Povežite se s nama

Život i društvo

Na Stančiću Zsa Zsa, Matt Grafton i The Groovebox, bend koji je odgođen zbog najave lošeg vremena

Objavljeno:

- dana

LJETO NA STANČIĆU

Iako je službeno otvorenje Ljeta na Stančiću uz varaždinsku grupu The Groovebox odgođeno zbog najave lošeg vremena, programi ovogodišnje glazbene manifestacije Ljeto na Stančiću ovog tjedna nastavljaju se prema planovima.

Tako u petak, 23. lipnja, nastupaju Zsa Zsa i Matt Grafton, koji će službeno otvoriti ovogodišnju glazbenu manifestaciju. Program počinje u 21 sat.

Odlična zabava u petak i subotu

Zsa Zsa iza sebe ima duet pod nazivom “Sve u meni se budi”, koji je snimila u suradnji s Damirom Kedžom i Antom Pecotićem, a koji je odnio pobjedu na ovogodišnjem Zagrebačkom festivalu. Pjesma je bila najslušanija tijekom ožujka ove godine: na tronu se zadržala punih pet tjedana zaredom na HR TOP 40 ljestvici te se i dalje nalazi među prva tri mjesta. Također, nominirani su za Porin te su i otvarali Porin s istom pjesmom. Uz to, bila je prateći vokal Željka Bebeka, Ivane Kindl, Lane Jurčević i Lidije Bačić te studijski i prateći vokal Borisa Novkovića i Lane Jurčević.

Sve informacije i promjene možete pratiti na službenoj Facebook stranici Ljeto na Stančiću.

Matt Grafton je 24-ogodišnji kantautor koji se nedavno vratio u Hrvatsku. Iza sebe ima nastupe po svim većim festivalima u Hrvatskoj, ali i šire. Surađivao je s mnogim izvođačima, a samo neki od njih su Damir Kedžo, Matija Cvek, Franka Batelić i Lu Jakelić.

Dan kasnije, 24. lipnja, nastupit će varaždinski bend The Groovebox. Riječ je o bendu kojeg vodi Neven Stipčić koji je sudjelovao u popularnom glazbenog showu The Voice. Koncert počinje u 21 sati.

U slučaju lošeg vremena, predviđeni nastupi bit će odgođeni na alternativnu srijedu. Sve informacije i promjene možete pratiti na službenoj Facebook stranici Ljeto na Stančiću.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

Pušenje trave može naštetiti sposobnosti dugoročnog razmišljanja i planiranja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Istraživanja su odavno pokazala da napušenost može naštetiti kognitivnim funkcijama.

Novo istraživanje, objavljeno u četvrtak u časopisu Addiction, otkriva da posljedice mogu biti i trajnije od inicijalne omamljenosti, posebno kod adolescenata.

– Naša studija omogućila je da istaknemo nekoliko kognitivnih područja narušenih upotrebom kanabisa, uključujući probleme s koncentracijom i poteškoće pri pamćenju i učenju, što može imati značajan utjecaj na svakodnevni život korisnika – rekao je koautor dr. Alexandre Dumais, izvanredni klinički profesor psihijatrije na Sveučilištu u Montrealu, piše index.hr.

– Korištenje kanabisa u mladosti može posljedično dovesti do smanjenog obrazovnog postignuća, a kod odraslih do lošeg radnog učinka i opasne vožnje. Te posljedice mogu biti gore kod redovitih i teških korisnika – rekao je Dumais.

Nedavno objavljena analiza proučavala je studije na više od 43.000 ljudi i otkrila negativan utjecaj tetrahidrokanabinola ili THC-a, glavne psihoaktivne komponente u kanabisu, na višu razinu razmišljanja u mozgu. Te izvršne funkcije uključuju sposobnost donošenja odluka, pamćenja važnih podataka, planiranja, organiziranja i rješavanja problema, kao i kontrole emocija i ponašanja.

Postoji li mogućnost oporavka od ovih nedostataka? Znanstvenici nisu sigurni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Odobreno 75.000 kuna za uređenje dvorišta zdravstvene ambulante u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU odobrilo je 75.000 kuna kroz Program za poboljšanje infrastrukture za 2021. godinu za projekt „Parterno uređenje dvorišta zdravstvene ambulante u Petrijancu.“

Dvorište ambulante je u cijelosti površinski ozelenjeno travom i s nekolicinom ukrasnog drveća, grmlja, raslinja. Kolni prilazi se trenutno koriste u vrlo maloj mjeri za pristup vozila na parcelu (parking za vozila zaposlenika zdravstvene ambulante i pristup vozila Hitne medicinske pomoći). Ovim projektom planirano je da se oploče postojeći ulazi (izlazi na parcelu), urede pješačke površine za komunikaciju unutar parcele te izgradi opločeni plato koji će prvenstveno služiti za parkiranje osobnih vozila s 10 parkirališnih mjesta.

Raspisan je postupak jednostavne nabave za ovaj projekt te ćemo uskoro imati potpisivanje ugovora s najpovoljnijim ponuditeljem. Procijenjena vrijednost ove investicije iznosi 308.656,25 kuna.

Ovim projektom omogućiti će se sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinama siguran parking za vozila zaposlenika, ali i za korisnike ambulante te će biti uređen i prilaz za vozila sanitetskog prijevoza ili pak hitne pomoći.

– Naša je ambulanta bogatija za još jedan uređaj koji nam je doniralo Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin, a radi se o AVD uređaju – prenosivi defibrilator za kojeg su u tijeku edukacije kako i na koji način pomoći unesrećenoj osobi i koristiti sam uređaj. Nakon energetske obnove ambulante i obnove unutrašnjosti sanitarnog čvora slijedi nam nastavak ulaganja u prostor oko ambulante i Trga – navodi načelnik Željko Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje