplice” započeo s prvim ciklusom radionica “Kultura življenja u Varaždinskim Toplicama”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu ESF projekta „Tradicija kao alat za razvoj vještina i socijalno uključivanje” u ponedjeljak je, 17. siječnja, u Varaždinskim Toplicama započeo prvi ciklus radionica “Kultura življenja u Varaždinskim Toplicama”.

Glavna tema radionica je tradicijska kuća – Fantekova hiža iz Varaždinskih Toplica. Polaznici će se upoznati s poviješću njezine izgradnje i njezinim smještajem, a kroz radionice će upoznati i kulturnu baštinu vlastitog zavičaja te načine spajanja tradicijske kulture i moderne arhitekture.

Radionice će se održavati do 21. siječnja ove godine, a polaznici će sudjelovati i u likovnim radionicama i online izložbi etnografske baštine Varaždinskih Toplica.

Ukupna vrijednost projekta kojeg provode Kulturno umjetničko društvo „Toplice” iz Varaždinskih Toplica, Hrvatsko društvo inženjera geotehnike i Grad Varaždinske Toplice je 468.249,71 kuna, od čega je 85 % sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

Više informacija o projektu, temama radionice i mogućnostima sudjelovanja moguće je pronaći na internetskoj stranici https://projekt.kud-toplice.hr/.

Nastavite čitati

Kultura

Zbog loše epidemiološke situacije odgođene sve predstave u varaždinskom HNK-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz HNK u Varaždinu obavještavaju javnost da su odgođene sve predstave u ovoj ustanovi zbog vrlo loše epidemiološke situacije.

Predstave se odgađaju do 26. siječnja.

– Poštovana publiko, od danas do 26. 1. odgađamo predstave zbog naglo pogoršane epidemiološke situacije u Kazalištu. Tako da su opera „Bastien&Bastienne“ i predstava „Skriveno“ odgođene. Molimo vas za razumijevanje, a o novim terminima ćemo vas obavijestiti – poručili su iz varaždinskog HNK-a.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje